ABQ cercetează impactul acestor tehnologii asupra economiei și societății, identificând probleme globale viitoare pentru inițiative antreprenoriale. Institutul se adresează studenților, doctoranzilor, profesorilor universitari și managerilor corporatiști, sprijinind formarea viitoarelor companii unicorn din regiune.
Institutul ABQ se axează pe trei piloni esențiali:
- Sinergia Tehnologiilor Avansate: Explorăm intersecțiile dintre Inteligența Artificială, Blockchain și Quantum Computing pentru a descoperi soluții inovatoare la problemele viitorului.
- Transformarea economică și viitorul muncii: Redefinim peisajul profesional și economic prin aducerea antreprenoriatului in educație și cercetare avansată.
- Implicații etice și societale: Analizăm impactul acestor tehnologii asupra societății, promovând utilizarea lor responsabilă și etică.
Prima inițiativă concretă este un program educațional avansat, dezvoltat în parteneriat cu Universitatea Politehnica din Timișoara (UPT). Acest program va echipa studenții cu competențe antreprenoriale și tehnice de vârf, esențiale pentru piața muncii în continuă evoluție și cu focus pe aplicații dezvoltate cu cele trei tehnologii emergente.
Institutul ABQ a fost fondat de trei lideri vizionari:
– Adrian Erimescu: Antreprenor timișorean și co-fondator al Imobiliare.ro, cel mai mare marketplace imobiliar din România, vândut ulterior unui grup elvețian. Este implicat activ în dezvoltarea ecosistemului antreprenorial românesc prin clubul de business angels Growceanu și centrul cultural FABER.
– Dr. Valentin Mureșan: Un pionier în digitalizare și inițiative smart city. A co-fondat primul birou de cercetare și dezvoltare Movidius în Timișoara, achiziționat de Intel, unde a contribuit la inovațiile în edge-AI și la procesorul Intel Meteor Lake.
– Mihai Șuta: Specialist în management strategic și procese, cu un MBA în transformare digitală și doctorand la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, unde cercetează economiile computaționale emergente și efectele lor.
Cu o rețea de colaboratori extinsă în centre europene majore precum Viena, Londra, Dublin și Cluj, și cu planuri de expansiune în hub-uri globale, Institutul ABQ se poziționează ca un jucător cheie în peisajul tehnologic internațional. Suntem în discuții avansate cu universități și institute de cercetare din România și Austria, precum și cu companii din Irlanda, SUA și UK. Invitația noastră rămâne deschisă pentru universitățile și companiile locale să se alăture acestei inițiative de transformare.
Dr. Valentin Mureșan, co-fondator, subliniază: “Institutul ABQ se poziționează strategic la convergența celor mai disruptive tehnologii ale erei noastre. Vizăm să promovăm mindset antreprenorial în rândul studenților cât și a profesioniștilor din industrie, care să genereze inovații cu impact semnificativ, care să propulseze atât mediul de afaceri, cât și societatea în ansamblu.”
Conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, Rector al UPT: “Politehnica a susținut întotdeauna că antreprenoriatul în universități trebuie sustinut de către zona privată, în special cu ajutorul celor care au reușit în domeniu. Adi și Val sunt absolvenți remarcabili ai UPT, iar inițiativa institutului este una extraordinară. Suntem bucuroși să găzduim acest prim curs și suntem convinși că acest model bazat pe tehnologie va fi extins și în alte universități sau centre universitare.”
Comentarii
comentarii