Acasă Politica INTERVIU – Petru Ehegartner, despre strategia PLR în campania electorală. Pe cine...

INTERVIU – Petru Ehegartner, despre strategia PLR în campania electorală. Pe cine ar alege între Iohannis şi Ponta

DISTRIBUIȚI

petru ehegartner

Desemnarea lui Klaus Iohannis drept candidat al Alianţei PNL-PDL la alegerile prezidenţiale a stârnit reacţii dure din partea membrilor Partidului Liberal Reformator (PLR). Foşti membrii PNL, plecaţi din partid pentru a se alătura lui Tăriceanu, au criticat drumul pe care s-au înscris liberalii, alturi de PDL.

Liderul PLR Timiş, senatorul Petru Ehegarter, vorbeşte într-un interviu pentru ZIUA de Vest despre candidatura lui Iohannis, despre planurile PLR în campania pentru prezindenţiale şi rolul noilor liberali în politica românească.

Reporter: – Ce părere aveţi despre desemnarea domnului Iohannis drept candidat al PNL-PDL?

Petru Ehegartner: – Era o chestiune previzibilă. S-a amânat chestiunea asta din perspectiva unor discuţii interne, dar era previzibilă. Domnul Iohannis este ceea ce s-a negociat iniţial, la debutul fuziunii.

Rep.: – Dacă vor ajunge în turul 2 Ponta şi Iohannis, pe care l-aţi prefera?

P.E.: – Eu sunt convins că va ajunge în turul 2 Călin Popescu Tăriceanu. Tot ce fac acum fac ca domnul Tăriceanu să ajungă în turul 2. Planul ăsta de avarie pentru formaţiunea politică PLR, care acum se dezvoltă, nu reprezintă un obiectiv prioritar. Noi trebuie să ne întărim partidul şi să ne susţinem candidatul care, aşa cum v-am spus, are atuurile pe care niciunul dintre ceilalţi nu le are. Neavând acelaşi culoar de competiţie, eu cred că trebuie să-l definim bine pe al nostru.

Rep.: – Totuşi, dacă nu ajunge domnul Tăriceanu…

P.E.: – În politică, aşa cum am spus la început, când am fost acuzaţi că noi suntem de-ai lui Ponta – pe cale de consecinţă, ceilalţi trebuiau să fie de-ai lui Blaga -, se vor face coaliţii. Eu sunt împotriva fuziunilor. Coaliţiile, în anumite condiţii, pot fi acceptate sau acceptabile, cu limite de compromis rezonabile şi în măsura în care ceea ce te defineşte ca partid se conservă.

Rep.: – Iar o coaliţie între PLR şi PNL-PDL pare a fi exclusă…

P.E.: – Mie mi s-a părut absurd ca unele partide să treacă în statutul lor că nu vor face alianţe. În politică, totul este posibil. Depinde de preţul cu care faci acele compromisuri. E atipic pentru politica românească, neobişnuit. De cele mai multe ori, clasa politică a infirmat consecvenţa şi a fost dispusă la compromisuri majore, fără să ţinem cont de principiile fundamentale. Noi ne-am definit şi vrem să ne definim ca şi continuatorii unor principii care au fost abandonate. De un liberalism de această factură România are şi va avea nevoie în continuare. Noi vom avea un mesaj nu ce face unul, ce face celălalt. Eu cred că pentru noi obiectivul numărul este să aducem aminte ce a făcut Tăriceanu. Niciunul dintre candidaţi nu vor avea acest atu, care scuteşte de a face nişte promisiuni. Dacă rămânem cramponaţi în disputa asta sterilă, de miştocăreală şi de cancan, eu cred că vom rămâne în aceeaşi situaţie şi nu ne vom ocupa de probleme esenţiale care ne afectează pe toţi. Mesajul nostru va fi un mesaj pozitiv, pe ceea ce vrem, cu dovada că s-a şi putut.

Rep.: – Totuşi, şi din PLR au apărut reacţii care par a fi de „miştocăreală şi cancan”. Cum a fost reacţia domnului Radu Stroe, care spunea că Iohannis e omul lui Băsescu.

P.E.: – Văzând modul în care a fost preluat o parte din mesajul pedelist, trebuie să găseşti o explicaţie. Mi se pare extrem de periculoasă încercarea de acreditare că dreapta e cu statul de drept, stânga, nu. Eu nu fac parte din stânga şi nu voi fi niciodată un exponent al stângii, dar ca privire asupra spectrului politic mie mi se pare periculoasă chestiunea asta. Direcţia pe care suntem, de integrare în Uniunea Europeană, este fără dubii şi limpede. Nu cred că putem atribui această opţiune unei anumite părţi a spectrului politic, excluzând-o pe cealaltă. Domnul Iohannis a preluat din mers mesajul lui Traian Băsescu. Atunci, speculaţia domnului Stroe are şi o anumită justificare.

Comentarii

comentarii