Acasă Actualitate ”Inima CODRULUI” ar putea distruge inima Timișoarei

”Inima CODRULUI” ar putea distruge inima Timișoarei

DISTRIBUIȚI

Decizia de a muta festivalul CODRU, din Pădurea Bistra, în Parcul Central din Timișoara, este criticată de Asociația Peisagiștilor din România – Filiala teritorială Vest.

„Anul acesta avem parte de cea mai importantă ediție a festivalului CODRU. Va fi prima ediție ce se va desfășura în Parcul Central din Timișoara. Mutarea festivalului în inima orașului nu doar că menține nota verde, dar o și amplifică prin utilizarea resurselor sustenabile și accesul facil pentru participanți. Festivalul devine astfel un model de sustenabilitate urbană și un exemplu de cum se pot organiza evenimente de anvergură fără a compromite mediul înconjurător”, a declarat Victor Balaniuc, co-fondator și General Manager CODRU Festival.

Nou concept de festival, care aduce ”farmecul naturii în centrul orașului” ar putea aduce însă pierderi ireversibile ale biodiversității din Parcul Central pe termen scurt și lung.

Asociația Peisagiștilor din România – Filiala teritorială Vest este de o cu totul altă părere. Iată ce punct de vedere a elaborat AsoP cu privire la organizarea Codru Festival în Parcul Central: „O componentă esențială a serviciilor ecosistemice furnizate de infrastructura verde urbană sunt serviciile culturale. Astfel, natura urbană devine o platformă de exprimare culturală, a tuturor cetățenilor. Cu toate acestea, referitor la aprobarea de către Primăria Municipiului Timișoara a organizării Festivalului CODRU în Parcul Central Anton von Scudier, atragem atenția asupra faptului că aceste componente de infrastructură verde devin vulnerabile în fața unor intervenții antropice intensive, considerând amploarea evenimentului, ducând la degradarea și chiar pierderea lor. Vegetația urbană și mai ales arborii sunt vulnerabili tasării rădăcinilor, calitatea substratului, gradul de aerare, capilaritate fiind importante mai ales în contextul schimbărilor climatice. AsoP Vest atrage atenția asupra pierderilor ireversibile ale biodiversității pe care le poate suferi Parcul Central pe termen scurt și lung prin organizarea unor evenimente precum Festivalul CODRU și altele asemenea. Totodată, atragem atenția că Parcul Central Anton von Scudier este unul dintre primele parcuri publice ale Timișoarei, înființat în a doua parte a secolului al XIX-lea și planificat după un concept peisager de autor, ceea ce atribuie parcului regimul de gradină istorică, cu multiple valențe ecologice, culturale, sociale etc., care necesită protecție specifică (clasarea patrimonială), aflându-se totodată în zona de protecție a mai multor monumente istorice. Solicităm prin urmare Primăria Municipiului Timișoara să facă publice măsurile de protecție asupra vegetației din Parcul Central „Anton von Scudier”, pe durata desfășurării evenimentului, asumate de către organizatorii evenimentului, precum și măsurile de remediere/atenuare a impactului negativ pe care acest gen de eveniment îl va provoca parcului”.

Comentarii

comentarii