Acasă Actualitate Încep lucrările de reabilitare a fațadei Operei din Timișoara

Încep lucrările de reabilitare a fațadei Operei din Timișoara

DISTRIBUIȚI

Faţada Operei Naţionale din Timişoara este pe calea intrării în reabilitare, iar miercuri a fost predat amplasamentul de lucru, la Palatul Culturii (sediul Operei).

Au fost prezenţi managerii Operei, Cristian Rudic, şi al Teatrului Naţional, Ada Hausvater (ca reprezentanţi ai principalelor instituţii care îşi desfăşoară aici activitatea), primarul Nicolae Robu, care dă banii, ÎPSS Ioan Mitropolitul Banatului, directorul DJC Timiş Vlad Sorin Predescu, patronul firmei SC Alex-Dia Construct SRL – lider (partea de execuţie) şi al SC Titzunaco SRL – subcontractor (partea de proiectare şi asistenţă de specialitate pe parcursul realizării lucrării). 

“Astăzi predăm amplasamentul pentru începerea lucrărilor de reabilitare a faţadei Palatului Culturii, clădire care are cea mai mare importanţă din oraş prin ea însăşi, ca clădire monument, dar şi prin ceea ce sălăşluieşte în ea. A durat mult până am ajuns la predarea amplasamentului, dar când este vorba despre clădiri atât de importante este nevoie de o atenţie aparte care să garanteze că în final iese ceea ce vrem. Lucrarea costă aproape 4 milioane de lei la care se adaugă TVA. Termenul de execuţie a lucrărilor este 12 luni. Vom avea grijă să existe o mobilizare corespunzătoare a tuturor celor implicaţi (…)”, a spus primarul Nicolae Robu. El a adăugat că se doreşte ca şantierul să fie gata până la intrarea în anul capitalei culturale europene 2021.

Întrucât anul viitor Timişoara va găzdui întâlnirea tinerilor ortodocşi din întreaga lume, care va aduce în Timişoara mii de pelerini, Mitropolitul Ioan al Banatului a dorit clarificări şi date exacte privind “temeinicia” celor care se vor ocupa de acest preţios şantier.

Ca un bun chivernisitor, Mitropolitul Ioan al Banatului a cerut să se spună clar de unde vin banii (a aflat că vin de la primăria Timişoara) , de unde mai pot veni bani (i s-a spus că de la Ministerul Culturii, inclusiv din partea pe CCE 2021 aprobată printr-o OUG specială) şi i s-a mai spus mitropolitului că se aşteaptă de oriunde se mai poate sprijin financiar.

“Nădăjduim să putem duce la îndeplinire să organizăm întâlnirea tineretului mondial. În această Piaţă vor veni mii de tineri din ţară şi din străinătate, cărora am dori să le arătăm şi partea spirituală şi culturală a Timişoarei. Aici sunt Opera şi Teatrul, o candelă de cultură din părţile bănăţene, dar încă mai avem în memorie cele întâmplate în decembrie 1989. În faţă este Catedrala, iată două candele de lumină şi de cultură din Banat. De aceea, domnule primar, vă pun câteva cuvenite întrebări. Cine dă banii pentru această lucrare”, a spus ÎPSS Ioan.

“Banii îi dă primăria, dar de fiecare dată încercăm să recuperăm din ceea ce cheltuim, pentru a putea folosi banii pentru alte obiective, pentru că sunt atât de multe de făcut în oraş (…)”, a spus edilul.

Mitropolitul a cerut ca lucrările să înceapă cu faţada, pentru a se putea termina totul până în septembrie 2020, când va avea loc evenimentul spiritual. Apoi, i-a chemat pe platoul Operei pe reprezentanţii celor două firme care se vor ocupa de execuţia lucrărilor. El le-a promis că se va interveni şi la Ministerul Culturii pentru a se prevedea bani în bugetul pe 2020 pentru acest obiectiv, pentru a nu exista sincope în execuţie.

“Spuneţi-ne cum veţi avea de gând să colaboraţi. Tinere (i s-a adresat patronului Alex-Dia Construct, n.r.) nu cumva … Şi eu mă angajez, şi domnul primar vom face tot ce va fi posibil să nu lipsească fondurile, să nu existe sincope în ceea ce privesc fondurile, dar dumneavoastră să ne asiguraţi că nu vor fi sincope în soluţii tehnice sau forţa de muncă. Vom vorbi şi la Ministerul Culturii să prevadă o sumă pentru 2020 pentru această lucrare, care nu este o sumă foarte mare. (…)”, a spus Mitropolitul Ioan al Banatului.

Intervenţiile esenţiale constau în schimbarea plăcilor de travertin distruse, care după cum se văd ar trebui schimbate aproape în totalitate, cele care sunt bune fiind folosite, precum şi intervenţiile de consolidare a clădirii la temelie, prin injectarea de beton. Accesul publicului se va face în clădire tot prin faţa Operei, dar printr-un tunel care se va amenaja special. În schimb, va dispărea pe timpul lucrărilor cafeneaua lipită de clădire.

Lucrări pregătitoare constau, acum, în igienizarea zonelor de interes care fac obiectul lucrărilor de intervenţie. Se va îndepărta molozul din pod, vor urma desfundarea şi revitalizarea colectoarelor de preluare a apelor pluviale; realizarea lucrărilor de consolidare prin injectarea fundaţiilor din exterior folosind reţete moderne; refacerea hidroizolaţiei de la terasa arcului pentru a preveni infiltraţiile apelor pluviale; repararea sistemului de preluare a apelor pluviale, reparaţii hidroizolaţie terasă.

De asemenea, se vor monta schele (din Italia) şi copertine provizorii. Pentru eficientizarea investiţiei pe monument, se impune realizarea schelelor şi a podinelor cu structuri care să permită acoperirea lor cu protecţie provizorie pe perioada efectuării lucrărilor, pentru a facilita astfel o bună aplicare a materialelor.

Lucrările de intervenţie constau în: desprăfuirea suprafeţelor. Lucrările se vor efectua prin aspirare, suflare, periere, spălare; Îndepărtarea elementelor instabile se va executa manual; Investigaţii pentru studierea pietrei, a mortarelor, cărămizilor, studierea factorilor de deteriorare a materialelor, alegerea mortarelor şi produselor de tratare a pietrei, testări etc; Probe. Aceste lucrări vor stabili care tratament are rezultatele cele mai apropiate de original.

Comentarii

comentarii