Acasă Actualitate Indicii europeni arată dezechilibru clar între tinerii de la sate și cei...

Indicii europeni arată dezechilibru clar între tinerii de la sate și cei din orașe, în România. Marilen Pirtea: „Încă nu avem motive de optimism cu privire la șansele tinerilor din rural”

779
DISTRIBUIȚI

Datele statistice ale Eurobarometrului demografic și educațional nu prezintă date prea bune despre situația tinerilor din mediul rural, în privința studiilor acestora. În România, doar 8% din tinerii cu vârste cuprinse între 30-34 de ani din mediul rural sunt absolvenți de studii superioare.

„În afară de acest indicator, experții în educație sunt atenți și la rezultatele înregistrate la testările PISA, la abandonul școlar din momentul de maximă vulnerabilitate de la finalul ciclului gimnazial, la procentul de tineri care reușesc să obțină calificative bune și foarte bune la Evaluarea Națională și mai apoi la examenul de Bacalaureat. Nu în ultimul rând, rata angajabilității absolvenților programelor de studii universitare este unul dintre indicatorii sensibili pentru dinamica celui mai important segment din piața forței de munci, cel al populației tinere”, observă liberalul Marilen Pirtea, vicepreședinte al Camerei Deputaților și rector al Universității de Vest din Timișoara.

Alt indicator, NEET („Not in Education, Employment, or Training”), arată că în România 16,8 % din populația în vârstă de 15-29 de ani face parte din categoria nu este încadrată profesional și nu urmează studii educaționale sau de pregătire profesională. Media europeană a indicatorului NEET este de 14,2%, România fiind depășită doar de Italia, cu o rată de 22,2%, şi Bulgaria, cu 17,7%.

„În privința ponderii tinerilor din categoria NEET în populația din ruralul românesc, indicatorul este foarte puternic dezechilibrat negativ, cu peste 25% în rural și sub 10% în urban. Așadar, încă nu avem motive de optimism cu privire la șansele tinerilor din rural și chiar ale celor din urbanul mic și mijlociu. Este mai mult decât evidentă nevoia unui program de intervenție sectorială, destinat susținerii procesului de orientare educațională de lungă durată a acestora, dar și orientării profesionale corecte a tinerilor din rural și din urbanul mic și mijlociu”, remarcă Pirtea.

Acesta vine și cu o propunere pentru ameliorarea dezechilibrului: implementarea unor Unități Regionale de asistență a orientării în carieră. „Aceste unități pot fi create pe lângă Agențiile de Dezvoltare regionale din cele 8 regiuni și pot monitoriza dinamica segmentului de tineri cu până la 30 de ani, mai ales sub aspectul consilierii lor pentru educație, carieră și integrare profesională. În aceste Unități de Regionale de asistență a orientării în carieră a tinerilor este esențială utilizarea de instrumente inovatoare și fiabile pentru asistarea tinerilor, care să poată fi accesate și utilizate permanent de către aceștia, platforme online de consiliere, bănci de date și aplicații pentru orientarea profesională – așa cum este, spre exemplu, platforma YTM.ro, oferită din acest an, în mod gratuit, tinerilor din întregul centru universitar timișorean”, spune liberalul.

Comentarii

comentarii