Acasă Actualitate Închisoare cu executare pentru un primar și trei oameni de afaceri în...

Închisoare cu executare pentru un primar și trei oameni de afaceri în „Dosarul Zăbrani”

DISTRIBUIȚI

Judecătorii Curții de Apel Timișoara au fost necruțători cu primarul Zăbraniului și trei oameni de afaceri din județul Arad în așa zisul „Dosar Zăbrani”.

Astfel, omul de afaceri POPA Radu Viorel este condamnat la 6 ani de închisoare (pedeapsa cea mai grea de 3 ani+1/3 din totalul celorlalte pedepse) pentru constituire de grup infracţional organizat, prezentare de documente inexacte pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, spălare de bani în formă continuată și stabilire cu rea-credinţă a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor în scopul obţinerii fără drept a rambursării de TVA.

Omul de afaceri POP Valer este condamnat la 5 ani de închisoare (pedeapsa cea mai grea de 3 ani+1/3 din totalul celorlalte pedepse) pentru constituire de grup infracțional organizat, complicitate la săvârşirea infracţiunii de prezentare documente inexacte pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene și spălare de bani în formă continuată.

Primarul Zăbraniului, TOADER Marian, este condamnat la 4 ani și patru luni de închisoare (pedeapsa cea mai grea de 3 ani+1/3 din totalul celorlalte pedepse) pentru este acuzat de constituire de grup infracțional organizat, abuz în serviciu și spălare de bani.

CÎRJA Jean, omul de afaceri care a preluat Lacul Tauț, este condamnat la 5 ani de închisoare (pedeapsa cea mai grea de 3 ani+1/3 din totalul celorlalte pedepse) pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de prezentare documente inexacte pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene și spălare de bani în formă continuată.

Cei patru urmează să fie ridicați de acasă și transferați, într-o primă fază, în arest.

Solutia pe scurt: ”În baza art. 421 pct.1 lit. b) C.p.p respinge ca nefondate apelurile declarate de către inculpaţii TOADER MARIAN şi FAUR SIMON PETRU împotriva sentinței penale nr. 67/09.03.2020 pronunţată de Tribunalul Arad în dosarul 3822/108/2015*. În baza art.421 pct.2 lit.a C.p.p. admite apelurile declarate de către PARCHETUL DE PE LÂNGĂ ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE- DIRECŢIA NAŢIONALĂ ANTICORUPŢIE – SERVICIUL TERITORIAL TIMIŞOARA, inculpații POPA RADU-VIOREL, POP VALER şi CÎRJA JEAN precum şi de către părţile civile AGENŢIA DE PLĂŢI ŞI INTERVENŢII IN AGRICULTURĂ şi DIRECŢIA GENERALĂ REGIONALĂ A FINANŢELOR PUBLICE TIMIŞOARA – ADMINISTRAŢIA JUDEŢEANĂ A FINANŢELOR PUBLICE ARAD, împotriva aceleiaşi sentinţe penale. Desfiinţează, în parte, sentinţa penală apelată şi rejudecând:

