Acasă Actualitate Indiferenţa autorităţilor îi condamnă la moarte pe bolnavii de cancer

Indiferenţa autorităţilor îi condamnă la moarte pe bolnavii de cancer

DISTRIBUIȚI

În judeţul Timiş erau, la sfârşitul anului 2011, aproape 15.500 de bolnavi de cancer, iar la nivel naţional numărul trecea de 100.000. Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABCR), a spus luni, 27 februarie, că suferinzii de această maladie, extrem de gravă, plătitori de taxe şi contributori la bugetul sistemului naţional de sănătate, au ajuns în situaţia de a-şi asigura tratamentul recurgând la medicamente cumpărate din străinătate, pe propria cheltuială. Absenţa morfinei

Absenţa morfinei, caz recent mediatizat, nu este singura deficienţă majoră a programului oncologic naţional.
Sistemul clawback şi impunerea unor preţuri nesustenabile pentru medicamentele cu prescripţie medicală au generat dispariţia de pe piaţa românească a unor produse indispensabile tratamentului persoanelor bolnave de cancer.
“Retragerea principalului ofertant de morfină reprezintă doar partea vizibilă a icebergului de probleme cu care se confruntă oncologia şi care, de-a lungul anilor, au fost semnalate atât autorităţilor, cât şi opiniei publice de către FABCR. Din păcate, semnalele de alarmă nu au fost luate în serios, programul de oncologie fiind pe mai departe subfinanţat. În mod implicit, această indiferenţă se transformă într-o condamnare la moarte a suferinzilor de cancer”, a spus Irimia.

“Dincolo de caracterul criminal…!”

În condiţiile în care bugetul alocat rămâne insuficient, listele cu pacienţi în aşteptarea medicaţiei care prelungeşte durata de viaţă cresc permanent, multora ajungându-le rândul la tratamente când deja este prea târziu.
“Interzicerea de catre CNAS a eliberării din farmaciile cu circuit deschis a medicaţiei oncologice injectabile prescrise de medicii oncologi a condus la oprirea tratamentului pentru foarte mulţi bolnavi, din cauza bugetului insuficient alocat spitalelor, constituind încă o barieră în viaţa  pacienţilor. Medicii, pe de altă parte, sunt puşi în situaţia de a decide cine primeşte şi nu tratament, fiind, totodată, ameninţaţi de către CNAS şi de către casele judeţene cu imputarea valorii medicamentelor recomandate. Dincolo de caracterul evident criminal al modului în care Ministerul Sănătăţii şi CNAS tratează problema oncologiei, situaţia care se perpetuează de ani de zile are şi efecte economice negative: costurile pentru refacerea stării de sănătate a populaţiei cresc exponenţial. Facem apel la autorităţi să abordeze problema de urgenţă, într-o manieră globală, dincolo de interesele de moment şi să se gândească la toate consecinţele pe care subfinanţarea sistemului le implică asupra cetăţenilor României”, a spus Irimia.

 

Comentarii

comentarii