Acasă Economic Interzicerea de către UE a utilizării neonicotinoidelor în agricultură va fi o...

Interzicerea de către UE a utilizării neonicotinoidelor în agricultură va fi o mare provocare pentru fermierii din Timiș!

DISTRIBUIȚI

Interviu cu dr. ing. Camelia Giuchici, inspector șef al Inspectoratului teritorial pentru Calitatea Semințelor Timiș

 

Cât de gravă credeți că va fi situația în agricultura din Timiș, dacă Uniunea Europeană va interzice tratamentele semințelor de porumb și floarea soarelui cu neonicotinoide?

Situația va fi destul de dificilă, dar fermierii nu trebuie lăsați singuri să lupte cu această problemă. Atât instituțiile statului, în frunte cu Ministerul Agriculturii, cât și marile firme de inputuri sau asociațiile profesionale trebuie să fie alături de ei prin orice mijloace. Fermierii singur nu se pot descurca și nu vor reuși să găsească soluțiile cele mai eficiente în lupta cu dăunătorii de sol în cazul semințelor de floarea soarelui și porumb. Acum nu prea sunt soluții împotriva acestor dăunători, nici într-un timp apropiat nu vor exista. Bineînțeles că situația este cunoscută atât la nivelul Uniunii Europene, cât și al Ministerului Agriculturii, dar deciziile importante continuă să fie așteptate, iar fermierii bineînțeles să iasă în pierdere an de an. Dacă va fi interzisă pe viitor utilizarea neonicotinoidelor va reprezenta o mare provocare pentru agricultura din Timiș și din întreaga țară! Din fericire pentru 2021 a fost dată o derogare.

Ce credeți că ar fi de făcut?

Evident că fermierii nu trebuie să se resemneze, ci trebuie să își susțină cauza cu hotărâre atât la nivelul Ministerului Agriculturii, cât și la nivelul Uniunii Europene nu numai prin asociațiile profesionale, ci și prin reprezentanții cooperativelor agricole și prin persoanele antrenate în sfera publică și la nivel academic, toți să se reunească într-un glas unitar, altfel agricultura românească va avea de pierdut în următorii ani. Trebuie să înțelegem că trebuie să ne protejăm fermierii, fiindcă ei sunt cei care ne oferă pâinea cea de toate zilele, așa cum se spune.

Inspectoratul pentru Calitate Semințelor Timiș cum i-ar putea ajuta?

Noi le putem asigura o susținere, dacă ne cer sprijinul, nu ne vom feri să îi ajutăm în demersurile lor.

Care sunt problemele pe care le constatați în inspecțiile pe care le desfășurați în câmp?

Vreau să spun că Timișul nu are suprafața semincere importante care ar putea fi afectate de lipsa neonicotinoidelor, fiindcă aici domină loturile semincere de cereale păioase – grâu și plante furajere. În această direcție excelează Timișul, iar aici nu sunt probleme așa grave ca în cazul culturile de porumb și floarea soarelui. Noi răspundem de tot ce înseamnă loturi semincere și nu de toată suprafața agricolă cultivată. La grâu avem peste 4.000 de hectare de culturi semincere în Timiș. Trebuie să recunoaștem că cestea sunt gestionate corect de fermieri și nu sunt probleme care nu pot fi rezolvate. Acestea nu se confruntă cu dăunători care să nu pot fi combătuți. E bine că în această direcție nu avem probleme. Mai mult în domeniul semințelor de cereale avem și loturi semnificative în condiții bio. Totuși trebuie să amintim că există și ani când apar probleme, așa cum a fost în urmă cu doi ani la grâu, când din cauza umidității excesive au apărut boli foarte periculoase. Atunci a plouat o lună de zile și grâul a fost copleșit de ciuperca fusarium și nu prea a fost nimic de făcut. De fapt aceste probleme grave rareori se întâmplă în culturile din Timiș.

Care sunt reguli pe care trebuie să le respecte fermierii atunci când înființează o cultură?

În primul rând ei trebuie să țină cont de tot ceea ce înseamnă verigile tehnologice și de rotația culturilor, fiindcă există patogeni și dăunători comuni la unele plante. De asemenea trebuie o adaptare la condițiile pedoclimatice și la aceste schimbări climatice devastatoare care sunt tot mai simțite în agricultura din Timiș.

Ce părere aveți de fermierii care încă mai folosesc semințe din pătul?

Din păcate, utilizarea semințelor netratate, din pătul, încă mai reprezintă o problemă pentru agricultura din Timiș. De aceea dezvoltarea bolilor și dăunătorilor în culturi va mai rămâne o problemă nerezolvată, fiindcă resursele materiale pentru mulți fermieri lipsesc. Nu își permit ca să cumpere semințe tratate sau să și le trateze. Bineînțeles că acest lucru se întâmplă la fermierii mici care nu aplică tehnologii eficiente și au utilaje agricole neperformante. În general fermierii din Timiș au înțeles că trebuie să utilizeze sămânța certificată pentru siguranța economică a fermei și pentru sănătatea culturilor. O sămânță certificată garantează răsărirea uniformă, rezistența la boli și dăunători și aceeași identitate a plantelor și a loturilor.

Ce provocări credeți că există pentru agricultura din Timiș la începutul anului 2021, dat fiind că există o umiditate foarte mare în câmp?

Fermierii trebuie să își cunoască bine suprafețele vulnerabile și culturile care sunt mai expusă pericolului și să le ofere o atenție deosebită. O mare provocare apărută la începutul anului 2021 este faptul că există un aport hidric mare în sol care poate dăuna culturilor de toamnă. Totuși, e bine că s-a reușit o compensare serioasă a lipsei pedologice a apei care a fost în 2020 în agricultura din Timiș. Așadar, fermierii trebuie să oferă o atenție deosebită culturilor în această perioadă, să le monitorizează cu atenție și să țină legătura cu specialiștii și cu furnizorii de inputuri pentru a putea constatat din timp situațiile vulnerabile care ar apărea, datorită umidității excesive și a putea interveni imediat. Să nu se ajungă așa cum a fost în urmă cu doi ani când grâul a fost afectat grav de ciuperca fusarium. Trebuie avut în vedere și cultura care a fost premergătoare în aceste condiții de umiditate excesivă. Noi întotdeauna i-am îndemnat ca înainte de a înființa o cultură să se informeze foarte bine și să nu o dezvolte numai pe o singură solă și cu un singur hibrid sau soi. Obligatoriu trebuie folosită o varietate de hibrizi și soiuri, totul pentru binele culturilor și pentru siguranța financiară a fermei, numai așa pot fi evitate riscurile. Așadar rotația culturilor este cea mai importantă și trebuie utilizate două-trei soiuri sau doi-trei hibrizi. E o soluție foarte eficientă pentru sănătatea culturilor.

 

Comentarii

comentarii