  1. În privinţa inculpatului POPA RADU-VIOREL: Condamnă inculpatul la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracțiunii de constituire a unui grup infracţional organizat prev de art.367 alin.1 şi 2 din Codul penal. Condamnă inculpatul la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 181 alin. 1 și 3 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 35 alin.1 din Codul penal. Menţine pedeapsa aplicată de prima instanţă de 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani în formă continuată prevăzută de art. 29 alin. 1 lit. a din Legea nr. 656/2002 cu aplicarea art. 35 alin.1 din Codul penal; Menţine pedeapsa aplicată de prima instanţă de 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală prevăzută de art. 8 din Legea nr. 241/2005. Aplică inculpatului şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de-a ocupa o funcţie de administrator în cadrul unei societăţi comerciale, prevăzută de art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi g) C. pen., pe o durată de 3 ani, pe lângă fiecare pedeapsă principală. În baza art. 65 alin. 1 interzice inculpatului, ca pedeapsă accesorie, pe lângă fiecare pedeapsă principală, exercitarea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi g) din Codul penal. În temeiul art. 38 al 1 din Cod penal rap. la art. 39 al. 1 lit b din Codul penal aplică inculpatului pedeapsa rezultantă de 6 ani închisoare (pedeapsa cea mai grea de 3 ani + 1/3 din totalul celorlalte pedepse). În temeiul art. 45 alin. 3 lit a din Codul penal aplică inculpatului, alături de pedeapsa principală rezultantă, pedeapsa complementară constând în interzicerea exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 al. 1 lit. a, b şi g Cod penal pe o perioadă de 3 ani. În temeiul art. 45 alin. 5 Cod penal aplică inculpatului, alături de pedeapsa principală rezultantă, pedeapsa accesorie constând în exercitarea drepturilor prevăzute de art. 66 al. 1 lit. a, b şi g Cod penal.
  2. În privinţa inculpatului POP VALER: Condamnă inculpatul la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracțiunii de constituirea unui grup infracţional organizat prev de art.367 alin.1 şi 2 din Codul penal. Menţine pedeapsa aplicată de prima instanţă de 3 ani închisoare pentru infracţiunea prevăzută de art. 48 alin.1 din Codul penal raportat la art. 181 alin. 1 și 3 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 35 alin. 1 din Codul penal. Menţine pedeapsa aplicată de prima instanţă de 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani în formă continuată prevăzută de art. 29 alin. 1 lit. a din Legea nr. 656/2002 cu aplicarea art. 35 alin.1 din Codul penal. Aplică inculpatului şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de-a ocupa o funcţie de administrator în cadrul unei societăţi comerciale, prevăzută de art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi g) C. pen., pe o durată de 2 ani, pe lângă fiecare pedeapsă principală. În baza art. 65 alin. 1 interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie, pe lângă fiecare pedeapsă principală, exercitarea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi g) din Codul penal. În temeiul art. 38 al 1 din Cod penal rap. la art. 39 al. 1 lit b din Codul penal, aplică inculpatului pedeapsa rezultantă de 5 ani închisoare (pedeapsa cea mai grea de 3 ani + 1/3 din celelalte pedepse). În baza art. 45 al. 3 lit a din Codul penal aplică inculpatului, alături de pedeapsa principală rezultantă, pedeapsa complementară prevăzută de art. 66 alin. (1) lit. a), b), g) C. pen., pe o perioadă de 2 ani. În baza art.45 alin.5 şi 3 lit.a) C. pen., aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi g) din Codul penal.
  • În privinţa inculpatului CÎRJA JEAN: Condamnă inculpatul la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracțiunii de constituire a unui grup infracţional organizat prev de art.367 alin.1 şi 2 din Codul penal. Menţine pedeapsa aplicată de prima instanţă de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracțiunii prevăzute de art. 48 alin.1 din Codul penal raportat la art. 181 alin. 1 și 3 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 35 alin. 1 din Codul penal. Menţine pedeapsa aplicată de prima instanţă de 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani în formă continuată prevăzută de art. 29 alin. 1 lit. a din Legea nr. 656/2002 cu aplicarea art. 35 alin.1 din Codul penal; Aplică inculpatului şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de-a ocupa o funcţie de administrator în cadrul unei societăţi comerciale, prevăzută de art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi g) C. pen., pe o durată de 2 ani, pe lângă fiecare pedeapsă principală. În baza art. 65 alin. 1 interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie, pe lângă fiecare pedeapsă principală, exercitarea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi g) din Codul penal. În temeiul art. 38 al 1 din Cod penal rap. la art. 39 al. 1 lit b din Codul penal, aplică inculpatului pedeapsa rezultantă de 5 ani închisoare (pedeapsa cea mai grea de 3 ani + 1/3 din celelalte pedepse). În baza art. 45 al. 3 lit a din Codul penal aplică inculpatului, alături de pedeapsa principală rezultantă, pedeapsa complementară prevăzută de art. 66 alin. (1) lit. a), b), g) C. pen., pe o perioadă de 2 ani. În baza art.45 alin.5 şi 3 lit.a) C. pen., aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi g) din Codul penal.
