Acasă Actualitate “În următoarea perioadă, va scădea şomajul în Timiş”

“În următoarea perioadă, va scădea şomajul în Timiş”

317
DISTRIBUIȚI

Interviu cu Liviu Neguţ (foto), directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Timiş  
La sfârşitul lunii martie, rata şomajului în Timiş era de 4,5%. Aproape cea mai mică din ţară, exceptând judeţul Ilfov. Credeţi că se va menţine acest procent?

În ianuarie, a fost 4,25% rata şomajului, în februarie, 4,57%, iar în martie, a scăzut cu 300 de persoane, a ajuns la 4,5%, în Timiş. Anul trecut, aveam până la 60 de locuri vacante, săptămânal. În decembrie, a ajuns la peste  90. În ianuarie, 2010, AJOFM Timiş a avut înregistrate 150 locuri, iar în martie, pe săptămână, au fost până la 300. După datele noastre, şomajul va scădea în Timiş în următoarea perioadă, mai ales că vine anotimpul cald.
Într-o singură săptămână, am dat 200 de repartiţii pentru Deta. Sunt semne bune. Criza a lovit de la Vest spre Est, acum, ieşirea din criză este tot de la Vest spre Est. Conform studiilor, se constată o redresare economică la nivel internaţional, dar şi naţional.

O lovitură mare a fost şi cu disponibilizările colective. Este greu de gestionat de către AJOFM Timiş numărul mare de şomeri?

Au fost două disponibilizări masive, una la CFR Marfă Timişoara şi alta la Euromobile. E mult de lucru, trebuie verificate dosarele, dar ne descurcăm. În total sunt 2.200 dosare numai din două situaţii, plus şomerii de la alte firme. Pe zi, se adună. Eforturile sunt mari, dar angajaţii noştri fac faţă. Muncim chiar duminica şi sâmbăta, dacă e nevoie.

Prin anul 2008, şomajul în Timiş era foarte mic, până la 1,4%. Veneau firmele să investească şi, când ajungeau la AJOFM Timiş să se intereseze de mâna de muncă disponibilă, plecau, fiindcă ştiau că nu vor găsi să angajeze. Cum e situaţia, acum, mai vin firmele să investească şi să caute mână de lucru în Timiş?

Au venit doi agenţi economici din Germania şi ne-au întrebat dacă avem aici forţă de muncă calificată. Noi i-am primit şi le-am explicat situaţia. Au căutat 350 de oameni, să îi angajeze. Noi suntem cureaua de transmisie dintre angajatori, învăţământ şi angajaţi.

Acum, în aprilie, va fi o nouă bursă generală a locurilor de muncă în Timiş. Se înscriu firmele?

Bursa locurilor de muncă va avea loc la nivel naţional, în 23 aprilie. În Timiş, va avea loc la Casa Tineretului, iar în Lugoj, la sediul agenţiei locale, fosta bancă agricolă. Momentan, avem puţine solicitări. Normal ar fi ca firmele să îşi anunţe disponibilitatea, să participe la bursă şi să ofere locuri de muncă. Acum sunt mulţi şomeri şi locuri de muncă mai puţine. Agenţii economici au pretenţii, impun condiţii mai dure.

De ce scade şomajul în perioada de vară?

Se fac angajări multe în construcţii, agricultură, industria uşoară şi alimentară – fabricile  de îngheţată şi sucuri îşi deschid iarăşi porţile.

Comentarii

comentarii