Acasă Actualitate Începe Postul Crăciunului 2020. Ce avem voie să mâncăm și ce nu?

Începe Postul Crăciunului 2020. Ce avem voie să mâncăm și ce nu?

1105
DISTRIBUIȚI

Biserica Ortodoxă Română consemnează „lăsatul secului pentru postul Nașterii Domnului” care începe pe 15 noiembrie. Acest post ține 40 de zile, începând cu dată de 15 noiembrie și sfârșind în data de 25 decembrie, lăsând sec în seară Sfântului Filip, pe 14 noiembrie.

Totuși, dacă această zi cade fie miercurea, fie vinerea, postul începe încă din seară zilei de 14 noiembrie. În acest post credincioșii ar trebui să consume mâncăruri de post.

Astfel, pe lângă postul alimentar, cu bucate uscate, suntem chemați să lăsăm viața seculară și preocupările noastre lumești și să transformăm această perioadă într-un timp de rugăciune, de căință și mărturisire, de dragoste și iertare.

În acest post se obișnuiește că toți credincioșii să postească de carne, brânză și ouă, în timp ce lunea miercurea și vinerea se consumă mâncare fără ulei  și fără vin. În zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin. Mai mult, sâmbetele și duminicile, până pe 20 decembrie inclusiv se dezleagă de untdelemn, peste și vin.

Dacă în zilele de luni, miercuri și vineri Biserica Ortodoxă Română prăznuiește vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, creștinii pot consumă untdelemn și vin; iar dacă hramul bisericii sau vreo sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roșie roșie atunci se face dezlegarea și la peste. În zilele de marți și joi credincioșii pot consumă peste, vin sau untdelemn.

În ziua de Ajun se mănâncă abia seară și doar: grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făînă și poame deoarece cu semințe a ajunat și Daniil proorocul și cei trei tineri din Babilor, care au prevestit și așteptat Nașterea Mântuitorului. De Crăciun, indiferent de ziua in care cade se mănâncă de dulce – explică calendarulortodox.ro.

Comentarii

comentarii