Acasă Administraţie Inițiativa „nobilă”, dar „ilegală”, a consilierei USR Aida Szilagyi a fost respinsă

Inițiativa „nobilă”, dar „ilegală”, a consilierei USR Aida Szilagyi a fost respinsă

DISTRIBUIȚI

Marți, 29 septembrie, în fața consilierilor locali din Timișoara s-a regăsit un proiect de hotărâre prin care s-ar fi interzis mai multe obiecte de unică folosință la evenimentele organizate sau avizate de Primăria Timișoara. Inițiativa a fost consilierei locale Aida Szilagyi, însă propunerea nu a fost aprobată pentru că doar 13 consilieri locali, cei din USR PLUS, au votat „pentru”. Ar mai fi fost nevoie de un singur vot, dar discuțiile purtate timp de peste jumătate de oră în plen au fost zadar.

Mai precis, inițiativa privea interzicerea folosirii mai multor obiecte din plastic la evenimentele municipalității. Printre acestea, ar fi  paharele, recipientele pentru alimente, tacâmurile, farfuriile, paiele, agitatoarele sau bețele de baloane. În plus, ar mai fi vorba și de produse fabricate din polistiren expandat: recipiente de alimente, dopuri, capace, pahare. În locul acestora, conform proiectului de hotărâre, ar fi trebuit folosite doar produse din materiale reutilizabile sau biodegradabile.

Organizatorii de evenimente ar fi trebuit, în cazul unei aprobări, să depună, odată cu documentele pentru avizare, și o informare despre produsele de unică folosință. Aceste informații ar fi fost centralizate de Direcția de Mediu, iar Poliția Locală ar fi urmat să verifice dacă se și respectă normele impuse prin acest HCL. În cazul în care un organizator nu ar fi respectat regulile, acestuia i-ar fi fost refuzată, ulterior, avizarea altor evenimente.

Consilierii locali ai PNL, PSD și PRO România au criticat proiectul pe motiv că ideea, deși nobilă, ar fi „idealistă” și chiar „ilegală”. Principalul motiv este chiar cel privind „sancțiunile”. Aceștia au remarcat lipsa unei amenzi propriu-zise și măsura exagerată de interzicere a altor evenimente, încă de la prima abatere. În plus, s-a vorbit și de „supralegiferare”, în contextul în care deja există anumite directive europene pentru reducerea folosirii materialelor de plastic.

„În același timp, există o ordonanță de transpunere a directivei europene pentru aceste elemente în vigoare, care prevede cum se scot de la vânzare astfel de tacâmuri și ce mai sunt de unică folosință, cu excepția PET-urilor și, înțeleg, a paharelor. Pe de altă parte, problemele sunt vreo trei, pe care le-am identificat în comisii. Unu, bugetul primăriei și cele ale instituțiilor subordonate nu cred că prevăd sume pentru tacâmuri de porțelan. Al doilea ține de faptul ca este un proiect de HCL care interzice ceva, dar nu prevede nicio sancțiune și nici nu arată în ce fel s-ar putea întâmpla ceva dacă nu se respectă. Al treilea, nu cred că vom fi foarte fericiți să primim câte un raport despre utilizarea sau nu a tacâmurilor de unică folosință pentru toate evenimentele organizate sau avizate de Primăria Timișoara”, a spus Dan Diaconu, PNL, care a ținut să și menționeze că ideea în sine ar „nobilă din toate punctele de vedere”.

În apărarea proiectul său, Aida Szilagyi a spus că directiva europeană ar fi destul de limitată. „Vorbim numai de reducerea folosirii paharelor de plastic și recipientelor (…) până în 2026, cu 20% față de anul 2022. Deci, anul în care se începe este 2022, iar principalele rezultate ar trebui să se vadă în 2023 – un 5% care înseamnă, practic, nimic. Eu am considerat că ar fi nevoie ca Timișoara să se alinieze altor orașe precum Sibiu, Constanța, Brașov, mai ales în conjunctura în care Timișoara va fi centrul culturii în 2023 și se vor organiza foarte multe evenimente. Este foarte important să impunem astfel de reguli”, a punctat Szilagyi.

