Acasă Actualitate Încep lucrările la „Parcul Familiei” – investiție de 200.000 de euro a...

Încep lucrările la „Parcul Familiei” – investiție de 200.000 de euro a Primăriei Dudeștii Noi

DISTRIBUIȚI

La Dudeștii Noi, peste opt luni de zile, ar trebui să apară „Parcul Familiei”. Vorbim de o investiție de peste 200.000 de euro, finanțată parțial prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR). Contractul de finanțare a fost semnat în septembrie 2019. Au fost parcurși toți pașii de birocrație, iar pe 21 iunie 2022, primarul Ion Goșa a semnat ordinul de începere a lucrărilor. Termenul de finalizare este de opt luni de zile, începând de vineri, 24 iunie, când vor apărea și muncitorii de șantier.

Parcul ar urma să fie evidențiat prin arborii plantați aici. Ideea fostului primar Alin Nica, actual președinte al CJT, era ca locuitorii comunei să planteze câte un arbor la fiecare eveniment important din viața lor, pe lângă cei 137 – din nouă specii diferite, cu înălțime medie de 2,5 metri – care vor apărea încă din start aici. De asemenea, pentru creearea unei vegetații impunătoare încă din primul an, tot aici vor fi plantate și 10 specii de arbuști si trei specii de plante perene decorative, cu perioade diferite de înflorire. În rest, Parcul Familiei va avea o suprafață totală de 10.289 de metri pătrați. Cea mai mare parte va fi acoperită cu gazon (8.800 mp), însă vor exista și alei (705 mp) și o arie cu pietriș (717 mp). Va fi ridicată și o construcție pe o suprafață de 48,5 metri pătrați.

„Parcul familiei vine de la o idee a mea de a da oportunitatea cetăţenilor să planteze un copac cu ocazia unui eveniment fericit din viaţa familiei, cum ar fi naşterea unui copil, majorat, căsătorie şi aşa mai departe, de care să se ocupe fiecare cetăţean. Prin acest demers dorim să creştem şi gradul de implicare a cetăţenilor, să atragem atenţia asupra necesităţii protejării mediului şi folosirea spaţiilor verzi în comuna noastră”, spunea, la începutul anului 2020, Alin Nica.

Per total, valoarea proiectului este de 208.706 euro, la un curs de 4,76 față de leu. Valoarea eligibilă prin PNDR este de 97.966 de euro, iar contribuția proprie este de 110.740 de euro. Numai TVA-ul se ridică la 32.713 euro. Din total, deja a fost plătit un avans de 48.000 de euro. Concret, în prețul final sunt incluse lucrări de arhitectură (construcții, alei, împrejmuire, etc), arhitectură peisageră (arbori, arbuști, suprafețe de gazon) și rețelele de utilități (sisteme electrice, sistem de udare, canalizare şi apă potabilă).

Comentarii

comentarii