Acasă Eveniment Intervenţia pentru stingerea incendiului de la fabrica de vopseluri din Orăştie a...

Intervenţia pentru stingerea incendiului de la fabrica de vopseluri din Orăştie a continuat pe durata nopţii. Un rănit a fost transportat la Timișoara

1885
DISTRIBUIȚI

O persoană a fost grav rănită, iar alte patru s-au intoxicat cu fum, în urma unui incendiu puternic izbucnit marţi după-amiază la o fabrică de vopseluri din Orăştie, cel mai probabil în urma unei explozii. Focul a cuprins o hală cu patru niveluri, pe o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi, iar intervenţia pompierilor este extrem de dificilă, fiind chemate în sprijin echipaje din alte trei judeţe. Autorităţile locale au activat sistemul de alarmare a populaţiei, din cauza cantităţii mari de fum, iar în cursul serii au decis evacuarea a aproximativ 300 de oameni care locuiesc în blocurile aflate în apropierea fabricii, avertizând asupra “riscului pentru sănătatea populaţiei”.

Pompierii din judeţele Hunedoara, Alba, Gorj şi Sibiu intervin şi pe parcursul nopţii de marţi spre miercuri pentru stingerea incendiului izbucnit la o fabrică de vopseluri din Orăştie, iar reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara anunţă că a fost redusă aria afectată de foc.

Potrivit unui comunicat de presă transmis marţi noapte de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, efectivele sporite de pompieri din judeţul Hunedoara şi echipajele sosite în sprijin din judeţele Alba, Gorj şi Sibiu, însumând peste 40 de pompieri, intervin, pe timpul nopţii, cu spumogen dispersat cu tunurile aflate în dotarea a 11 autospeciale de stingere.

”Eforturile susţinute ale pompierilor au dus la reducerea ariei afectate de incendiu şi la stoparea propagării arderii la alte obiective de pe platforma industrială”, menţionează ISU.

Totodată, pe timpul nopţii efective de jandarmi se vor afla în zona locuinţelor din care a fost evacuată populaţia, precum şi în zona Sălii de sport din Orăştie, unde au fost cazate o parte din persoanele evacuate.

”Comitetul local al municipiul Orăştie a decis evacuarea a peste 370 de oameni din cinci blocuri, cu 185 de apartamente, precum şi din 25 de locuinţe situate pe străzile Nicolae Titulescu şi Câmpul Nou, din apropiere de locul producerii incendiului. Majoritatea oamenilor au preferat să meargă la rude, în timp ce alte persoane au fost transportate la Sala de sport din municipiul Orăştie”, mai arată sursa citată.

Agenţia pentru Protecţia Mediulu Hunedoara a amplasat un echipament fix pentru monitorizarea calităţii aerului. Operaţiunea se va realiza din oră în oră, monitorizarea urmând să continue timp de o săptămână şi după lichidarea incendiului.

Autorităţile locale avertizează că există un risc pentru sănătate populaţiei din cauza poluării, în urma incendiului de la fabrica de vopseluri din Orăştie, acesta fiind motivul pentru care au fost evacuate aproximativ 300 de persoane. De asemenea, autorităţile anunţă că a fost suplimentat numărul echipajelor care intervin pentru stingerea focului.

“Din primele măsurători făcute de specialişti a rezultat o alterare a calităţii aerului, ceea ce reprezintă un risc pentru sănătatea populaţiei, iar pentru a reduce timpul de expunere la acest risc începând cu ora 21.00 Comitetul local din municipiul Orăştie a decis evacuarea populaţiei din cinci blocuri cu 185 de apartamente situate în apropiere de locul producerii incendiului”, se menţionează într-un comunicat de presă transmis marţi seară de Centrul Judeţean de Comunicare şi Informare Publică Hunedoara.

Potrivit sursei citate, majoritatea celor 300 de oameni din aceste blocuri a preferat să meargă la rude, în timp ce alte persoane au fost transportate la sala de sport din municipiul Orăştie.

Jandarmii şi pompierii acţionează pentru evacuarea populaţiei din cele cinci blocuri, iar zona va fi păzită apoi de jandarmi.

De asemenea, autorităţile locale mai anunţă că numărul echipajelor care intervin pentru stingerea incendiului a crescut, astfel că în prezent acţionează peste 40 pompieri, 26 jandarmi şi 12 politisti, precum şi politişti locali din municipiul Orăştie.

Autorităţile locale din Orăştie au decis marţi seară evacuarea locatarilor din trei blocuri aflate în zona fabricii de vopseluri din oraş cuprinsă de un incendiu puternic, fiind vorba despre aproximativ 300 de persoane, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara.

Sursele citate au precizat că sunt evacuaţi în special copiii şi femeile din cinci blocuri cu şase scări.

Locatarii evacuaţi vor fi preluaţi de trei autocare şi transportaţi la Sala Sporturilor din Orăştie, unde vor fi cazaţi, iar o parte au ales să meargă la rude sau prieteni.

Fabrica este amplasată la marginea oraşului Orăştie, în zona de nord-est, la aproximativ 700 de metri de locuinţe, iar în oraş a fost activat sistemul de alarmare a populaţiei din zonă, în condiţiile în care a fost degajată o mare cantitate de fum.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, Anemona Doda, a declarat pentru News.ro că focul de la fabrica de prelucrare a vopselurilor din Orăştie arde pe o suprafaţă de 5.000 metri pătraţi, în care se prelucrează vopseluri, fiind depozitate uleiuri minerale şi alte produse chimice.

”Este o hală cu patru niveluri, în total ard aproximativ 5.000 metri pătraţi. Este un incendiu generalizat”, a precizat ea.

Persoana rănită în incendiu este un bărbat în vârstă de 24 ani, care a suferit arsuri pe 80% din suprafaţa corpului, de gradele III şi IV. Rănitul a fost transportat cu o ambulanţă la Unitatea de Primiri Urgenţe Orăştie, urmând să fie preluat de o ambulanţă SAJ cu medic pentru a fi transportat la un spital de specialitate din municipiul Timişoara. Alte patru persoane au fost intoxicate cu fum şi au primit îngrijiri la faţa locului, nefiind necesară transportarea acestora la spital.

Managerul Spitalului Judeţean Timişoara, medicul Marius Craina a declarat pentru News.ro că bărbatul va fi transportat la Timişoara, la Secţia de Arşi ”Casa Austria”.

”Am primit o informare că pacientul va fi adus la Timişoara, la Secţia de Arşi, iar noi am făcut deja toate pregătirile necesare să îl primim. Cel mai probabil, va fi transportat terestru”, a declarat medicul Marius Craina.

Comentarii

comentarii