Acasă Actualitate Încă o premieră în capitala Banatului! Complexul social „Arhipelag”, de la Fundaţia...

Încă o premieră în capitala Banatului! Complexul social „Arhipelag”, de la Fundaţia Timişoara ‘89

DISTRIBUIȚI

iliesuComplexul social „Arhipelag” Timişoara este o mare şansă pentru salvarea persoanelor fără adăpost, mai ales pe timpul iernii. Este vorba de amplasarea şi funcţionarea în curtea interioară a Fundaţiei Timişoara ’89 a 12 case din lemn, fiecare cu câte 3 sau 4 camere a câte 3 locuri de cazare. Acesta este o structură a unei comunităţi sociale care să rezolve, în mod semi-asistat, nevoia de adăpost (locuinţe) pentru un număr de cel puțin 100 de persoane fără adăpost.
Scriitorul vizionar, Petru Ilieşu, directorul fundaţiei, susţine că astfel, complexul social poate fi un ambient propice pentru interacțiune, consiliere şi sprijin în păstrarea locurilor de muncă (ale celor valizi fără familie – unii proveniți din casele de copii) sau compensarea unor necesități imposibil de acoperit doar din pensiile sociale.
Ca imagine de ansamblu, Comunitatea Arhipelag își propune să devină mai mult decât un simplu centru rezidențial și să dezvolte un mod de viață comunitar pentru persoane care își asumă atât responsabilitățile unei conviețuiri cât și participarea fiecăruia în spiritul binelui comun. Fiecare casă este și va fi personalizată cu numele celor care au contribuit la realizarea sa.
“În prezent avem realizate și locuite trei case: (Casa Românească –din fondurile colectate de Fundația Timișoara 89, Casa Suedeză – realizată cu sprijinul organizației suedeze U-Assist, Casa Lions -Rotary – cu sprijinul cluburilor Lions și Rotary Timișoara) și primite fondurile din Elveția pentru achiziționarea Casei Elvețiene.
De asemenea, suntem în discuții cu sponsori din Italia și Germania pentru achiziționarea în perioada imediat următoare a Casei Italiene și Casei Germane. Imaginea finală la care aspirăm este cea a unui ”sat european” cu spații de socializare și o mică gospodărie anexă care vor oferi necesarul pentru o conviețuire într-un climat de normalitate și firesc”, explică Ilieşu.
Complexul social va fi în mare parte dependent de participarea la finanțarea de bază (salariile a unui mic număr de personal – asistenți sociali și personal auxiliar) a Primăriei Timișoara, care este și în prezent principalul partener și susținător. În afară de faptul că va fi o premieră în România, din punct de vedere economic un astfel de complex social este de cel puțin câteva ori mai ieftin de întreținut decât un centru rezidențial tipic, costurile pentru un personal redus și o funcționare prin aport public cât și contribuțiile locatarilor, demonstrează utilitatea și rentabilitatea susținerii unor astfel de proiecte pe termen lung.

Comentarii

comentarii