Acasă Actualitate Încep înscrierile la Școala Duală Banat. O nouă specializare și aproape 100...

Încep înscrierile la Școala Duală Banat. O nouă specializare și aproape 100 de locuri disponibile pentru anul școlar 2022 – 2023

DISTRIBUIȚI

Pe 4 iulie, Școala Duală Banat din cadrul Liceului Tehnologic Energetic „Regele Ferdinand I” din Timișoara începe înscrierile absolvenților claselor a VIII-a. Sunt disponibile 96 de locuri, iar la cererea operatorilor economici parteneri în program, începând cu anul școlar 2022 – 2023 va funcționa și o nouă specializare, cea de Mecanic echipamente hidraulice și pneumatice.

Astfel, cele 96 de locuri sunt distribuite pe patru calificări:

  • 24 locuri – Electrician aparate și echipamente electrice și energetice, cod fișă înscriere: 568D
  • 24 locuri – Mecanic echipamente hidraulice și pneumatice, cod fișă înscriere: 537 D
  • 36 locuri – Electromecanic utilaje și instalații industriale, cod fișă înscriere: 543 D
  • 12 locuri – Operator mașini cu comandă numerică (CNC), cod fișă înscriere: 530 D

„Specializarea Mecanic echipamente hidraulice și pneumatice apare în acest an la cererea operatorilor economici parteneri în program, ca o cerință a pieței muncii. Aceștia vor asigura de altfel și pregătirea practică a elevilor pe parcursul celor 3 ani de studiu, precum și prioritate la angajarea acestor elevi”, transmit reprezentanții școlii.

Care ar fi beneficiile elevilor de la Școala Duală Banat?

Pe lângă pregătirea practică la școală și în companii de top, cu aparatură de ultimă generație, elevii se bucură și de multe alte beneficii. Amintim: bursă lunară de 400 lei, cazarea gratuită, masa decontată de Primăria Timișoara, obținerea unui certificat de calificare profesională recunoscut în Europa – Europass, mentori dedicați programului și foarte bine pregătiți. Cei care doresc își pot continua studiile la liceul seral, pentru a-și lua diploma de bacalaureat.

Cum se realizează înscrierea?

Elevii sau părinții/ reprezentanții legali ai elevilor completează în perioada 4 – 8 iulie fișa de opțiuni pentru învățământul dual la secretariatul școlii gimnaziale absolvite. După completarea acesteia, trebuie să o depună la secretariatul Liceului Tehnologic Energetic „Regele Ferdinand I” din Timișoara (strada Renașterii, nr. 24/ A), în perioada 4-8 iulie, între orele 9-15.

Despre Școala Duală Banat

Școala Duală Banat este dezvoltată de 10 ani de Liceul Tehnologic Energetic „Regele Ferdinand I” din Timișoara, cel care a pus bazele învățământului profesional de tip dual în România, alături de o altă unitate de învățământ din Brașov. Este un parteneriat între liceu, Primăria Timișoara (care decontează masa elevilor) și 17 parteneri economici din județ, companii de top în România.  Obiectivul lor comun este acela de a forma meseriași bine pregătiți în domeniile lor, ale căror meserii sunt la mare căutare pe piața muncii, bine plătite, dar pentru care nu există suficient personal calificat.

„Anul acesta am aniversat 10 ani de când am avut curajul să pornim acest proiect de formare profesională în sistem dual, alături de 3 companii germane. Acum avem 17 companii partenere. Putem spune că suntem o școală cu tradiție, în cadrul căreia ne implicăm cu toții pentru a forma meseriași bine pregătiți, conform cerințelor pieței muncii. Datorită dotărilor, cadrelor didactice și partenerilor economici pe care îi avem, ne vin copii nu numai din Timiș, dar și din alte județe. Ei aleg școala profesională duală în detrimentul unui liceu teoretic, pentru că au văzut potențialul și perspectivele de viitor. Cred că la acest lucru contribuie și exemplul pe care îl dau o parte dintre absolvenții noștri, care acum sunt studenți sau au absolvit deja o facultate și acest lucru ne bucură foarte mult”, declară Luminița Filip, director Liceul Tehnologic Energetic „Regele Ferdinand I”.

Mai multe detalii despre Școala Duală Banat găsiți la: scoaladualabanat.ro.

Despre învățământul profesional dual

Învățământul dual reprezintă o formă de organizare a învăţământului profesional, derulat la inițiativa operatorilor economici interesați în calitate de potențiali angajatori ai absolvenţilor, asigurând oportunități sporite de educație și formare profesională de calitate, în relație cu un potențial loc de muncă.

În cadrul școlii duale, elevii fac practică nu doar în școala în care învață, ci și în companii. La școala duală, companiile se implică în tot ce înseamnă școlarizarea elevului și îi asigură practica în interiorul companiilor, elevii învățând de la specialiștii din domeniu. De asemenea, elevii beneficiază de burse lunare și au masa și cazarea gratuite.

Învăţământul dual se adresează absolvenţilor clasei a VIII-a, are o durată de cel puţin 3 ani, iar componenta de pregătire practică este foarte importantă:

– în primul an pregătirea practică este realizată în atelierele şcolii şi la operatorul economic; reprezintă aproximativ 20% din timpul total alocat programului;

– în al doilea an aproximativ 60% din timp este alocat pregătirii practice;

– în anul al treilea aproximativ 72% din timp este alocat pregătirii practice.

Comentarii

comentarii