Acasă Actualitate Interpelare împotriva căpușelor din primăria condusă de Nicolae Robu. Patru ani de...

Interpelare împotriva căpușelor din primăria condusă de Nicolae Robu. Patru ani de neputință și declarații halucinante

DISTRIBUIȚI

În timp ce zeci de timișoreni au ajuns la spital, iar un grup de mame disperate a inițiat o petiție semnată de peste 1000 de timișoreni, primarul Nicolae Robu are doar răspunsuri halucinante referitoare la căpușele și țânțarii care au invadat Timișoara. Mai mult, consilierul local Daniel Idolu a transmis o Interpelare primarului Robu referitoare la ”dezinsecția împotriva insectelor – țânțarilor și căpușelor”.

”Constatăm cu uimire că Primăria Timișoara este din nou luată prin surprindere de venirea primăverii, după ce în anii 2015, 2016, 2017, orașul a fost lăsat pradă țânțarilor. Odată instalat sezonul cald de primăvară, aparent complet imprevizibil pentru administrația locală, au apărut în mod inevitabil țânțarii și căpușele, care prin înțepătura sau mușcătura lor, pot transmite oamenilor și animalelor diferite boli.

Din păcate, cetățenii orașului au fost obligați în ultimii ani să se obișnuiască cu această problemă foarte gravă care poate pune în pericol sănătatea cetățenilor acestui oraș, datorită faptului că această problemă a fost și este tratată cu nepăsare și indiferență de actuala administrație a P.M.T.

Deja, zeci de timișoreni au ajuns în spital la secțiile de boli infecțioase, cu mușcături de căpușe. Acestea pot avea efecte extrem de grave pentru sănătatea oamenilor, boala Lyme fiind doar una dintre ele. Copiii sunt primii care pot fi afectați deoarece ei frecventează zone precum: parcurile de joacă, spațiile verzi din jurul școlilor și ale grădinițelor, Pădurea Verde, Grădina Zoologică etc.

Timp de trei ani (TREI!), Primăria nu a achiziționat servicii de dezinsecție și deratizare, motivând prin existența unui litigiu cu o societate privată. În tot acest timp, insectele s-au înmulțit, situația devenind tot mai gravă de la an la an, iar populația este pusă în pericol tot mai mult.

Este uimitor că Primăria a demarat procedurile legale de achiziție pentru aceste servicii abia acum, la sfârșitul lunii aprilie, cu termen de depunere a ofertelor până în 30 mai!!! Urmează evaluarea și alte etape, până la încheierea efectivă a contractului. Procedura pentru aceste licitații ar fi trebuit să se demareze în februarie, iar în aprilie să aibă loc efectiv dezinsecția, și nu, eventual, în cazul cel mai favorabil – în luna iulie!

Deoarece, inclusiv pe internet, a fost făcută o petiție online semnată de peste 1100 de persoane,  prin care se solicită explicit primăriei Timișoara să acționeze cu servicii de specialitate împotriva căpușelor din parcurile și spațiile verzi și împotriva țânțarilor care au invadat orașul, solicităm să se ia măsuri de urgență în această privință, găsindu-se o soluție fezabilă ca această dezinsecție să se producă în cel mai scurt timp, cu atât mai mult cu cât în lunile aprilie-mai este perioada optimă pentru stârpirea acestor insecte”, spune în Interpelare Daniel Idolu.

Răspunsul primarului Robu este, așa cum am spus mai sus, halucinant. El a dat vina pe angajații din primărie că nu-şi asumă punerea semnăturilor pe documentele unor angajamente, temându-se de inspecţiile Curţii de Conturi. Dar, pentru că primarul Nicolae Robu se teme şi de posibile situaţii grave, ce s-ar putea solda cu decese în rândul populaţiei din cauza căpuşelor, el a spus că încearcă să găsească o soluţie de compromis, aşa că în următoarele trei săptămâni se va face dezinsecţie.

“Unii nu vor să semneze (documentele, n.r.). După mintea lor este ilegal să faci un contract punctual până la semnarea contractului în urma licitaţiei. Le-am spus că nu e nimic ilegal, că nu e suprapunere să plăteşti de două ori pentru acelaşi lucru”, a declarat marţi 24.04.2018 primarul Nicolae Robu.

El se teme că dacă la licitaţie vor fi din nou contestaţii şi se va ajunge în instanţă se vor mai aştepta alţi 3 ani fără a se face dezinsecţia şi deratizarea oraşului.

“Eu nu sunt dictator şi nu pot să-i oblig să semneze. Încerc să-i conving. Viceprimarul (Farkas Imre, n.r.) are răspunderea de resort. (…). Mi-a spus că documentaţia s-a făcut, dar că mereu au fost observaţii (…)”, a adăugat Nicolae Robu.

“Eu am aflat de la Porto ca au fost oameni muşcaţi de căpuşe. Este inadmisibil, sunt foarte nemulţumit. (…). I-am cerut viceprimarului Imre Farkas să-şi asume răspunderea şi să facă urgent un contract care să nu aibă legătură cu licitaţia”, a mai spus Nicolae Robu, care s-a declarat marţi nemulţumit de absolut toate serviciile din subordinea primăriei şi a anunţat că va deveni “mult mai dur”.

“Am constatat cu regret că atunci când am vrut să iau măsuri împotriva unor angajaţi care nu-şi fac treaba în primărie (de diminuare a salariilor), nu am găsit sprijin”, a încheiat primarul.

Comentarii

comentarii