Acasă Eveniment Institutul de Cardiologie Timişoara vrea mai mulţi bani

Institutul de Cardiologie Timişoara vrea mai mulţi bani

428
DISTRIBUIȚI

După clasificarea în categoria I

Institutul de Cardiologie Timişoara este încadrat oficial în categoria I Monospecialitate de înaltă calificare, începând cu data de 1 iunie. De asemenea, Spitalul Clinic Judeţean Timişoara este clasificat tot în categoria I de înaltă calificare, cu condiţia de a realiza un plan de conformare specific până în data de 31 decembrie 2011. “Institutul de Cardiologie Timişoara merita această categorie I, fiindcă are dotare tehnică foarte bună şi calificare înaltă”, a spus prof. univ. dr. Sorin Pescariu, şeful Secţiei de Cardiologie, joi, 2 iunie. Bani mai mulţi

Două reguli foarte importante au fost introduse în sistemul de organizare a spitalelor, de la 1 iunie: este vorba despre clasificarea unităţilor sanitare cu paturi în funcţie de competenţă şi corectarea modului de finanţare al acestora în funcţie de categoria în care s-au încadrat. Prin aplicarea acestora, bugetele spitalelor vor fi majorate cu 500 milioane de lei. La nivel naţional, mai sunt şase spitale de categoria I înaltă, tot cu program de conformare. Cele mai multe unităţi sanitare publice sunt clasificate în categoriile a IV-a şi a V-a. Aproximativ 58% dintre unităţile sanitare se regăsesc în aceste categorii.
În categoria I Monospecialitate sunt încadrate 21 de unităţi sanitare: 16 institute şi unităţi sanitare din Bucureşti, 4 din Cluj Napoca şi unul din Timişoara (Institutul de Cardiologie). Procesul de clasificare nu este închis. Dacă unităţile sanitare au luat măsuri care le pot clasifica într-o categorie superioară pot să revină cu o cerere de reclasificare, iar Ministerul Sănătăţii va reanaliza dosarul de clasificare.

Echitate şi predictibilitate

Începând cu data de 1 iunie se va schimba modul de finanţare al spitalelor, în funcţie de clasificarea acestora. Prin introducerea clasificării diferenţele de finanţare pentru spitalele din aceeaşi categorie vor fi eliminate. “Dacă s-ar face finanţarea eficientă a serviciilor, toate lucrurile ar merge bine. Sperăm că după această clasificare să avem o finanţare bună”, a spus dr. Pescariu. Schimbarea modului de finanţare va aduce creşteri de buget importante pentru unele spitale, pentru spitalele mari, cu performanţă, dar şi scăderi, acolo unde nu există servicii medicale performante. Astfel, prin aplicarea noilor reguli de finanţare, 36% dintre spitalele publice (125 unităţi sanitare) vor înregistra creşteri bugetare faţă de anul trecut. Noile reguli de finanţare în funcţie de clasificare înseamnă predictibilitate şi echitate în sistem. Vor exista creşteri de finanţare la spitale cu grad de competenţe ridicat, cele care pornesc de la nivelul spitalelor judeţene. Nu vor mai exista diferenţe atât de mari de buget între spitale de aceeaşi categorie.

 

Comentarii

comentarii