Sistem garanție PET-uri

„Ilegal, nerealist și așa mai departe”. „În răspunsul prefectului la cele două HCL-uri inițiate de colegul Craina (cele legate de publicarea diplomelor și dovezii de domiciliu – n.r.), se vorbea despre supralegiferare. Faptul că există legi care îți dau un cadrul destul de riguros, cu atât există directive europene, ordonanțe de urgență care definesc foarte clar cadrul în acest sens. Mâine-poimâine dăm un HCL, în logica pe care ați gândit-o pozitiv, să circule doar mașini electrice, că și aici este o normativă europeană. Nu putem să vorbim de propuneri realiste. În plus, (…) ați primit atenționări că ei (angajații din primărie și instituțiile subordonate – n.r.) se supun legii achizițiilor publice, în care, în majoritatea cazurilor, prevalează prețul cel mai mic, inclusiv la acest tip de consumabile. Astea sunt motivele pentru care noi (consilierii locali PSD – n.r.) nu vom vota acest demers. Fără să mi-o luați în nume de rău și ca atac personal, îmi amintește de celebrul răspuns stupefiant dat de Maria Antoaneta, regina Franței, înainte de a fi ghilotinată, atunci când i s-a spus că parizienii mor de foame, că nu au pâine. A spus «să mănânce cozonac». Ceva de genul ăsta vorbim acum”.

Alți consilieri locali s-au legat de alte lucruri. „Nu pot să fie decât în asentimentul tuturor. Este un proiect foarte frumos, idealist chiar, dar se folosește un cuvânt, «interzicerea», interzicerea evenimentelor care nu se conformează. Adică, după ce HoReCa este și va fi la pământ, să folosim cuvinte de astea, precum interzicere a ceva ce nu este reglementat e ciudat. Cred că am pus căruța înaintea cailor… sau a boilor”, a spus liberalul.

Discuții ușor mai aprinse au fost în jurul trecerii lui Cosmin Tabără la inițiatori. Se pare că acesta discutase cu Aida Szilagyi despre această idee înainte de a fi formulat proiectul de hotărâre, însă pentru că cei doi nu au putut lua legătura, colaborarea nu s-a mai întâmplat. După ce și-a cerut scuze că nu i-a răspuns colegei sale și a spus că nu a primit e-mailul, viceprimarul liberal a dat asigurări că este deschis oricărui coleg, indiferent de partid. Ulterior, despre proiect, Tabără a adăugat că „Ideea este foarte bună, proiectul nu”.

Cei de la USR PLUS, în schimb, au spus că omologii lor parcă se găsesc într-o situație de genul „Să se schimbe ceva, dar să nu se transforme nimic”. Cât despre „ilegalitate”, useriștii au menționat că pot fi puse condiții specifice pentru materialele obiectelor folosite în caietele de sarcini astfel încât funcționarii să nu comită ilegalități. În plus, consilierii locali au spus că speră ca Timișoara să devină un „deschizător de drumuri” în această problematică, dar au și reproșat celorlalți consilieri locali că nu au venit cu amendamente în comisii.

„Nu este o acțiune de tip ONG. Trebuie să prevedem inclusiv sancțiuni” și „Dacă acest proiect era o declarație politică, l-aș fi votat de 100 de ori. Acest proiect așa cum este scris, nu este aplicabil”, au mai spus Ștefan Sandu, respectiv Dan Diaconu, ambii PNL, înainte de a fi votat proiectul.

Până la urmă, inițiativa a fost respinsă la limită. Cei 13 consilieri locali USR PLUS au votat „pentru”, însă le-a lipsit un vot pentru a obține majoritatea.

Ulterior, spre seară, au venit și reacții pe rețelele de socializare. „PNL, PSD și Pro România le place plasticul! Au votat împotriva proiectului de HCL propus de consiliera USRPLUS Aida Szilagy care propunea reducerea și controlul folosirii obiectelor de plastic de către Primărie. Aveam șansa să facem un pas curajos, posibil la Sibiu sau la Brașov, dar nu la Timișoara cu noua majoritate #USL2.0plastic”, au scris administratorii paginii USR PLUS Timiș. O postare a avut și inițiatoarea Aida Szilagyi. După două paragrafe în care a prezentat pericolele create de plastic mediului înconjurător, aceasta a comentat și respingerea propunerii sale:

„(…) O idee foarte bună dar de neaplicat spun colegii, arătând din nou lipsa educației ecologice și a înțelegerii fenomenelor grave cu care ne confruntăm.

Nu, domnilor colegi, nu este futurist, poluarea cu plastic se întâmplă în ultimii 50 de ani, natura si sănătatea noastră nu mai poate aștepta! Timișoara trebuie sa fie un exemplu, haideți că nu e greu! Sa fiți convinși că propunerea va include sancțiuni, așa cum va doriți, și va reveni curând pe masa Consiliului Local.

Lista articolelor de unica folosința propuse a fi  interzise la utilizare  include: pahare din plastic pentru băuturi, recipiente pentru alimente, tacâmuri, farfurii din plastic, paie pentru băuturi, agitatoare, recipiente pentru alimente, fabricate din polistiren expandat, și alte articole”.

Comentarii

comentarii