Acasă Actualitate Informații false și publicitate înșelătoare de la Muzeul de Artă Timișoara

Informații false și publicitate înșelătoare de la Muzeul de Artă Timișoara

DISTRIBUIȚI

Într-un comunicat de presă cu titlul „Michelangelo la Timișoara”, Muzeul de Artă anunța, pe 29 septembrie 2024, că s-au pus în vânzare biletele pentru expoziția „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi” la Timișoara.

Toate bune și frumoase, doar că documentul, ce poartă antetele Muzeului Național de Artă Timișoara și pe cel al Consiliului Județean Timiș comunica ceva despre o dată nedefinită: „Timișoara, x septembrie 2024 – Organizată de Muzeul Național de Artă Timișoara, în perioada 16 noiembrie 2024 – 28 februarie 2025, în colaborare cu Fondazione di Studi di Storia dell’Arte Roberto Longhi din Firenze și Civita Mostre e Musei din Roma, și finanțată de Consiliul Județean Timiș,  expoziția „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi” se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Ministerelor Culturii din România și Italia. Expoziția, dedicată picturii lui Michelangelo Merisi da Caravaggio și artiștilor din cercul său, cuprinde 43 de opere care vor fi expuse în Galeria Ioachim Miloia a Palatului Baroc”.

Cu bannere pe Palatul Baroc și o postare pe contul de Facebook al directorului, Muzeul Național de Artă anunță, semi-oficial momentan, mult așteptata nouă expoziție. „Luminile lui Caravaggio” va fi deschisă în 16 noiembrie și va sta deschisă până la finele lunii februarie 2025.

Cu mai puțin de două luni înainte de vernisaj, nu se știe ce lucrări vor fi expuse în Palatul Baroc și nici cât costă organizarea expoziției.

Muzeul Național de Artă nu a achiziționat până acum, cel puțin nu prin Sistemul de Achiziții Publice, nici servicii de asigurare sau transport pentru lucrările care vor fi aduse la Timișoara. Ultima licitație vizează asigurările pentru expoziția Constantin Brâncuși. Aceasta a fost lansată în sistem cu două luni înainte de deschiderea expoziției și anulată ulterior. Procedura pentru transportul acelorași lucrări a fost publicată în SEAP înainte de cea pentru asigurări. Aceasta a scos din bugetul MNArT aproape 420.000 euro, informează StirideTimisoara.ro.

Începând cu data de 29 septembrie, biletele pot fi achiziționate de pe site-ul Muzeului Național de Artă Timișoara https://mnart.museum/ și de pe platforma https://expozitia-luminile-lui-caravaggio.booktes.com/.

Pot fi achiziționate următoarele tipuri de bilete:

Expoziția „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi” pentru adulți: 80 RON

Expoziția „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi” pentru pensionari: 40 RON

Expoziția „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi” pentru studenți: 20 RON

Pentru jurnaliști, presă scrisă și media (cu acreditare prealabilă), preșcolari și elevi, precum și profesorii sau învățătorii însoțitori (1 însoțitor la 10 preșcolari/elevi), angajați ai muzeelor publice din România, membri ai Asociației Ghizilor Acrediți din Timișoara, membri AICA, ICOM, ICOMOS, UAPR, persoane cu dizabilități și însoțitorii lor accesul este gratuit.

Biletele pot fi achiziționate în avans cu un discount de 10% pt lunile ianuarie și februarie, când taxa de vizitare se va majora conform noilor reglementări tarifare pentru anul 2025.

Expoziția va fi deschisă după următorul program:

Miercuri – duminică: 10:00 – 18:00

Luni și marți, precum și zilele de 25–26 decembrie 2024 și 1 ianuarie 2025: închis

Expoziția „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi” este un nou eveniment fanion care continuă moștenirea Timișoarei 2023 – Capitală Europeană a Culturii, dedicat picturii lui Michelangelo Merisi da Caravaggio și artiștilor din cercul său, al cărui nucleu de cercetare a fost relevat de Roberto Longhi, unul dintre cei mai fascinanți istorici de artă ai secolului XX.

