Acasă Actualitate Inginerii din Timiș și-au marcat ziua, la Direcția Agricolă

Inginerii din Timiș și-au marcat ziua, la Direcția Agricolă

1523
DISTRIBUIȚI

Sâmbătă, 16 septembrie, Asociaţia Generală a Inginerilor (AGI) Timiş, preşedinte prof. dr. Tiberiu Babeu, a marcat Ziua internaţională a inginerului și a inginerului agronom, la Direcţia Judeţeană de Agricultură (DAJ).

Primele încercări, în România, de organizare a asociaţiilor tehnico-inginereşti sunt consemnate în cea de a doua jumătate a secolului 19, când s-a înfiinţat “Societatea de Ingineri şi Arhitecţi” (1876). Cea dintâi asociaţie profesională durabilă a inginerilor a fost Societatea Politehnica, constituită în 1881, în prezenţa Regelui Carol I, cu ocazia inaugurării căii ferate Buzău-Mărăşeşti, prima cale ferată din România proiectată şi executată de ingineri români.

Asociaţia Generală a Inginerilor din România (AGIR) a fost înfiinţată la Iaşi, în anul 1918, anul Marii Uniri. După revoluţia din 1989, prin Hotărârea judecătorească în 1990 a reapărut pe scena societăţii civile româneşti AGIR, continuatoarea de drept a organizaţiilor inginereşti care au funcţionat în România.

„Unul dintre obiectivele Societăţii Inginerilor Agronomi Timiş este promovarea statutului de inginer agronom şi mediatizarea importanţei meseriilor agricole de inginer agronom, zootehnist, horticol, de marketing agricol sau inginer de industria alimentară. De asemenea, anual, organizăm acţiuni dedicate Zilei Inginerului Agricol şi concursul Cartea tehnică agricolă. În cadrul Săptămânii Calităţii, în noiembrie, premiem inginerii care s-au evidenţiat în activitatea de peste an”, a precizat prof. univ. dr. Doru Petanec, şeful Societăţii Inginerilor Agronomi Timiş şi directorul DAJ Timiş.

SIA Timiș este apolitică şi militează pentru drepturile profesionale ale inginerilor de profil agricol. Are revistă proprie, iar la nivel de Bucureşti apare ziarul inginerului agronom, „Universul ingineresc”, unde specialiştii din toată ţara publică din rezultatele cercetărilor ştiinţifice. SIA Timiş este parte a AGIR Timiș.

 

Comentarii

comentarii