Acasă Actualitate Incendierea vegetației și a miriștilor – un pericol greu de controlat în Timiș

Incendierea vegetației și a miriștilor – un pericol greu de controlat în Timiș

DISTRIBUIȚI

Incendierea vegetației a devenit o problema atât de mare, la nivelul județului, în perioada februarie – aprilie, încât Prefectura Timiș a fost nevoită să intervină pentru încerca să stopeze fenomenul și a-i trage de urechi pe fermieri să nu mai aplice asemenea practici periculoase pe propriile terenuri.

La nivel național situația este la fel de gravă: peste 1.400 de incendii numai în prima jumătate a lunii martie – susține IGSU.

1.687 de ha incendiate

Inspectoratul pentru Situații  Urgență Timiș a intervenit la un număr record de 250 de incendii de vegetație, care au afectat 1.687 de ha. Comparativ, în 2021, au fost numai 103 intervenții pe 94 de ha.

“Cunoaștem că este o practică în popor: incendierea miriștilor. De fapt, acolo au loc niște incendii intenționate, iar legea pedepsește astfel de practici”, a explicat prefectul, Mihai Ritivoiu.

Fiindcă situația este tot mai gravă, Prefectura Timiș a trimis adrese primăriilor din județ, pentru a lua măsurile obligatorii, conform legii,  pentru respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor și să nu se mai de-a foc miriștilor. De asemenea, a fost transmisă o atenționare și pe RoAlert locuitorilor din zonele afectate, fiindcă fenomenul a luat o amploare mult prea mare în acest an și a produs îngrijorare.

“Aceste incendii de vegetație sunt extinse și cel mai alarmant este faptul că se grevează capacitatea de acțiune a echipelor de intervenție la nivel județean.

Din momentul în care avem zeci de mașini și pompieri blocați în câmp să stingă focul, automat, în măsura în care apar alte evenimente de urgență și incendii în zonele locuite, cu risc mai mare pentru populația din orașe și comune, ne va fi mai greu să intervenim în timpul optim și cu echipajele necesare. Deci ne confruntăm cu o situație de mare de risc la nivelul județului Timiș și nu sunt semne că situația se ameliorează”, a atenționat prefectul de Timiș.

Mai mult, prefectura a transmis Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură Timiș coordonatele GPS ale incendiilor și fotografii cu terenurile afectate de foc, pentru a fi clar cine și-a ars terenul. “Fiindcă în aceste cazuri, este vorba și de subvenții, iar dacă legea nu este respectată,  acestea nu mai pot fi acordate fermierilor.

Noi transmitem datele și se analizează cazurile și vedem dacă trebuie tăiate fondurile persoanelor în cauză sau nu. Dacă se dovedește că a avut loc o autoincendiere, focul a fost pus cu intenție, se pot lua o serie de măsuri mai dure decât retragerea subvenției. Oricum, câteva persoane au fost prinse la față locului și dovedite că au provocat focul”, a declarat Ritivoiu.

Ce spune APIA Timiș?

Florin Faur, directorul APIA Timiș, atrage atenția că fermierii trebuie să înțeleagă că nu au voie să își dea foc miriștilor, fiindcă încalcă legea. De aceea, APIA are încheiat un protocol de colaborare cu ISU Timiș și este format un grup de lucru, iar arderile sunt semnalate imediat.

APIA declanșează inspecții pe teren și  verifică fiecare situație cu mare atenție, acolo unde ISU și primăriile transmit coordonatele GPS. “Este interzis prin lege incendierea miriștilor, iar cine o face va răspunde. Îi atenționam pe fermieri, că dacă își ard miriștile pe care solicită fonduri de la APIA, acele subvenții vor fi tăiate de la plată și se vor aplica chiar sancțiuni suplimentare.

Dacă își ard cu repetitie miriștile, își vor pierde orice formă de sprijin financiar. Nu vor mai primi fonduri niciodată de la APIA. Împreună cu ISU Timiș, am început în forță anul acesta inspecțiile pe teren”, a declarat Florin Faur.

 

 

Comentarii

comentarii