  1. În privinţa inculpatului TOADER MARIAN: Condamnă inculpatul la pedeapsa de 1 an închisoare pentru săvârşirea infracțiunii de constituire a unui grup infracţional organizat prev de art. 367 alin.1 din Codul penal. Menţine pedeapsa aplicată de prima instanţă de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu prevăzută de art.297 alin.1 C.pen. raportat la art.132 din Legea nr.78/2000. Menţine pedeapsa aplicată de prima instanţă de 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani prevăzută de art. 29 alin. 1 lit. b din Legea nr. 656/2002 cu aplicarea art. 35 alin.1 din Codul penal. Aplică inculpatului şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de-a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, prevăzută de art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi k) C. pen., pe o durată de 3 ani, pe lângă fiecare pedeapsă principală. În baza art. 65 alin. 1 interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie, pe lângă fiecare pedeapsă principală, exercitarea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi k) din Codul penal. În temeiul art. 38 al 1 din Cod penal rap. la art. 39 al. 1 lit b din Codul penal, aplică inculpatului pedeapsa rezultantă de 4 ani şi 4 luni închisoare (pedeapsa cea mai grea de 3 ani + 1/3 din celelalte pedepse). În baza art. 45 al. 3 lit a din Codul penal aplică inculpatului, alături de pedeapsa principală rezultantă, pedeapsa complementară prevăzută de art. 66 alin. (1) lit. a), b), k) C. pen., pe o perioadă de 3 ani. În baza art.45 alin.5 şi 3 lit.a) C. pen., aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi k) din Codul penal.
  2. Înlătură dispoziţiile primei instanţe privind confiscarea specială de la inculpatul Popa Radu Viorel a sumei de 933.700 lei, de la inculpatul Pop Valer a sumei de 500.000 lei şi de la inculpatul Cîrja Jean a sumei de 477.880 lei. În temeiul art 397 cod pr penală, raportat la art 1349 şi urm cod civ admite ac?iunea civilă formulată de către partea civilă Agenţia de Plăţi și Intervenţie în Agricultură și pe cale de consecinţă: – obligă inculpații Popa Radu Viorel, SC Belle Fruct SRL, Faur Simon Petru şi SC Vicarforest SRL, în solidar, la plata sumei de 1.916.267 lei (încasată necuvenit de către SC Belle Fruct SRL – măsura I din campania 2010-2011 ), la care se vor adăuga accesorii conform Codului de procedură fiscală de la data încasării necuvenite a sumei respective şi până la restituirea integrală a acesteia. – obligă inculpații Popa Radu Viorel, SC Belle Fruct SRL, Cîrja Jean ?i SC Prestrobotrans SRL, în solidar, să plătească suma de 1.070.821 lei (încasată necuvenit de către SC Belle Fruct SRL -măsura a II-a din campania 2010-2011 ), la care se vor adăuga accesorii conform Codului de procedură fiscală de la data încasării necuvenite a sumei respective şi până la restituirea integrală a acestea. – obligă inculpații Popa Radu Viorel, SC Belle Fruct SRL, Pop Valer, SC Merișor Vest SRL, Cîrja Jean, SC Jean Trans Company SRL ?i SC Prestrobotrans SRL, în solidar, să plătească suma de 7.092.060,68 lei (încasată necuvenit de către SC Belle Fruct SRL -măsura I din campania 2011-2012 ), la care se vor adăuga accesorii conform Codului de procedură fiscală de la data încasării necuvenite a sumei respective şi până la restituirea integrală a acestea. – obligă inculpații Popa Radu Viorel, SC Belle Fruct SRL și SC Best New Mill SRL, în solidar, să plătească suma de 3.587.767 lei (încasată necuvenit de către SC Belle Fruct SRL -măsura a II-a din campania 2011-2012 ), la care se vor adăuga accesorii conform Codului de procedură fiscală de la data încasării necuvenite a sumei respective şi până la restituirea integrală a acestea. În temeiul art 397 cod pr penală raportat la art 1349 şi urm cod civ admite acţiunea civilă formulată de partea civilă Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Timişoara – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Arad şi în consecinţă obligă pe inculpatul Popa Radu Viorel în solidar cu SC Belle Fruct SRL, să plătească suma de 141.076,84 lei (încasată prin evaziune fiscală) la care se adaugă accesorii în condiţiile Codului de procedură fiscală, calculate de la data încasării necuvenite până la data plăţii efective a debitului. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinței penale apelate. În temeiul art. 275 al. 2 din Codul de procedură penală obligă inculpaţii Toader Marian şi Faur Simon Petru să plătească câte 300 de lei cheltuieli judiciare către stat în apel, iar în temeiul art. 275 al. 3 din Codul de procedură penală, restul cheltuielilor judiciare rămân în sarcina statului. În temeiul art. 275 al. 6 din Codul de procedură penală, onorariile avocaţilor numiţi din oficiu pentru inculpatele persoane juridice SC Belle Fruct SRL, SC Jean Trans Company SRL, SC Prestrobotrans SRL, SC Meri?or Vest SRL, SC Vicarforest SRL ?i SC Best New Mill SRL, in cuantum de cate 1253 lei fiecare, şi de 400 lei (parţial) pentru inculpatul Pop Valer, vor fi plătite din fondul de cheltuieli al Ministerului Justiţiei.

Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 28.01.2021.

 

Comentarii

comentarii