Acasă Economic Incredibil! Crescătorii de vaci din Timiș vând litrul de lapte cu 1,20...

Incredibil! Crescătorii de vaci din Timiș vând litrul de lapte cu 1,20 lei de 21 de ani. Ce îi cer ministrului agriculturii?

DISTRIBUIȚI

Crescătorii de vaci de lapte și ciobanii din Timiș îi reamintesc lui Adrian Oros, revenit pe scaunul de ministru al agriculturii, trei probleme veșnic nerezolvate cu care fermierii din sectorul zootehnic se confruntă de peste 20 de ani, fără a fi rezolvate vreodată!

”Acestea trebuie să fie pe masa ”noului” ministru al agriculturii”, atenționează fermierii din Timiș. Una dintre acestea este prețul mic la lapte. Crescătorii de vaci de lapte spun că, din anul 2000, vând litru cu 1,20 lei, ceea ce este inadmisibil.

”Ministrul agriculturii trebuie să lucreze pentru  corelarea prețurilor la furaje și la celelalte materii prime și inputuri, cu prețurile produselor de la poarta fermei – a laptelui, a brânzei și a cărnii. La noi prețurile nu au crescut, dar pe rafturile magazinelor, da. Laptele la noi se vinde la fel de ieftin ca în urmă cu 21 de ani, în timp ce în hypermarket a crescut permanent”, atenționează Florin Țubrea, din Boldur, care crește 40 de vaci de lapte, Bălțata românească, dintre care unele termină lactația cu 10.000 de litri de lapte pe an.

”Acum litrul este numai 1,20 lei și ar trebui să crească la peste 2 lei, altfel fermele de familie riscă falimentul. Nu vom mai putea crește vaci de lapte. Motorina s-a scumpit și prețurile la inputuri au crescut mult, chiar s-au dublat în unele cazuri, la utilaje, piese de schimb, uleiuri, inclusiv la ața de balotat. Eu am noroc că îmi produc singur hrana pentru animale. Am pământ, dar în ziua de azi este o mare victorie dacă reușești să te menții pe linia de plutire, nu să câștigi”, a adăugat Cătălin Jivan din Folea, care crește 80 de vaci de lapte și lucrează 70 de ha de teren unde cultivă orz, grâu, porumb, și lucernă, asigurându-și hrana animalelor.

”E mai scumpă Coca-Cola decât laptele românesc. Toate aceste probleme pleacă de sus. De ce s-a tăiat subvenția? Înainte era peste 400 de lei, acum e aproape nimic, 140 de lei”, spune Nelu Pașcalău, din Șipeț, care lucrează 100 de ha, este crescător de vaci de lapte și producător de brânză. El mai susține că crescătorii de vaci de lapte au de suferit și au prețul stagnat de 21 de ani, fiindcă se importă prea mult lapte fără niciun control. Statul, prin Ministerul Agriculturii, nu intervine și nu reglementează domeniul, pentru ca ferma de familie să fie protejată. ”Vai de capul nostru câte sacrificii facem ca să putem rezista să nu închidem!”, mai spune fermierul.

Situația este foarte gravă pentru producătorii mici, fiindcă ei atenționează că nu au nicio predictibilitate. În plus crescătorii de vaci de lapte sunt și în competiție cu crescătorii de oi inclusiv pentru pășune. Un cioban cu 60-70 vaci, care vinde litru de lapte cu 1,20 lei, nu se poate pune cu un cioban cu 1.000-2.000-3.000 de oi care vinde litru de lapte cu peste 3 lei.

O altă problemă o reprezintă mâna de lucru. “Nu ai cum să îi angajezi. Legile sunt făcute într-un fel fără de fel. Azi îți vine omul, mâine nu îți mai vine. Nu ai nicio pârghie cu care să poți lucra cu mâna de lucru. Nu ai nicio credibilitate. Te duci și cauți, dai de intermediari”, semnalează Jivan.

O altă problemă veșnic nerezolvată și care trebuie să fie pe masa noului ministru este înființarea micilor abatoare. Gheorghe Mihăescu, președintele Asociației Tim Miorița Lugoj, care numără peste 40 de membri cu peste 15.000 de oi, a explicat:

”Au scos legea, dar nu și ghidurile de aplicare. Trebuie să fie abatoare cât mai simple, nu sofisticate și imposibil de construit de micul fermier. De fapt ei trebuie să copieze de la unguri sau austrieci, să vedeți ce simplu este acolo, iar ciobanul și văcarul ce bine își fac treaba cu aceste abatoare mici de fermă. Tot în UE sunt și ei și noi, dar de ce la ei se poate și la noi, nu. Vedeți? Asta trebuie să rezolve ministrul agriculturii, Adrian Oros, revenit pe ”tron”. E totul simplu, dar la noi întotdeauna este complicat, formalități, normative și atâta birocrație că nu mai știi cum să faci să îți iasă bine. Noi avem nevoie de abatoare pentru ca să închidem lanțul alimentar – creștere, reproducție, sacrificare și valorificare. Numai așa putem rezista noilor condiții impuse de Uniunea Europeană”.

De ce micii producători se află în această situație și vând laptele cu același preț de peste 20 de ani? Fermierii recunosc că nu sunt organizați și nu are cine să se bată pentru ei sus, la minister. Mai grav, un fermier mic din zootehnie îi este aproape imposibil să atragă un proiect european. ”Ca să îți faci un proiect cu finanțare UE, nu poți, ești mort. Totul este împotriva micului producător din zootehnie, a fermei de familie”, mai semnalează Jivan, încă o problemă extrem de grea care trebuie rezolvată de ministrul agriculturii.

Ce e de făcut?

Fermierii din Timiș susțin că trebuie să se acorde mai multă atenție producătorilor de carne și lapte, fiindcă, în primul rând, cetățeanul are nevoie în farfurie de carne și produse din carne, dar și lapte și produse din lapte. Sunt baza hranei de toate zilele. Pe de altă parte, se importă prea mult lapte și fermierii români, nefiind protejați de legi, sunt lăsați să moară. Regulile sunt făcute astfel încât să fie favorizați importatorii, iar micul producător autohton moare sau se sufocă pe zi ce trece.

Bineînțeles că aici are de pierdut și consumatorul român, fiindcă de cele mai multe ori nu știe ceea ce are în farfurie. Traseul din fermă în farfurie este extrem de mare atunci când laptele și produsele din lapte vin de dincolo de graniță. Cine mai poate verifica exact calitatea produselor?

”Să nu se mai aducă lapte de dincolo sau să se aducă mai puțin. Statul român să le pună taxe mari importatorilor”, avertizează Pașcalău. Grav este că agricultura care dă mâncarea poporului nu este inclusă în PNRR. Asta e marea dramă, marele eșec. ”Fără mâncare, viața nu poate merge înainte! România poate hrăni 80 milioane de oameni, dar în loc să fie mare exportator, noi importăm de toate! Cumpărați direct de la micii producători, mâncați sănătos!”, îndeamnă Țubrea.

Se vehiculează propunerea ca Dimitrie Muscă să fie numit ministrul agriculturii. ”Așa ceva ne-ar trebui. Un om care provine din domeniu, îl cunoaște foarte bine și știe care sunt problemele cu care se confruntă fermierul român”, decretează Gheorghe Mihăescu, șeful Asociației Tim Miorița Lugoj.

 

Comentarii

comentarii