Acasă Administraţie Încă un weekend cu nopţi infernale la Timişoara

Încă un weekend cu nopţi infernale la Timişoara

DISTRIBUIȚI

zgomot noaptea

Timişorenii au fost nevoiţi să mai suporte un weekend cu nopţi infernale. Chefurile deşănţate de la terasele, cluburile şi barurile din zona Spitalului Judeţean, de pe b-dul Vasile Pârvan şi cele de pe malurile Begăi, dar şi din centru au făcut noaptea de coşmar cetăţenilor.

„Dacă nu vor respecta legislaţia le vom da „Stop muzica!” de la o anumită oră în sus”, a declarat Mariana Lorintzi, şeful Gărzii de Mediu Timiş.

Aici se adaugă şi întrecerile nebuneşti între motocilişti, care încep imediat ce cade întunericul. Pe timpul zilei, zgomotul infernal provine de la traficul auto şi de la unele întreprinderi.

Prin ce este dăunător zgomotul? Efectul zgomotului asupra sănătăţii, desigur, depinde de timpul expunerii unei persoane, intensitatea sunetelor şi frecvenţa acestora. Este dovedit faptul că sunt mai dăunătoare sunetele continue, decât cele intense. Infrasunete sunt foarte periculoase, pentru că oamenii nici nu le simt. Sunete de o amplitudine de 3-5 Hz pot cauza anxietate, dureri de cap şi dureri în coloana vertebrală. Acest lucru se întâmplă pentru că sunetele acestui spectru sonor coincid cu frecvenţa de rezonanţă a corpului uman. În general, prejudiciile cauzate de zgomot în oraşele mari, pot fi comparate cu impactul nociv pe care îl are asupra oamenilor mediul poluat din oraş – informează ecology.md.

Efectul zgomotului asupra sănătăţii umane poate fi diferit – de la o simplă iritaţie până la tulburări patologice grave ale organelor şi sistemelor interne. În primul rând, desigur, suferă auzul oamenilor. Volumul şi frecvenţa efectelor de sunet provoacă, în mod direct, dezvoltarea pierderii a auzului. Boala se dezvoltă treptat, astfel încât aveţi nevoie să vă protejaţi în avans de acest iritant. Din cauza sunetelor puternice de înaltă frecvenţă în organele auditive apar modificări patologice ireversibile.

Efectul fonic nociv nu este limitat doar cu organele de auz. Iritantul sporit de zgomot afectează sistemul nervos uman, sistemul cardiovascular, cauzând excitări severe. Zgomotul sporit poate provoca insomnie, oboseală rapidă, agresivitate, afecta funcţia de reproducere şi contribui la tulburări psihice grave.

Efectele fonice nocive asupra omului au chiar şi niveluri mici de sunete de la 40 – până la 70 dB. Există limitele admise de zgomot, care reprezintă un nivel acceptabil de zgomot la locul de muncă şi la domiciliu. Dacă vom evalua factorii care afectează sănătatea umană în oraşele mari, zgomotul are, probabil, cel mai important impact negativ asupra sănătăţii umane.

Comentarii

comentarii