Acasă Editorial Încă o ”vizită de lucru” la Timișoara

Încă o ”vizită de lucru” la Timișoara

DISTRIBUIȚI

Contraeditorial

Motto

”Mai bine să te contrazică un singur om curajos decât să te aprobe o mulțime întreagă.”

Sima Qian, cca 100 Î.Hr. , citat de Kai Strittmatter, în Noua Dictatură, ed. Humanitas 2024

Asaltul ”Partidului Comasat Român” asupra Timișului și a Timișoarei continuă. În mai puțin de o lună, astăzi ”beneficiem” de a treia ”vizită de lucru” a premierului Marcel Ciolacu (de, revoluționaru’ autentic la orașul Revoluției trage…). A fost o primă vizită de constatare a stadiului lucrărilor de pe Centura Sud a Timișoarei: s-a văzut un progres formidabil de la 59% la 72% în aproape cei doi ani de când centura ar fi trebuit să fie terminată. A urmat o vizită de inaugurare a noului terminal al aeroportului Timișoara: ce bine ar fi fost dacă, în modernitatea lui, avea prevăzute și porți de îmbarcare direct în avion!

Iar azi urmează vizita cea mare – cu întreaga echipă ministerială – și cea mai tare, că e de semnare a unor hotărâri de guvern cu privire la noua arenă de fotbal a Timișoarei! În opinia domnului Alfred Simonis, candidatul comasat la președinția Consiliului Județean Timiș, luptătorul neînfricat și de toți lăudat care ”face totul” pentru ”proiecte” timișene la București, este vorba ”despre un gest simbolic, pentru că acest stadion este cea mai mare dorință a iubitorilor de sport din orașul și județul nostru”.

Lăsând la o parte faptul că este vorba de un stadion pentru un singur sport, fotbalul, e drept, cel mai iubit joc sportiv la noi, dar și pe tot mapamondul, poate că ar fi bine să nu uităm prețul estimat al acestui megastadion: 167.000.000 de euro, una sută șaizeci și șapte de milioane de euro!!! Dată fiind experiența (tristă!) românească din orice fel de investiție a statului, nu este exclus ca până la finalizarea noului stadion costurile să mai crească cu ceva zeci de milioane.

Din postura unui modest contribuabil, vechi luptător contra risipirii banilor publici de către autoritățile locale și centrale în investiții ”sportive” care nu au nimic de-a face cu sportul adevărat – prin 2006-2008 am fost singurul care a protestat public în scris, față de matrapazlâcurile financiare în care a fost implicat patronul de atunci al echipei de fotbal Politehnica pe de-o parte și conducerea Primăriei și a Consiliului Județean pe de altă parte – îndrăznesc să supun atenției grijuliului Guvern pentru soarta sportului timișorean un calcul foarte simplu. Prin împărțirea aceastei sume colosale la 100 rezultă 1.670.000 de euro! Să ne imaginăm 100 de baze sportive pentru cele mai diverse sporturi cu așa sumă! Nu doar în Timișoara, nu doar în Timiș, ci în întreg Banatul, să nu spun în toată România! Își poate imagina cineva 100 (o sută!) de baze sportive noi, chiar 200 (două sute) – pentru că din suma enormă și prin împărțire la 200 rămân bani suficienți pentru un ansamblu sportiv – construite în următorii ani pentru copiii bănățenilor, pentru oricine dorește să practice vreun sport??? Schimbând registrul, câte creșe, câte grădinițe și școli noi s-ar putea construi cu acest buget colosal în locul unei singure investiții??? Chiar nu mai avem nevoie de nimic în Timișoara și în Banat până să ajungem la luxul de a ne permite o astfel de arenă dedicată exclusiv fotbalului, eventual concertelor cu Lepa Brena? Este de preferat un astfel de stadion, plătit de statul român, adică de toți românii plătitori de taxe și impozite și nu, eventual, investiție privată, așa cum se întâmplă în țările bogate? Privatul a dovedit în Timișoara că are mare forță antreprenorială! Numai că privatul nu e nici prost, nici hoț și nici populist, așa că probabil a luat în calcul și costurile de întreținere a unei astfel de megaarene! Peste tot unde s-a construit așa ceva în țară (București, Craiova…) s-a dovedit că apare o depășire semnificativă a costurilor de întreținere față de câștigurile realizate de pe urma acestor construcții cu destinație exclusivistă, care, așa cum am scris într-un articol precedent, sunt niște tichii de mărgăritar pe chelia sportului românesc falimentar!

În conformitate cu putința lor de gândire politicianist populistă, vremelnicii conducători ai statului român sunt convinși că timișorenii au nevoie de ”pâine și circ” în primul rând. Refuz să cred că alegătorii se vor lăsa amăgiți. ”Nu te pune cu timișorenii” este un slogan care sper să fie valabil și în privința discernământului politic al alegătorului timișorean. Cine crede că timișorenii pot fi prostiți, înșelați încă și încă o dată cu promisiuni care țin mai degrabă de domeniul distracției și nu al utilității civilizate concrete nu cunoaște spiritul adevărat al Timișoarei.

Sorin Pescariu

Comentarii

comentarii