Acasă Actualitate „Interculturalitatea Banatului” – analiza unui model de coabitare în Europa

„Interculturalitatea Banatului” – analiza unui model de coabitare în Europa

DISTRIBUIȚI

victor neumannO lectură obligatorie pentru toţi cei care vor să înţeleagă Banatul

În anul 1997, istoricul timişorean Victor Neumann publica la Editura Hestia un volum bilingv – în română şi în franceză – de mici dimensiuni: „Identităţi multiple în Europa Regiunilor. Interculturalitaea Banatului”. După 15 ani, autorul a revenit cu o a doua ediţie a cărţii, revizuită şi completată cu două contribuţii privitoare la expresiile identitare ale Timişoarei interbelice şi ale Timişoarei postbelice.

Abordând o temă devenită la modă, volumul contribuie la cunoaşterea unei istorii regionale, la înţelegerea trecutului şi a prezentului regiunii Banat, ducând astfel şi la o înţelegere mai profundă a unei întregi zone a Europei.

Interculturalitatea Banatului„Cu un titlu prescurtat, opusculul «Interculturalitatea Banatului» urmăreşte să actualizeze mai vechile dezbateri, să formuleze interpretări alternative asupra fenomenelor social-culturale locale şi regionale, să profite de acumulările autorului îndatorate cercetărilor de istorie conceptuală din ultimul deceniu. În chip fragmentar este prezentat unul dintre cele mai reuşite experimente sociale ale Europei Centrale, e vorba de cel ce îşi are punctul de pornire în zestrea de convergenţe generate de locuitorii Banatului, o regiune trasfrontalieră a cărei zestre istorică unitară este astăzi împărţită între România, Serbia şi Ungaria”, spune Victor Neumann în prefaţa ediţiei a doua a cărţii.

Volumul „Interculturalitatea Banatului”, de altfel o lectură pe cât de uşoară pe atât de educativă, atrage atenţia asupra cazului singular pe care îl reprezintă Banatul la scara Europei Centrale, acela de coabitare fecundă a culturilor şi a religiilor. Ceea ce în alte părţi ale Europei a reprezentat o sursă de etern conflict, în Banat a reprezentat temelia dezvoltării, prin renunţarea la etnonaţionalism şi o adaptare mai rapidă la lumea modernă. Cartea, care conţine şi date statistice despre populaţia Banatului de-a lungul ultimelor secole, precum şi câteva imagini reprezentative pentru această regiune, a apărut la Editura Artpress şi poate fi găsită în librăriile timişorene.

Despre Victor Neumann

Victor Neumann este profesor la Universitatea de Vest din Timişoara, titular al cursurilor de istoria modernă a României şi istoria modernă a Europei. A scris aproape 20 de cărţi pe teme istorie a Banatului şi istorie conceptuală, multe dintre ele traduse în engleză, franceză, germană sau sârbă. A ţinut cursuri în universităţi din S.U.A., Franţa, Marea Britanie, Austria, Bulgaria şi Ungaria. Cel mai recent volum lansat este ediţia a doua „Essays on Romanian Intellectual History” (Eseuri despre istoria intelectuală românească).

Comentarii

comentarii