Acasă Politica INSOMAR: România a luat-o pe un drum greşit, iar Vadim, Becali şi...

INSOMAR: România a luat-o pe un drum greşit, iar Vadim, Becali şi Elena Băsescu vor intra în Parlamentul European

DISTRIBUIȚI

Elena BasescuConform unui sondaj INSOMAR, comandat de Realitatea TV, mai bine de jumătate dintre români cred că România a luat-o pe un drum greşit. Tot atâţia spun că o duc mai rău din punct de vedere financiar faţă de anul trecut. Şi nici viitorul nu-l prea văd cu ochi buni. Cei mai mulţi români cred că peste trei luni situaţia economică şi a pieţei muncii vor fi şi mai rele decât acum.
53% dintre cei care au participat la sondajul INSOMAR sunt de părere că România se îndreaptă într-o direcţie greşită, şi numai 23 de procente cred contrariul. În ceea ce priveşte acordul cu FMI, 41% dintre cei chestionaţi spun că împrumutul este unul benefic pentru România, dar sunt foarte mulţi care cred că nu ar fi trebuit făcut.
Părerile sunt împărţite şi în ceea ce priveşte destinaţia banilor luaţi de la fond. 43% dintre români cred că ar trebui înfiinţate noi locuri de muncă, 21% vor să se mărească salariile şi pensiile, iar 15% cer investiţii mai mari în agricultură. Factorul de decizie principal în contractarea împrumutului de la FMI a fost Traian Băsescu, cred 30% dintre subiecţii chestionaţi. În ceea ce priveşte situaţia pieţei muncii, peste 85% dintre români cred că aceasta este mult mai proastă decât anul trecut.
La fel, despre situaţia economică aproape 84% dintre intervievaţi sunt de părere că este mai proastă comparativ cu anul trecut.
Criza se reflectă şi asupra bugetului familiei, 55 la sută dintre români spun că au mai puţini bani decât în 2008. Nici aşteptările nu sunt deloc optimiste. Mai mult de jumătate dintre cei chestionaţi nu speră într-o îmbunătăţire nici a situaţiei economice, nici a pieţei muncii.
Vadim, Becali şi Elena Băsescu vor intra în Parlamentul European
Potrivit sondajului, Vadim, Becali şi Elena Băsescu vor intra în Parlamentul European. Elena Băsescu ar intra în Parlamentul European, dacă mâine ar avea loc alegeri. De asemenea, PRM ar trece pragul electoral.
Important de menţionat este faptul că sondajul a fost realizat înainte ca Gigi Becali să-şi anunţe intenţia de a candida din partea PRM. Potrivit studiului, toţi politicienii, cu excepţia lui Crin Antonescu, sunt în declin la capitolul încredere.
Democrat-liberalii ocupă primul loc în preferinţele românilor la alegerile europarlamentare. Potrivit sondajului INSOMAR, PD-L ar obţine o treime din voturi, urmat de PSD cu 31%. Pe următoarele locuri se clasează PNL cu 15%, UDMR cu 7%, Elena Băsescu cu 6% şi PRM care, spre deosebire de alegerile parlamentare, atinge, la limită, pragul electoral şi obţine de 5%.

La capitolul încredere, politicienii sunt în declin faţă de începutul anului. Traian Băsescu este cotat cu 43%, Sorin Oprescu 36%, Crin Antonescu 32%, Mircea Geoană 31%, Emil Boc 28% şi Theodor Stolojan 21%.
Cea mai mare pierdere a suferit-o premierul Emil Boc. Primul ministru a pierdut, faţă de începutul anului, aproape 20% din încrederea populaţiei. Pe locul doi este Traian Băsescu. Şeful statului a pierdut 14,3% şi este urmat de primarul general al Capitalei. Sorin Oprescu a pierdut, la rândul său, 13,8%. Mircea Geoană a scăzut în încrederea populaţiei cu 10%, iar Theodor Stolojan cu 8%.
Singurul care a câştigat la capitolul încrederea populaţiei este preşedintele PNL. Crin Antonescu a crescut cu aproape 16% faţă de luna ianuarie a acestui an.
Studiul a fost realizat de INSOMAR în perioada 26 martie – 5 aprilie pe un eşantion de 2430 de persoane şi are o marjă de eroare de +/- 2%.

Comentarii

comentarii