Acasă Cultura Începe Festivalul Barocul 2022

Începe Festivalul Barocul 2022

DISTRIBUIȚI

Festivalul Barocul în Ipostaze Contemporane ediția a XI a va începe în 16 mai și va ține până în 29 mai. În această lungă perioadă, vor avea loc minunate concerte de mare interes artistic.

Intrarea este liberă!

Organizatori: Fundatia AlberNord OneUniversitatea de Vest din TimișoaraFacultatea de Muzică și Teatru – UVTAsociația Culturală Timorgelfest

Parteneri: Primaria Comunei VingaPrimaria CENADPrimăria Dudeștii Vechi, Primăria Orașului Pecica, Liceul Calderon, OSUTCasa de Cultura a Studentilor TimisoaraBiserica Adventistă de Ziua a Șaptea – Conferința MoldovaEpiscopia Romano-Catolică Timișoara/Bistum Temeswar/Temesvári EgyházmegyeUVT Media Hub FITT Timisoara

Unul dintre spectacolele mult așteptate va avea loc, miercuri 18 mai, de la ora 19.00, la Biserica Romano-Catolică Preasfânta Inima a lui Isus, intitulat Improvizații în stilul istoric organistic
Solist: Janos Palur  din Ungaria.

Intrarea este liberă!

Organistul János Pálur este în prezent profesor de orgă și improvizație la Universitatea de Muzică “Franz Liszt” din Budapesta, organist al Bisericii Reformate din Budapesta-Fasor.A studiat cu István Baróti, Gábor Lehotka și Olivier Latry la Academia de Muzică din Budapesta și Conservatorul din Paris.

Încă din anii studenției, a câștigat premii la Concursul Memorial “Flor Peeters” din Mechelen și Concursul Memorial “Zoltán Gárdonyi” din Budapesta, mai apoi Marele Premiu al Parisului la sfârșitul studiilor în Franța și Premiul Special pentru Muzică Contemporană la Paris. A susținut concerte în 17 țări din Europa, Statele Unite, Canada, Japonia, Rusia, Australia și Coreea de Sud, dintre care unele au fost transmise în direct de mai multe posturi de radio.

A produs douăzeci și șase de CD-uri pentru patru edituri. Pentru împlinirea a 200 de ani de la nașterea lui Franz Liszt, a publicat „200 de improvizații”, care prezintă orgă maghiară și rezumă primele 11 CD-uri de improvizație, pe care le dăruiește în fiecare an studenților săi de la academia de muzică în scopuri pedagogice.

Consideră că improvizația, care îmbogățește muzica bisericească, este principala sa preocupare și dorește să introducă tradiția unică din vestul Europei la cele mai înalte standarde. Acest lucru este servit și de ocazia seriei de concerte de mare succes „Cântece reformate”, pe care a lansat-o în Sala Mare a Academiei de Muzică în 2002, și de orga care a fost renovată în 2016 după planurile sale. Improvizațiile sale despre închinare au fost disponibile pentru toată lumea încă de la intrarea pandemiei, oferind un nou ajutor practic de epocă artei cantorizării.
În 2013, a primit Medalia Comemorativă Károli, iar în 2017, cariera sa artistică de aproape 30 de ani a fost recunoscută cu un premiu- Premiul Liszt.

Comentarii

comentarii