Acasă Actualitate Înălţarea Sfintei Cruci

Înălţarea Sfintei Cruci

477
DISTRIBUIȚI

Înălţarea Sfintei Cruci este prăznuită pe 14 septembrie, fiind cea mai veche sărbătoare închinată cinstirii lemnului sfânt. 
Această zi marchează aflarea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul şi înalţarea ei solemnă în faţa poporului de catre episcopul Macarie al Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie din anul 335.

Tot această zi marchează şi aducerea Sfintei Cruci de la perşii păgîni, în anul 629, în vremea împăratului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste în biserica Sfantului Mormânt (a Sfintei Cruci) din Ierusalim.

Sfânta Cruce a fost aflată din porunca Sfintei împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare. Datorita acesteia s-au găsit pe Golgota trei cruci. Pentru a afla care a fost crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul şi care sunt crucile tâlharilor răstigniţi odată cu El, patriarhul Macarie le-a spus să atingă pe rând crucile de o femeie moartă. Femeia a înviat în momentul în care a fost atinsă de cea de-a treia cruce, cea pe care a fost răstignit Hristos.

Dupa această minune, Patriarhul a poruncit înalţarea Sfintei Cruci la un loc înalt, de unde să o poată vedea tot poporul.

Când împăratul persan Hosroe a cucerit Ierusalimul, a luat cu el Crucea Domnului în Persia. Sfanta Cruce a rămas aici timp de paisprezece ani, până când Hosroe a fost învins de împaratul Heraclie, care a dus sfânta cruce în Ierusalim.Înălţarea Sfintei Cruci se prăznuieşte cu post, pentru că ea ne aduce aminte de patimile şi răstignirea Mântuitorului. (sursa: Calendarul ortodox)

Comentarii

comentarii