Acasă Administraţie Inspectorii de la APIA Timiş, Garda de Mediu şi ISU Banat –...

Inspectorii de la APIA Timiş, Garda de Mediu şi ISU Banat – împotriva incendiilor de mirişti

DISTRIBUIȚI

florin faur incedii mirist

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Timiş îi atenţionează pe fermieri cu privire la obligaţia de a respecta „Bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC 5 şi GAEC 8)”.

Conf. univ. dr. Florin Faur a precizat că agricultorilor care nu respectă aceaste condiţii li se vor aplica reduceri la suma totală de plată, conform modului de aplicare a reducerilor şi excluderilor pentru nerespectarea GAEC, indiferent de suprafaţa arsă.

„Nu este permisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, şi nici a vegetaţiei uscate pe pajiştile permanente, conform GAEC 5 şi GAEC 8”, a subliniat Faur Florin.

Obiectivul GAEC 5 este menţinerea materiei organice în sol prin aplicarea măsurilor de gestionare minimă a miriştilor. Agricultorii care utilizează teren arabil (inclusiv pajişti temporare) nu trebuie să ardă miriştile sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă ş.a.), inclusiv miriştile sau iarba rămasă după cosirea pajiştilor temporare.

Referitor la GAEC 8, nu este permisă arderea vegetaţiei uscate pe pajiştile permanente, obiectivul acestei condiţii fiind menţinerea unui nivel minim de întreţinere a solului prin protejarea pajiştilor permanente. Agricultorii care utilizează pajişti permanente nu trebuie să ardă vegetaţia, inclusiv iarba rămasă după cositul pajiştilor.

Inspecţiile sunt realizate de APIA Timiş, Garda Naţională de Mediu Timiş şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Banat.

„Se urmăreşte, prin acţiuni comune, reducerea cazurilor de ardere a miriştilor şi a vegetaţiei, prin sancţionarea celor care încalcă aceste dispoziţii, de către toate cele trei instituţii semnatare ale protocolului. Ca urmare a numărului mare de incendieri din anii precedenţi, ca masură de prevenire şi combatere a fenomenului, APIA a luat decizia ca nerespectarea GAEC 5 şi GAEC 8 să fie încadrată la gravitate mare şi să-i fie atribuită sancţiunea maximă în acest sens, prevăzută de Regulamentul Comisiei Europene nr. 73 din 2009 de stabilire a unor norme comune pentru sistemele de ajutor direct pentru agricultori în cadrul politicii agricole comune şi de instituire a anumitor sisteme de ajutor pentru agricultor”, spune Faur.

Comentarii

comentarii