Acasă Administraţie Încep lucrările de reabilitare pentru aproape 30 de kilometri de rețea de...

Încep lucrările de reabilitare pentru aproape 30 de kilometri de rețea de termoficare din Timișoara

DISTRIBUIȚI

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunțat că pe 15 martie se dă startul lucrărilor la proiectul „Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din Municipiul Timișoara în vederea conformării la normele de protecția mediului privind emisiile poluante în aer și pentru creșterea eficienței în alimentarea cu căldură urbană Etapa II”. Acesta a fost lansat încă din 2017, însă de abia acum au fost depășite anumite blocaje birocratice.

În mare parte va fi nevoie de sistarea furnizării agentului termic, dar acest lucru se va întâmpla doar după 15 aprilie, când temperaturile vor fi mai ridicate. În cazul apei calde nu se va întâmpla acest lucru, promite Fritz, pentru că vor instalate conducte temporare. Totuși, primarul a identificat deja anumite probleme la acest proiect: vor trebui sparte străzi care doar ce au fost reabilitate. De vină, consideră edilul, ar fi lipsa comunicării între departamentele din primărie, lucru care, a adăugat acesta, va fi evitat pe viitor.

„Traseul era cunoscut de trei ani, iar noi acum vom fi nevoiți să spargem străzi reabilitate recent, cum este C.D. Loga. Vom săpa șanțuri și în Parcul Civic, chiar după ce va fi reabilitat, pentru că în trecut direcțiile nu s-au coordonat între ele și lucrările se suprapun, cum spunea și Ruben Lațcău. În 15 aprilie estimăm că se va sista agentul termic, dar între timp constructorul a mers pe teren cu managerul de proiect să inspecteze traseul și problemele pe care le vom întâlni, în așa fel încât să prevenim viitoare blocaje.

Furnizarea apei calde nu va fi afectată, deoarece se vor monta conducte provizorii. Primele lucrări se fac în locațiile unde nu trebuie întrerupt agentul termic, vor începe cu o magistrală de termoficare pe strada Traian Vuia, între intersecțiile cu Averescu și Rebreanu și cu lucrări la rețeaua secundară în zona Eneas și pe străzile Ianos Bolyai, Carol Telbisz, traversare pe Ion C. Brătianu, str. Traian Grozăvescu și Ștefan Cicio Pop. Proiectul trebuie terminat până în 2023. Calendarul de lucrări spune, însă, că ar putea fi gata la finalul verii anului viitor”, a declarat primarul Timișoarei.

Valoarea totală a proiectului este de 148.118.419,84 lei, din care cofinanțarea UE este de 106.275.413,69 lei, din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020. Lucrările vor fi făcute atât în rețeaua de termoficare primară –  pe Magistrala 2X Dn600, pe str. Traian Vuia între intersecțiile cu Averescu și Rebreanu –, cât și pe cea secundară.

Data începerii proiectului este 1 octombrie 2017, data finalizării proiectului ar fi trebuit să fie 30.09.2021, dar a fost dată o prelungire până în 2023. În urma licitației, pentru Lotul 1-rețele primare -executantul este o asociere al cărei lider este SC Energomontaj SRL și va lucra cu Elsaco Electronic și Construcții Erbașu, iar la Lotul 2 rețele secundare lucrările vor fi executate de o asociere  al cărei lider este Elsaco Electronic SRL, cu Energomontaj și Construcții Erbașu, contractele fiind semnate în 10.07.2020.

Comentarii

comentarii