Acasă National Inconstienta romaneasca: Ne-am distrus padurile! Acum ce facem?

Inconstienta romaneasca: Ne-am distrus padurile! Acum ce facem?

DISTRIBUIȚI

EH26EQ1C

Distrugerea padurilor romanesti continua chiar sub nasul autoritatilor, care nu iau absolut nicio masura pentru a stopa acest fenomen.

Intr-un interviu oferit in exclusivitate pentru Ziare.com, presedintele Federatiei pentru Apararea Padurilor (FAP), Marian Stoicescu, a conturat o imagine a ceea ce inseamna sa distrugi aproape un milion de hectare de padure din totalul de 6,4 milioane pe care le are Romania. “Dupa estimarile noastre, sunt peste 600.000 de hectare distruse partial si alte 350.000 distruse in totalitate. Asta in condtiile in care totalul tarii se ridica la 6,4 milioane de hectare, iar din acestea 3,5 milioane de hectare sunt la sectorul privat”, a precizat silvicultorul.
Ministerul Mediului are alte cifre, insa, ceva mai putin dramatice, oficialii sai sustinand ca sunt in jur de 450.000 de hectare distruse, potrivit reprezentantilor FAP. Acesta spune ca, pana acum, nu s-a luat nicio masura pentru atenuarea distrugerii padurilor. Autoritatea publica centrala nu face nimic si asta in timp ce marile distrugeri se intampla in sectorul privat al silviculurii.

Prejudiciu de aproximativ 20 miliarde euro

“In medie, de pe un hectar de padure se pot scoate 400 de metri cubi de lemn. Iar metrul cub de lemn are pret variabil in functie de esenta lui. Va pot spune ca un metru cub de lemn de rasinos ajunge la 300 de lei”, a precizat Marian Stoicescu. Daca facem un simplu calcul, asta inseamna un prejudiciu de 120.000 de lei pe fiecare hectar distrus complet. Inmultit cu cele 350.000 de hectare “rase” din Romania, daunele ajung la 42 de miliarde de lei (10 miliarde euro).
Sa nu uitam si cele 600.000 de hectare distruse partial. Daca mergem pe acelasi principiu si am spune ca sunt distruse in proportie de 50%, suma prejudiciului s-ar ridica la inca aproximativ 10 miliarde de euro.

Ce s-ar putea face cu aceste miliarde de euro?

“Impadurirea unui hectar ajunge la 15.000 – 20.000 lei (maxim 4.000 euro)”, a mai spus Stoicescu. Daca prejudiciul de 20 de miliarde de euro s-ar trasforma in bani bagati in paduri, asta ar insemna 5 milioane de hectare impadurite, peste 75% din actuala suprafata de padure din tara. La distrugeri de padure avem si judete campioane. “Harghita este pe primul loc, Valcea, Maramures, Bacau, Bistrita, Neamt, Covasna si Suceava sunt urmatoarele”, a mai spus seful FAP, pentru Ziare.com.
Romania este tara fagului, dar beneficiem de proportii generoase si din alte soiuri. Deci cam 30% din suprafetele padurilor sunt numai rasinoase, 33% fag, 15% stejar si diverse esente moi – plop, salcie si altele.
“Acolo nu s-a respectat Codul Silvic, iar proprietarii de padure, care in general la persoane fizice sunt oameni saraci care au pana in doua hectare, nu au bani sa isi sustina administrarea, lucrarile necesare pentru paduri”, afirma presedintele Federatiei pentru Apararea Padurilor. Conform legii, proprietarii care aveau sub 30 de hectare primeau subventii pentru a-i ajuta in lucrarile padurilor, dar acesti bani nu au mai venit inca din 2008, asa ca nu e de mirare de ce se distrug padurile.

Ne puteam salva de inundatii si seceta

Inconstienta cu care radem de pe fata pamantului hectare intregi de padure are un pret pe care-l platim greu cu totii. Pentru ca padurea este principalul factor de protectie la nivelul zonei temperate, odata cu disparitia ei suntem descoperiti in fata calamitatilor. “Este principalul factor care impiedica alunecarile de teren, care impiedica fenomenul de desertificare. Totodata, acesta impiedica eroziunea de adancime sau superficiala a terenurilor, indiferent daca sunt la munte sau campie”, a mentionat Stoicescu.
Spre exemplu, daca in Suceava toate padurile ar fi fost la locul lor, acele inundatii care s-au produs in ultimii ani nu ar mai fi facut astfel de distrugeri. Iar daca vorbim de Oltenia, nisipul nu mai inainta pana la nivelul de astazi si erau salvate mii de hectare de teren agricol. In situatia aceasta era salvata economic si regiunea, considera silvicultorul.
“Este principalul factor de atenuare a efectelor schimbarilor climatice. De altfel, nu se cunoaste niciun alt factor si este si singura resursa de energie regenerabila, in conditiile in care in 15-20 de ani mai toti combustibilii fosili se vor epuiza”, a mai spus el. Chiar daca este o sursa energie regenerabila, are o mare problema – creste foarte greu. De aceea, trebuie facut in asa fel incat sa fie protejata si exploatarea ei sa se faca respectandu-se regimul silvic.
Speranta este ca macar incepand de anul acesta sa se demareze o campanie de constientizare a situatiei in care ne aflam, mai ales ca 2011 este declarat de catre Organizatia Natiunilor Unite (ONU) “Anul International al Padurilor”.

Sursa: Ziare.com

Comentarii

comentarii