Acasă Actualitate Începând de săptămâna viitoare, medicii de familie preiau cazurile de COVID-19. Care...

Începând de săptămâna viitoare, medicii de familie preiau cazurile de COVID-19. Care este procedura?

DISTRIBUIȚI

Începând de luni, 28 octombrie, se modifică fluxul informațional utilizat în raportarea datelor referitoare la infecția cu virusul SARS CoV- 2, prin actualizarea platformei informatice de colectare a datelor. Noile prevederi legale spun că medicii de familie vor prelua monitorizarea persoanele asimptomatice infectate cu noul coronavirus.

„Actualizarea fluxului informațional va reduce timpii de răspuns a direcțiilor de sănătate publică și va îmbunătăți colaborarea dintre acestea și persoanele infectate sau care fac parte din anchetele epidemiologice. Persoanele care au fost testate vor afla în timp real rezultatul testelor, de asemenea deciziile emise de DSP vor fi transmise automat din sistemul informatic, nemaifiind necesară contactarea DSP-ului. De asemenea se va facilita colaborarea cu medicii de familie. Măsurile sunt luate pe baza experienței acumulate în cele 8 luni de gestionare a pandemiei,  dar și în conformitate cu noile prevederi legislative”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

Mai exact, este vorba despre o bază de date, unde vor fi incluse toate cazurile de COVID-19. Pacienții depistați pozitiv vor trebui doar să aștepte să fie contactați de medicii de familie. În sistemul care va fi integrat de săptămâna viitoare, rezultatele testelor vor fi transmise de unitățile de recoltare în baza de date, medicii de familie vor fi informați despre cazurile pozitive, aceștia fiind cei care vor stabili dacă este vorba despre un pacient simptomatic sau asimptomatic.

Dacă pacientul este asimptomatic, de el se va ocupa medicul de familie. În cazul în care acesta nu are medic de familie, cazul lui va fi preluat de Direcția de Sănătate Publică din județul în care are domiciliul. Un pacient asimptomatic va fi declarat vindecat după 14 zile de la primirea rezultatului pozitiv, dacă, între timp, nu intervin alte complicații.

Mai multe detalii despre noua procedură prezintă DSP Timiș într-un comunicat de presă:

„Conform documentului, probele transportate la laboratoarele care realizează testarea RT-PCR vor fi însoțite de un Formular de însoțire a probei recoltate cu cod emis anterior de Direcția de Sănătate Publică (DSP). Pentru toate probele recoltate (la cerere sau conform metodologiei), laboratoarele vor introduce în platforma informatică toate datele din formularele, precum și rezultatele testelor dupa fiecare transa de lucru, în maxim 24 ore de la primirea probei la laborator.

Responsabilitatea pentru alocarea probelor prelevate conform metodologiei către laboratoare revine fiecărui DSP aferent. Directorul executiv al fiecărui DSP se asigură de alocarea probelor, astfel încât toate probele să fie procesate în maximum 24 ore. Pentru situația în care capacitatea de testare dintr-un județ este depășită, se va realiza relocarea probelor în alte județe de către coordonatorul regional stabilit.

Rezultatele probelor vor fi transmise automat din aplicația informatică prin SMS și email persoanelor testate. În cazul în care pentru persoana testată nu există date relevante de contact, responsabilitatea transmiterii rezultatului revine entității care a dispus recoltarea, respectiv entitățile la care s-a  efectuat testarea.

Buletinele de analiză  pozitive vor fi transmise în mod automat prin email si mesaj text, medicului de familie al persoanelor testate, pentru a fi luate în evidență. În cazul în care o persoana testată nu are medic de familie, aceste informații sunt transmise către DSP, aceasta având responsabilitatea de a monitoriza cazul.

Direcțiile de  Sănătate  Publică (DSP) au obligația de a identifica și de a confirma în urma anchetei epidemiologice contacții direcți ai fiecărei persoane testate pozitiv. Toate persoanele identificate a fi contacți direcți ai fiecărei persoane cu rezultat pozitiv vor fi introduse în aplicația informatică de către DSP

Decizia de carantinare va fi generată automat, imediat după completare, din aplicația informatică și va fi transmisă fiecărei persoane, cât și a medicului de familie al acesteia. În  cazul pacienților pozitivi, decizia de izolare va fi completată în aplicația informatică  de către DSP în maxim 24 ore. După completare, aceasta va fi transmisa în format electronic, prin email din aplicația informatică, atât medicului de familie / medicului desemnat de catre DSP, cât și pacientului.

După 14 zile de la luarea în evidență ca persoana confirmată, pentru persoanele izolate la domiciliu sau în locații dedicate și monitorizate de medicii de familie, respectiv medicii alocați de DSP, în absenta schimbării statusului acestora, fișa pacientului se va închide în mod automat în aplicația informatică sub statusul de „vindecat”.

Pentru toți pacienții pozitivi internați, unitățile spitalicești au obligația de a completa formularul corespunzător (fișa de spital) din aplicația informatică, în primele 12 ore de la internare. La externare, unitatea spitaliceasca are obligația ca în maxim 24 ore sa completeze în fisa de spital din aplicația informatică, statusul pacientului: vindecat, transferat sau izolat la domiciliu.

Unitățile spitalicești au obligația raportării imediate a deceselor Covid în baza definiției de caz către DSP. Orice laborator autorizat de către DSP, dar neinclus în Programul National de Sănătate, care efectuează teste RT-PCR pentru SARS-CoV-2, are obligația de a transmite în aceleași termene, buletinele de analiza, electronic, către DSP și INSP, precum și datele statistice solicitate către INSP

Prelucrarea datelor cu caracter personal se realizează cu respectarea dispoziţiilor Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulaţie a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE, ale Legii nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulaţie a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor), precum și a altor prevederi legale naţionale incidente în domeniul prelucrării datelor cu caracter personal.

Până săptămâna viitoare, Ministerul Sănătății și STS vor organiza sesiuni de pregătire regionale cu toate instituțiile implicate”.

Comentarii

comentarii