Acasă Actualitate Începe Postul Crăciunului 2021. ÎPSS Ioan: ”Pornim călătoria spre Bethleem!”

Începe Postul Crăciunului 2021. ÎPSS Ioan: ”Pornim călătoria spre Bethleem!”

DISTRIBUIȚI

Luni 15 noiembrie, începe marele post al nașterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului 2021, care va ține timp de 40 de zile, până în 25 decembrie.

Canoanele Bisericii Ortodoxe Române atenționează că, în această perioadă, credincioșii ar trebui să consume mâncăruri de post, unde carnea lipsește cu desăvârșire.

Astfel, pe lângă postul alimentar, cu bucate uscate, suntem chemați să lăsăm viața seculară și preocupările noastre lumești și să transformăm această perioadă într-un timp de rugăciune, de căință și mărturisire, de dragoste și iertare.

În acest post se obișnuiește că toți credincioșii să postească de carne, brânză și ouă, în timp ce lunea miercurea și vinerea se consumă mâncare fără ulei  și fără vin. În zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin. Mai mult, sâmbetele și duminicile, până pe 20 decembrie inclusiv se dezleagă de untdelemn, peste și vin.

Dacă în zilele de luni, miercuri și vineri Biserica Ortodoxă Română prăznuiește vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, creștinii pot consumă untdelemn și vin; iar dacă hramul bisericii sau vreo sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roșie roșie atunci se face dezlegarea și la peste. În zilele de marți și joi credincioșii pot consumă peste, vin sau untdelemn.

În ziua de ajun se mănâncă abia seară și doar: grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făînă și poame deoarece cu semințe a ajunat și Daniil proorocul și cei trei tineri din Babilor, care au prevestit și așteptat Nașterea Mântuitorului. De Crăciun, indiferent de ziua in care cade se mănâncă de dulce – explică calendarulortodox.ro.

ÎPSS Ioan, mitropolitul Banatului, remarcă importanța Postului Crăciunului, asemeni unei călătorii spre Bethleem, pe care fiecare creștin este dator să o facă în această perioadă. ”Începem, iubiți credincioși, călătoria noastră spre Betleem. Dumnezeu să ne ajute să putem călători împreună și niciunul dintre frățiile voastre, să nu vă pierdeți pe acest drum sfânt, și dacă este posibil să mai puneți pe brațele voastre binecuvânatate și alte suflete, ca și ele să ajungă la Betleem, pentru a se întâlni cu pruncul Iisus, cu Maica Domnului și cu îngerii din înaltul cerului în 25 decembrie”.

Postul Nașterii Domnului sau Postul Crăciunului a fost instituit în sec. IV-V, deci mai târziu decât Postul Sfintelor Paști. Este un post al pocăinței, dar nu cu aceeași intensitate ca Postul Sfintelor Paști. Nu există în el slujbe speciale cu metanii, nu există un canon de pocăință precum Canonul Sfântului Andrei Criteanul pe care îl citim în Postul Sfintelor Paști. Este un post de pregătire duhovnicească, de curățire duhovnicească, ca să primim în noi, în peștera trupului nostru și în ieslea sufletului nostru, pe Mântuitorul Iisus Hristos.

 

Comentarii

comentarii