Acasă Cultura InclusiveArt – sau cum pot fi ajutați copii și tineri dezavantajați din...

InclusiveArt – sau cum pot fi ajutați copii și tineri dezavantajați din Banat să aibă acces la cultură

DISTRIBUIȚI

Institutul Intercultural Timişoara a organizat conferinţa finală a proiectului InclusiveArt – Acces la cultură pentru copii și tineri dezavantajați, vineri 2 noiembrie, în sala Revoluției a  Consiliul Județean Timiș.

De asemenea, joi 1 noiembrie 2018, în intervalul 13,00 – 15,00, a avut loc tot la CJT – un eveniment de matching – târg de idei de proiecte culturale la care au participat peste 50 de operatori culturali, educaționali și sociali din Timişoara, Reșița, Zrenianin și Kikinda. Partenerii IIT sunt Asociația Nevo Parudimos (Reșița), Primăria orașului Zrenjanin (Serbia), Centrul pentru Arte Frumoase și Aplicate Terra (Kikinda, Serbia). Obiectivul întâlnirii a fost să dinamizeze schimburile culturale transfrontaliere prin elaborare de proiecte culturale în parteneriat, astfel încât să pregătească o largă cooperare culturală pentru anul 2021 când Timișoara și Novi Sad vor fi capitale culturale europene. În egală măsură, întâlnirea și-a propus să coaguleze interesele participanților pentru creșterea schimburilor culturale adresate copiilor dezavantajați și semnarea unui protocol de colaborare în acest sens.

În cadrul conferinței au fost prezentate rezultatelor proiectului și dezbaterea Animația socio-educativă-culturală instrument pentru stimularea interacțiunii cu comunitatea, susținută de experții Christoph Leucht – Kuringa, Germania și Alisia Damian Coanta, Romania. Cu această ocazie a fost lansat Manualul de animație socio-educativă pentru copiii și tinerii din comunități dezavantajate. De asemenea, au avut loc intervenții culturale în comunități dezavantajate ce își propun să prezinte activitățile realizate de cei 24 de artiști din România și Serbia în cele 12 comunități implicate în proiect, precum și alte activități culturale implementate.

Proiectul și-a propus să pună în valoare potențialul creativ al regiunii. Proiectul a fost un laborator care a facilitat procesele de învățare aplicare pentru dezvoltarea de proiecte și implementare astfel încât să asigure un context favorabil pentru dobândirea de noi cunoștințe și experiențe. Trei cursuri de formare și mai multe ateliere participative s-au adresat unui număr de 104 tineri creativi, tineri romi și reprezentanți din cele 12 comunități dezavantajate din Timiș:Banloc, Măguri-Lugoj, Timișoara-Kunț și Iosefin; 4 din Caraș Severin –Beliște, Anina-cartier Steierdorf, Reșița cartierele Mociur și Muncitoresc, 2 din Zrenjanin și 2 din Kikinda. Pentru activitatea lor în aceste comunități cei 24 de artiști au avut la dispoziție resurse financiare pentru a implementa pe durata maximă de 4 luni a câte o intervenție artistică care să antreneze 360 de copii și tineri defavorizați din aceste comunități.

Pentru tinerii creativi au fost organizate activități de mentorat și mobilitate internațională în România și Serbia, atelier și expoziție de sculptură în teracotă la Kikinda, o expoziție de artă vizuală Pavilion Banat la Timișoara pentru 16 artiști vizuali. A fost scrisă și distribuită o carte de povești intitulată Povești în culori, bilingvă. Pentru 900 de copii din tot arealul au beneficiat de ateliere de citire și de spus povești și peste 200 de copii din Zrenjanin și orașele partenere au participat la jocuri fără frontieră cu o audiență de peste 2000 de micuți în tribune. Un grup de 60 de copii și adulți migranți au primit pașaport cultural care le-au facilitat accesul la 3 evenimente culturale. Un grup de activități au fost dedicate și analizei documentelor de politică culturală publică din perspectiva facilităților pentru incluziunea socială și culturală a copiilor și tinerilor din grupurile defavorizate. Este vorba de politici culturale și acțiuni pentru incluziunea grupurilor dezavantajate ce oferă informații cu privire la programele dedicate incluziunii sociale de Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, pentru anul 2021. Proiectul InclusiveArt – Acces la cultură pentru copii și tineri dezavantajați este finanţat de Uniunea Europeană prin Programul INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia, Axa prioritară 1. Promovarea forței de muncă și consolidarea serviciilor de bază pentru o creștere favorabilă incluziunii, 1-3 Incluziune socială și culturală. Proiectul InclusiveArt a avut sprijinul Instituției Prefectului Timiș și se înscrie în obiectivele asumate de Institutul Intercultural Timișoara pentru implementarea propunerilor cuprinse în cadrul Programului Vizibil/Invizibil din dosarul de candidatură la titlul Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2021.

Comentarii

comentarii