În mod excepțional, prin intermediul acestei expoziții, publicul va putea admira cele 43 de opere aduse de la Florența, ce reprezintă reflexele inovației caravaggești, însușite cu măiestrie de către 33 de creatori ai picturii europene.  Expoziția aduce în premieră în România una dintre picturile originale de Caravaggio realizată în 1597, alături de lucrări semnate de artiști din aria sa de influență precum: Lorenzo Lotto, Juseppe Ribera, Gian Battista Caracciolo, Dirck van Baburen, Mattia Preti, Gerrit Van Honthorst etc.

Expoziția „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi” este organizată de către Muzeul Național de Artă Timișoara în colaborare cu Fondazione di Studi di Storia dell’Arte Roberto Longhi din Firenze și Civita Mostre e Musei din Roma, fiind susținută și de următorii sponsori: Cluburile Rotary din Timișoara, Constructim, Cramele Recaș, Ebig, Lutz & Associates, Modvin, SSF și Rețele Electrice.

Partenerii expoziției, pe care cei de la Muzeul de Artă au reușit să îi amestece în rușinea provocată de informațiile false și contradictorii, sunt entități cât se poate de respectabile: Ambasada Italiei București; Ambasada României în Republica Italiană, Malta și San Marino; Aeroportul Internațional ”Traian Vuia” Timișoara, Asociația Festivalul Baroc; Asociația TM 2023; Camera dei Deputati Comissione Cultura; Camera di Commercio Italiana per la Romania; Direcția Județeană de Cultură Timiș; Inspectoratul Școlar Județean Timiș; Istituto Italiano di Cultura Bucarest; Jandarmeria Română; Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva; Muzeul Național al Banatului; Societatea de Transport Public Timișoara; Televiziunea Română Timișoara; CNR UNESCO; Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Arte și Design.

Deci invitația lansată public este că Michelangelo poate fi admirat la Timișoara, dar nu se specifică niciunde că nu e vorba de un clickbait, adică referirea nu e la Michelangelo Buonarroti, ci la nu mai puțin valorosul, dar mai puțin mediatizatul Caravaggio, pe care îl chema, după numele complet Michelangelo Merisi da Caravaggio.

La fel de important, faimoasa expoziție „Michelangelo la Timișoara” prezintă publicului o singură lucrare de-a lui Caravaggio. Astfel, va fi o singură lucrare a pictorului italian, „Ragazzo morso da un ramarro / Băiat mușcat de șopârlă”, de dimensiuni aproximativ 62 x 52 cm. Celelalte peste 40 de lucrări sunt semnate de discipoli ai lui Caravaggio.

Astfel, atât comunicatorii Muzeului de Artă timișorean cât și directorul instituției, Filip Petcu, săvârșesc cel puțin două ilegalități: încălcarea articolului 404 din Codul penal – Comunicarea de informații false si răspândirea de publicitate înșelătoare, care este definită în legea nr. 158/2008 privind publicitatea înșelătoare și publicitatea comparativă.

Cel puțin ciudată este atitudinea publică a managerului muzeului, Filip Petcu. Pe 28 august 2024, acesta se plângea în spațiul public, pe Facebook, că este în căutare de finanțare pentru expoziția Caravaggio, folosind și hashtag-urile „deșert” și „daravemsperanțe”. Mai apoi, pe 28 septembrie 2024, tot el, tot pe Facebook, anunța că expoziția este finanțată de către Consiliul Județean Timiș, deși știa despre această susținere financiară încă din ianuarie 2024, când președintele în exercițiu al CJ Timiș, Alin Nica, anunța public în mass media, că expoziția Caravaggio de la Timișoara va avea loc, cu aportul financiar al Consiliului Județean, instituție căreia Muzeul de Artă i se subordonează. Ceea ce nu se poate spune și despre directorul Filip Petcu, cel care în calitate de director își incita angajații la grevă sau îl critica pe ministrul Culturii, tot în spațiul public, pe Facebook.

Comentarii

comentarii