Acasă Special Incalcarea proiectului de tara

Incalcarea proiectului de tara

DISTRIBUIȚI

Cei mai multi dintre analistii care isi exprima scepticismul in raport cu clasa politica invoca faptul ca niciuna dintre fortele politice nu dispune de un asa – numit proiect de tara. De un plan coerent pe termen lung, intocmit in scopul de a duce Romania intr-o directie buna. Si in prosperitate. Iar aceasta marota a contaminat, in buna masura, presa si chiar opinia publica. Este un neadevar, care se propaga cu o viteza inspaimantatoare. Si cu efecte devastatoare asupra dorintei cetatenilor de a sustine unul sau altul dintre partide.

Afirmatia ca nu exista scenarii pe termen lung, menite sa redea Romaniei dinamismul pe care l-a cunoscut sub guvernarile Nastase si Tariceanu, conduce, in mod inevitabil, la concluzia ca sloganul sustinut de Partidul Poporului Dan Diaconescu “PDL = USL, aceeasi mizerie” ar fi corect. Ca atare, ce rost ar mai avea ca cetatenii sa iasa la vot la alegerile parlamentare? Mai bine raman acasa. Pentru ca indiferent cine va conduce Romania o va face la fel de prost. Se constituie astfel un veritabil motor psihologic al demobilizarii. Dar este corect faptul ca lipsesc proiectele de tara? Este corecta afirmatia ca toti sunt la fel? Daca avem de-a face cu o uriasa minciuna, cine ar putea profita de ea?
Sa incercam sa raspundem la aceste intrebari intr-o ordine inversa. Cu certitudine, daca electoratul este demobilizat, daca el este descurajat in actiunea sa de a renunta sa-si exprime vointa politica in luna decembrie, atunci cei care vor pierde sunt virtualii castigatori. Iar cei care vor avea de castigat sunt virtualii perdanti ai alegerilor legislative. Dupa mai multi ani de guvernare dezastruoasa PDL, dupa opt ani in care regimul Basescu si-a exercitat in mod nefast puterea, este cat se poate de firesc ca cetatenii sa-si indrepte sperantele catre cei care au stat in opozitie. Catre partidele care compun USL. Asa se si explica de ce, la alegerile locale, USL a primit un vot masiv. Ca sa nu mai vorbim de uriasa prezenta la vot cu ocazia procedurii de demitere si de numarul fara precedent de romani care i-au spus pleaca lui Traian Basescu. In ciuda eforturilor acelorasi asa-zisi analisti de a descuraja electoratul. In cazul fiecarui roman care sta acasa, considerand ca nu are niciun rost sa decida cine sa preia puterea in urmatorul ciclu electoral si cine sa ramana in opozitie, are de castigat PDL. Sau, ma rog, alianta incropita de acesta. Cu cat se prezinta mai multi romani la urne, si pana la urma indiferent cum isi exprima optiunile, are de castigat USL. Daca aceste premize sunt corecte, atunci concluzia este ca interesati in demobilizarea electoratului sunt cei care reprezinta regimul muribund al lui Traian Basescu. 
Dar, pana la urma, avem sau nu avem un proiect de tara? In realitate, toate partidele politice au proiecte de tara. Nu numai USL. Ele sunt aduse la cunostinta oricarei persoane pe site-uri sau in forma tiparita. Ele ar putea fi cunoscute si vor fi si prin viu grai la mitingurile electorale. Dar aceste proiecte de tara ar putea fi propagate, in proportie de masa, numai si numai daca ar fi posibil ca televiziunile sa renunte, in mod voluntar, la goana dupa rating. Ceea ce este imposibil. 
Din pacate sau poate in mod intentionat, regimul Basescu a adus casele de presa la sapa de lemn. In situatia in care ele nu-si mai pot permite luxul de a renunta la tabloidizare. 
 
Sursa: CorectNews
 

Comentarii

comentarii