Acasă Actualitate „Intenții bune”, dar „fără folos”. Colterm rămâne, și după ședința de joi,...

„Intenții bune”, dar „fără folos”. Colterm rămâne, și după ședința de joi, fără soluție pentru certificate

DISTRIBUIȚI

Joi, 23 martie, consilierii locali din Timișoara s-au întâlnit într-o ședință care se dorea a fi cea în care Colterm va primi 100 de milioane de lei pentru a-și achiziționa certificatele de poluare aferente anului 2022. Ideea liberalilor era ca acest lucru să se întâmple sub forma unei plăți în avans a subvențiilor de încălzire. Useriștii, considerând că legea nu permite acest lucru, au votat împotrivă. De altfel, propunerea liberalilor nu primise nici aviz favorabil nici de la „Juridic”, nici de la „Economic” și nici pe raportul de specialitate. Totuși, acest lucru nu i-a împiedicat pe consilierii locali să se certe timp de aproape două ore, până la urmă, fără nicio finalitate.

Printre primii a vorbit Cristian Amza, administratorul special al Colterm: „Estimez că undeva săptămâna viitoare vom putea cumpăra primele certificate de poluare. Ele vor fi folosite pentru a conforma centrala (CET – n.r.) Centru. Ne costă, plus-minus, 20 de milioane de lei. Pentru Sud avem nevoie de aproximativ 80 de milioane. Estimez că CET Centru va fi conformat undeva în două săptămâni, însă disponibilitățile pe care le avem noi în activitatea curentă nu permit și conformarea centralei (CET – n.r.) Sud. Va fi al treilea an de neconformare pentru Sud și există un risc semnificativ de ridicare a licenței”.

După primele lungi discuții purtate de consilierii locali de opoziție cu Amza, s-a stabilit că, de fapt, Colterm ar mai avea nevoie de 75 de milioane de lei pentru a putea achiziționa toate certificatele necesare. Asta pentru că a primit deja 13 milioane de lei din partea primăriei, sub forma subvențiilor pe luna ianuarie, puțin peste 9 milioane de lei din partea guvernului și alte câteva „mărunțișuri”, în mod special decalând cheltuielile curente.

Au urmat, bineînțeles, și alte prelegeri. De această dată, au vorbit și useriștii, primarul Dominic Fritz având la un moment dat chiar un monolog de vreo 15 minute, în care a lăudat „intențiile bune” ale liberalilor, dar nu a ezitat să spună că acestea sunt „fără niciun folos”. În rest, pe scurt, useriștii s-au bazat pe raportul de specialitate cu aviz negativ. În replică, pesedistul Radu Țoancă și Roxana Iliescu au spus că în trecut au mai fost aprobate și alte hotărâri fără avizele amintite, respectiv că cele invocate de primii ar fi doar niște „nuanțe juridice”. Pe aceeași lungime de undă cu cei din urmă au fost și liberalii. Astfel, până spre final, „opoziția” și „puterea” s-au certat ce este mai greșit: că primii au venit cu o soluție care s-ar putea să nu poată fi aplicată, sau că ceilalți nu au venit cu niciuna.

La final, însă, au fost strânse numai 12 voturi „pentru”, necesarul fiind de 14. Unii dintre consilierii de opoziție cereau chiar readucerea proiectului pe ordinea de zi a următoarei ședințe de consiliu local, programată pe marțea viitoare.

Comentarii

comentarii