Acasă Actualitate Inedit în Mitropolia Banatului, cu prilejul Paștelui: ”Strana bănățeană a Iosefinului ortodox!”

Inedit în Mitropolia Banatului, cu prilejul Paștelui: ”Strana bănățeană a Iosefinului ortodox!”

DISTRIBUIȚI

Eveniment cultural religios inedit în Mitropolia Banatului! A fost publicat un set de două CD-uri intitulat „Strana bănățeană a Iosefinului ortodox” cuprinzând cântările Sfintei Liturghii, varianta bănățeană, înregistrat și imprimat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, arhiepiscopul Timișoarei și mitropolitul Banatului.

Această apariție inedită se datorează ostenelii clericilor slujitori și a cântăreților bisericești de la parohia Timișoara – Iosefin din protopopiatul Timișoara I: preotul paroh Ionel Popescu, preotul Eugen Babescu, diaconul Marius-Adrian Rumega și cantorii Dumitru-Silviu Sîrbu și Florin-Nicolae Șincari. Promotorul acestui proiect este Prea Onoratul părinte Dr. Ionel Popescu, vicar eparhial și conducătorul oficiului parohial Timișoara Iosefin.

Aceste CD-uri își propun să transmită mai departe cântul bisericesc, așa cum a fost interpretat în părțile Banatului din trecut până în prezent, de preoții, cântăreții de strană și credincioșii acestor locuri.

De asemenea, interpretarea deosebită a cântărilor Sfintei Liturghii, este utilă credincioșilor din parohiile unde se simte lipsa cântăreților bisericești instruiți special în acest scop, întrucât credincioșii pot învăța, din audierea acestor CD-uri, cântarea de strană, așa cum era ea executată de cântăreții din trecut.

Cântările înregistrate sunt interpretate riguros și redau cu fidelitate melodiile și textele regăsite în culegerile cu cântări de strană ale binecunoscuților compozitori Nicolae Belean, Dimitrie Cusma, Gheorghe Dobreanu, Atanasie Lipovan, Antoniu Sequens și Ioan Teodorovici.

Prin această apariție, parohia Iosefin își continuă tradiția misionară și activitatea cultural-religioasă în cel mai nou cartier istoric al Timișoarei, întemeiat în anul 1744. Parohia Iosefin a fost o prezență constantă în acest cartier din anul 1902, când au fost întreprinse primele demersuri pentru statornicirea parohiei, continuând cu înființarea ei în anul 1912 și apoi cu târnosirea minunatei biserici parohiale în anul 1936.

De atunci parohia s-a dezvoltat constant prin activitatea a numeroase organizații parohiale precum corul parohial Doina Banatului, societatea social-filantropică Sfânta Maria, Societatea femeilor creștin-ortodoxe, cantina parohială, comunitatea credincioșilor cu deficiențe de auz și vorbire, și, din 2008, Fundația „Preot Ioan Olariu”.

 

Comentarii

comentarii