Acasă Actualitate Inspectoratul Școlar Timiș joacă „alba-neagra” cu comasarea Școlilor Nr. 3 și Nr....

Inspectoratul Școlar Timiș joacă „alba-neagra” cu comasarea Școlilor Nr. 3 și Nr. 4 din Lugoj și susține că Consiliul Local Lugoj… „se află în imposibilitatea emiterii unei alte hotărâri”

DISTRIBUIȚI

Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Timiș, condus de către prof. Aura Codruța Danielescu, inspectorul școlar general, a adoptat la sfârșitul lunii iunie hotărârea nr. 277/24.06.2022, prin care și-a dat avizul pentru sistarea procesului de comasare a Școlilor Gimnaziale Nr. 3 și Nr. 4 din Lugoj și menținerea rețelei școlare din anul școlar 2021-2022 și pentru anul școlar 2022-2023 (cu structurile existente în anul școlar 2021-2022). Hotărârea Consiliului de Administrație al IȘJ Timiș a fost luată în urma referatului alcătuit chiar de către prof. Aura Codruța Danielescu, inspectorul școlar general al IȘJ Timiș, având în vedere adresa ARACIP nr. 3846/16.06.2022. După doar o lună, același Consiliu de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Timiș, condus de către prof. Aura Codruța Danielescu, revine asupra acestei decizii și, prin hotărârea nr. 293/26.07.2022, aprobă referatul întocmit de către consilierul din cadrul Compartimentului Rețea Școlară al IȘJ Timiș și dispune revocarea HCA nr. 277 din 24.06.2022, privind sistarea procesului de reorganizare a rețelei școlare Lugoj, urmând să se aplicare prevederile HCA nr. 457/21.12.2021 și hotărârea Consiliului Local Lugoj nr. 5 din 27.01.2022 (prin care este reorganizată rețeaua școlară în municipiul Lugoj, prin comasarea Școlii Gimnaziale Nr. 3 cu Școala Gimnazială Nr. 4). De remarcat că, reprezentanții IȘJ Timiș și-au argumentat hotărârea din 26 iulie 2022 pe faptul că Consiliul Local Lugoj a aprobat fuziunea Școlilor Gimnaziale Nr. 3 și Nr. 4 (HCL nr. 5/27.01.2022), precum și prin… „faptul că primarul Municipiului Lugoj este suspendat de drept, iar Consiliul Local Municipal Lugoj se află în imposibilitatea emiterii unei alte hotărâri prin care să se propună păstrarea personalității juridice a celor două unități de învățământ pentru anul școlar 2022-2023”. Or, în urma încetării mandatului primarului ales, înainte de termen, conform legii, viceprimarul municipiului Lugoj a preluat atribuțiile de primar, iar Consiliul Local Lugoj se află în posibilitatea emiterii de hotărâri, adoptând, în ședințele din 25 și 29 iulie, aproape 30 de hotărâri.

Astfel, prin HCA nr. 293/26.07.2022, Inspectoratul Școlar Județean Timiș avizează comasarea celor două școli lugojene propusă și susținută de către fostul primar liberal al Lugojului, chiar dacă social-democrații lugojeni, prin vocea președintelui organizației locale, Călin Dobra, au militat pentru ca Școala Gimnazială Nr.3 Lugoj, o școală cu o tradiție de peste 250 de ani, să își păstreze personalitatea juridică. Școala Gimnazială Nr. 3 din Lugoj are o istorie de peste 250 de ani și reprezintă un punct de reper obligatoriu pe traseul ce reconstituie istoria Unirii Banatului cu România, la 1 Decembrie 1918.

Unitatea de învățământ  a început să funcţioneze în anul 1759, într-o anexă a Bisericii Ortodoxe ridicată de comunitatea românească din oraş, fiind prima școală confesională ortodoxă românească. Între anii 1768-1769, obercneazul Gavril Gurean a construit pe cheltuiala sa o clădire aparte, în care şcoala confesională şi-a deschis cursurile în anul 1770. La școala de lângă monumentala Biserică Ortodoxă “Adormirea Maicii Domnului” din Lugoj au deprins scrisul și cititul în limba maternă, și-au început drumul spre cunoaștere și în primul rând s-au definit ca români personalități ce se identifică astăzi cu istoria și cultura Banatului:  familia Bredicenilor – Coriolan, Caius și Tiberiu, istoricii Vasile Maniu și I.D.Suciu, avocatul George Dobrin, primul prefect român al județului Caraș-Severin după Unire,  politologul A.C. Popovici, muzicienii Filaret Barbu, Dimitrie Stan, Constantin Ursulescu, scriitorii Ion Popovici Bănățeanu și Victor Vlad Delamarina,  protopopul George Popovici (care a redactat și istoricul Memoriu privind integritatea Banatului prezentat în cadrul Conferinței de pace de la Paris). Clădirea școlii a adăpostit și una dintre cele mai vechi biblioteci românești din Banat, precum și sediul diverselor asociații culturale care au păstrat viu spiritul românesc, fiind și locul unde Ioan Vidu, directorul școlii, organiza repetițiile vestitului cor ”Reuniunea română de cânt și muzică”.

Comentarii

comentarii