Acasă Actualitate Timişul este judeţul cu cei mai mulţi pistolari pe metru pătrat…

Timişul este judeţul cu cei mai mulţi pistolari pe metru pătrat…

DISTRIBUIȚI

Incidentele armate – o rutină, la Timişoara
Timişoara a devenit tot mai nesigură. Două scandaluri, în care s-au tras mai multe focuri de armă, au avut loc doar în ultimele zece zile în oraşul de pe Bega. În ambele conflicte s-au înregistrat răniţi, iar mai multe persoane au fost anchetate de poliţişti. Timişul este, după Bucureşti, pe primul loc în ţară în privinţa celor ce deţin arme cu acte în regulă. Atât letale, cât şi neletale.

În primul scandal cu focuri de armă a fost vorba despre o reglare de conturi între clanurile ţigăneşti din oraş. Un alt incident cu răniţi a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, când mai mulţi tineri s-au încăierat în curtea Spitalului Municipal din Timişoara. Unul a scos pistolul cu bile şi a început să tragă. Comisarul-şef Adrian Dumbravă, adjunctul IPJ Timiş, s-a ocupat personal de cele două cazuri. Dumbravă a fost, până nu demult, şeful Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din IPJ Timiş. După Bucureşti, Timişul are cei mai mulţi posesori de arme letale şi neletale. Modalitatea de a-ţi procura un permis de portarmă în România este extrem de simplă. Comisarul-şef Adrian Dumbravă susţine însă că este vorba doar de mentalitate.

Două incidente cu focuri de armă, în doar 10 zile, la Timişoara. Nu e prea mult?

Adrian Dumbravă: Două incidente armate în zece zile pot fi considerate multe, dar pot să nu fie, pe de altă parte. În amândouă incidente au existat deţinători legali de arme. Este sub semnul întrebării modalitatea de folosire a acestora. Trebuie să ne anocorăm la condiţiile anului 2010, cu mulţi deţinători de arme letale şi neletale în condiţii de criză economică, condiţii de democraţie, avem o legisalţie mult mai permisivă, adaptată la cerinţele Uniunii Euopene. A trebuit să o adoptăm, era o parte din pachetul de legi necesare pentru aderarea la Uniunea Europeană. Trebuie umblat la mentalitatea posesorilor de armă, asta e părerea mea.

Au fost două incidente grave cu răniţi şi reţinuţi. Nu este prea permisiv modul de acordare a permiselor de portarmă?

Amândouă cazuri au vizat arme neletale cu destinaţia autoapărare, din categoria celor cu bile de cauciuc. Pentru o astfel de armă, cu bile de cauciuc, condiţiile sunt la fel cu cele pentru arme letale. Condiţiile pentru un permis de portarmă sunt cazierul judiciar, să nu ai o condamnare mai mare de doi ani pentru fapte comise cu intenţie, să fie apt medical, apt psihologic, să plătească taxa la trezorerie…

Pare uşor să obţii un astfel de permis…

Mai este vorba şi despre o verificare efectuată de organele de poliţie cu privire la anturajul şi relaţiile celui ce solicită un astfel de permis. Acestea sunt condiţiile şi naţionale şi europene. Legislaţia română în privinţa armelor de foc a fost adoptată după directiva europeană 477, care dă posibilitatea fiecărui stat comunitar să-şi facă propria legislaţie a armelor, în interiorul unor standarde bine definite la nivel european.

Există ţări unde sunt condiţii mai stricte în Uniunea Europeană chiar şi în privinţa armelor neletale. De ce la noi nu se poate?

În România, Bulgaria şi Ungaria, sunt permise armele cu bilă de cauciuc, în timp ce în Germania şi Austria, sunt interzise. Legislaţia europeană ne dă această opţiune. Fie să dăm permise, fie să le îngrădim. Noi încercăm acum să restricţionăm accesul şi la armele cu gaze, şi cu acelea avem destule probleme.

Cum stăm, la nivel naţional, în privinţa conflictelor armate?

Am scăzut faţă de anul trecut cu 47% numărul de incidente în care se folosesc arme de foc în trafic sau pe domeniu public. Trendul este în scădere. Ambele incidente petrecute în ultimle zece zile au avut loc pe fondul unor conflicte spontane. În ultimul dintre cazuri, se pare că arma a fost folosită în legitimă apărare. De asta se dau, să se apere.

Câţi posesori legali de arme avem în Timiş?

 

Din categoria celor neletale de autoapărare avem în jur de 1.800 de permise de port armă. Cu totul sunt aproape 15.000, dar aici intră şi cele de vânătoare, cu aer comprimat, cu gaz, totul. După Bucureşti, Timişul este pe primul loc pe ţară ca număr de deţinători de arme. Fiecare, când îşi ia arma, face un instructaj în care i se spune când are voie să folosească arma şi când nu. Legitima apărare este o noţiune largă. Avem problme şi noi, poliţiştii, pentru civili este însă mult mai greu. Dacă un bărbat ridică mâna asupra unei femei şi ea are un pistol, va trage. Va spune că e legitimă apărare.

Comentarii

comentarii