Acasă Actualitate INSP: trei cazuri cu periculoasa mutație E484K înregistrate în România

INSP: trei cazuri cu periculoasa mutație E484K înregistrate în România

DISTRIBUIȚI

Autoritățile anunță că au identificat în România trei cazuri ale mutației ce “pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului și, posibil, asupra eficacității vaccinale”, câte unul la o infectare cu tulpina britanică, la una cu cea sud-africană și una cu cea braziliană. Șase cazuri noi de infectare cu tulpina braziliană, numai în ultima săptămână.

Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT): Au fost depistate în România 1.128 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC).

Potrivit CNSCBT, în 1.114 cazuri a fost depistată tulpina britanică, în 5 cea sud-africană, iar în 9 cazuri tulpina braziliană.

Au fost înregistrate trei cazuri cu mutația E484K, în județele Suceava, Ilfov și în București.

Instiutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a trasmis, joi, că, până în 2 mai, au fost confirmate la nivel naţional 1.128 cazuri de infectare cu noile tulpini ale coronavirusului, 1.114 fiind cu varianta braziliană. Rata de confirmare din rândul secvenţierilor este de 67%. INSP a anunţat, joi, că, pâă în 2 mai, au fost efectuate 1.690 de secvenţieri.

”Au fost confirmate 1.128 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), respectv 1.114 varianta braziliană, 5 varianta sud-africană şi 9 varianta braziliană. La unul din cazurile confirmate cu linia genetică B.1.1.7, având judeţ de infectare Suceava, a fost depistată mutaţia E484K. La unul din cazurile confirmate cu linia genetică B.1.351, având judeţ de infectare Ilfov, a fost depistată mutaţia E484K. La unul din cazurile confirmate cu linia genetică P.1, infectat în mun.Bucureşti, a fost depistată mutaţia E484K. Mutaţia E484K nu reprezintă ea însăşi o nouă variantă, ci este o mutaţie care a fost identificată iniţial la varianta sud-africană (B.1.351), apoi braziliană B.1.1.28 (diferită de VOC B.1.351) şi, mai recent, la cea britanică (B.1.1.7). Mutaţia se află în proteina spike şi pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului şi, posibil, asupra eficacităţii vaccinale, în sensul scăderii acesteia”, a transmis INSP.

Potrivit instituţiei, până la data de 2 mai 2021 rata de confirmare cu VOC a fost de 67%. Specialiştii atrag atenţia că varianta britanică este răspândită pe scră largă, în toate judeţele, iar celelalte variante au fost confirmate în Bucureşti şi judeţele Argeş, Ilfov şi Vâlcea.

Până la data de 2 mai 2021 rata de confirmare cu VOC a fost de 67%. Au fost înregistrate și comunicate 30 decese confirmate cu varianteale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care: britanică (B.1.1.7) 27, sud-africană (B.1.351) 0, braziliană (P.1) 3.

Mutaţia E484K poate să apară la oricare dintre tulpinile descoperite până acum. A fost găsită mai întâi la tulpina sud-africană, iar apoi şi la tulpina britanică, de altfel tot mai răspândită la noi în ţară.

 

Comentarii

comentarii