Acasă Cultura Începe Festivalul Internațional Timișoara Muzicală. Soprana invitată Diana Alexe

Începe Festivalul Internațional Timișoara Muzicală. Soprana invitată Diana Alexe

DISTRIBUIȚI

Începe Festivalul Internațional Timișoara Muzicală, ediția a XLVII. Soprana invitată Diana Alexe va interpreta rolul Gilda în spectacolul “Rigoletto” de Giuseppe Verdi, programat vineri, 12 mai 2023, ora 19:00.

„Diana Alexe se remarcă prin vocea ei clară, bine condusă, căldura și expresivitatea cu care dă sens muzicii și textului literar, interpretate cu eleganță și suplețe, cu aplomb și strălucire, subliniindu-și timbrul calitativ, egalitatea registrelor și siguranța notelor înalte; sensibilitate și capacitate de a interpreta, cu adevărată bucurie de a cânta, o întreagă gamă de stări, în partituri foarte diferite ca factură și stil.” menționa  criticul muzical Anca Florea.

Timp de patru ani a avut onoarea de a face parte din Fundația Principesa Regală Margareta a României, cântând adesea în prezența Altețelor Regale, în seri de gală pe cele mai importante scene din țară precum Ateneul Român, Teatrul Național București, Sala Radio, Palatul Peleș sau Palatul Elisabeta. Între timp, Diana Alexe a fost nominalizată la Festivalul „Ion Dacian” pentru premiul „Cel mai bun cântăreț sub 20 de ani”. Artiști români de seamă, precum tenorul Teodor Ilincăi și soprana Georgeta Stoleriu, i-au oferit burse de studiu și premii speciale.

Diana Alexe a debutat pe scena Operei Comice din București în anul 2017 în rolul Bastienne, interpretat timp de doi ani, din opera „Bestien și Bastienne” de W.A. Mozart, Serpina în „La serva Padrona” de G.B. Pergolesi, Taumännchen/Sandmännchen „Hänsel and Gretel” de E. Humperdinck și multe alte opere și musicaluri românești. A colaborat și în proiecte independente de operă, precum Belinda din „Dido și Aeneas” de H. Purcell, proiect al Asociației „Opera Clandestina”.

Printre numeroasele premii obținute la concursurile de interpretare vocală din Austria, Cehia, Polonia sau Slovacia, Diana Alexe a câștigat Marele Premiu al Concursului „Emil Rotundu” din România, Premiul I la categoria Operă, Premiul al II-lea la categoria – Lied și Premiul pentru cea mai bună interpretare „Dvořák” la Concursul Internațional „Antonin Dvorak” din Cehia.

În anul 2018 la Viena, membră a „Chorakademie Wienerstaatsoper” a interpretat roluri ca: Frauenstimmen în opera „Oreste” de M. Trojan și Solo Quartet din „Răpirea din Serai” de W.A. Mozart. În anul 2020 a debutat la Opera Română din Cluj în rolul Gildei din „Rigoletto” de G. Verdi, urmat cu succes în același rol la Opera din Dessau, Germania.

Pe scena vieneză s-a remarcat în rolul Zerlinei din „Don Giovanni” de W.A. Mozart în cadrul Angelika-Prokopp-Sommerakademie la Musikverein Graz și Konzerthaus Wien, proiect finalizat cu lansarea unui CD și televizarea filmului „Don Giovanni” pe ORF Austria. În anul 2022 a debutat în rolul Violettei în „La Traviata” de G. Verdi pe scena Festivalului „Immling” din Germania. Totodată, Diana Alexe a colaborat cu Vogtland Phillarmonic Orchestra in Plauen, Germania Kammeroper Varșovia, Orchestra de camera „Con Fuoco” Musikverein Graz, cât și în țară cu corul „Preludiu” și Orchestra de Tineret New Hope din București.

La sfârșitul anului 2022, Diana Alexe a fost participat la Concertul Regal de la Ateneul Român organizat anual de Fundația Regală Margareta a României pentru acordarea de burse tinerelor talente –aminteșete Opera Națională Română Timișoara.

 

Comentarii

comentarii