Acasă Eveniment Incredibil! Sute de bișnițari vindeau legume și fructe în piață, dar nu...

Incredibil! Sute de bișnițari vindeau legume și fructe în piață, dar nu știau de unde le aveau. Amenzi de peste 200.000 de lei

2229
DISTRIBUIȚI

Sute de târgoveți au fost prinși în piețe că vindeau legume și fructe, dar, surpriză, nu știau de unde le aveau!!! Prin urmare ei nici nu au putut să scrie pe carnetele de comercializare nici proveniența produselor, dar nici suprafețele agricole pe care le dețineau în proprietate, fiindcă nu dețineau nimic, ei fiind clasicii bișnițari.

Cumpărau la un preț mai mic de la angrosiști și vindeau la un preț mai mare la cetățenii grăbiți.

Prin urmare, amenzile au curs pe bandă rulantă și au fost în valoare de peste 200.000 de lei.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin direcțiile agricole județene, a desfășurat acțiuni de control la nivel teritorial în toate județele din România pe toată filiera de produs în domeniul comercializării legumelor și fructelor proaspete, de la producere până la comercializare, în primele nouă luni ale anului 2020.

Acțiunile de control desfășurate de inspectorii din domeniul legume-fructe din cadrul tuturor compartimentelor județene au vizat atât producătorii agricoli persoane fizice, cât și operatorii economici-persoane juridice care desfășoară activități de comerț cu legume și fructe proaspete în piețele agroalimentare, market-uri, hipermarket-uri, piețe en-gros.

În total, au fost controlați 4.320 de operatori.

În ceea ce privește numărul amenzilor contravenționale, acestea au fost în număr de 144, cu o valoare totală de 222.400 lei. De asemenea, au fost aplicate conform legislației în vigoare 472 avertismente și au fost anulate 22 atestate de producător și carnete de comercializare, primăriile emitente fiind sancționate conform Legii nr.145/2014, cu amenda contravențională în valoare de 15.000 lei.

Dintre constatările inspectorilor în cazul carnetelor de comercializare -atestate de producător menționăm lipsa totală sau parțială a suprafețelor cultivate cu legume sau fructe, dar înscrise în atestate și carnetele de comercializare, ori lipsa avizelor consultative emise de direcțiile pentru agricultură județene sau, după caz, asociațiile sau organizațiile de producători.

În cazul mai multor operatori economici ce desfășoară activități de comerț cu legume și fructe pe întreg teritoriul României, s-au constatat: lipsa documentelor de proveniență pentru loturile de legume și fructe expuse la vânzare în cadrul piețelor agroalimentare, lipsa totală sau parțială a elementelor obligatorii, conform sistemului de etichetare național și european, prin neafișarea originii produselor și sau categoriei de calitate pentru loturile expuse la vânzare.

Principalele neconformități constatate de inspectori la producătorii agricoli persoane fizice care își comercializează produsele obținute în gospodăria proprie pe baza atestatului de producător și a carnetului de comercializare în piețele agroalimentare au fost deficiențe de etichetare, prin neînscrierea pe etichetele de vânzare a denumirii producătorului agricol, a localității de origine sau a datei recoltării, necompletarea filelor din carnetul de comercializare, lipsa vizei anuale a carnetului de comercializare, ori comercializarea altor produse agricole decât cele obținute în gospodăria proprie.

Acțiunile de control desfășurate de inspectorii cu atribuții în domeniul fructelor și legumelor din cadrul MADR s-au desfășurat cu o frecvență mai scăzută decât în alți ani, având în vedere unele măsuri de protecție împotriva răspândiri virusului SARS COV 2.

Chiar și în aceste condiții, controalele vor continua atât în baza tematicii de control cadru aprobată de conducerea MADR, ca urmare a sesizărilor venite din partea consumatorilor sau ale operatorilor implicați pe filiera de comercializare, sau ca urmare a dispozițiilor conducerii Direcției Generale Control Antifraudă și Inspecții.

Comentarii

comentarii