Articolul ”Nori negri deasupra AEM Timișoara. Fabrica este pustie, angajații au fost trimiși în concediu”, publicat de ZdV în data de 7 august, a provocat îngrijorare în mediul economic și politic. Soarta uneia dintre cele mai importante companii din Timișoara pare că stă acum la latitudinea acționarilor din București. Astăzi, la patru zile de la publicarea articolului, am primit un ”Drept la replică”, din partea ”conducerii AEM SA”. Un text care nu aduce nici un fel de lămuriri, cu doar acuze. Astfel, ”conducerea AEM SA” vorbește de ”grupuri de interese mafiote” care doresc preluarea sau falimentarea societății. Se aduc acuze și Parchetului DIICOT Timișoara, care ”a gestionat <<neglijent>> și culpabil dosarul legat de fraudele a cărei victimă este AEM SA.
În continuare puteți citi, integral, dreptul la replică primit din partea conducerii AEM S.A.:
”În urma articolului publicat în data de 7 august 2023, in conformitate cu prevederile legale în vigoare, conducerea AEM S.A., solicită publicarea următorului drept la replică, în vederea clarificării următoarelor aspecte prezentate trunchiat și incorect.
Conducerea AEM S.A. dorește să aducă în atenție și să exprime îngrijorarea profundă față de modul în care se dorește preluarea /falimentul societății de diferite grupuri de interese mafiote care profită de faptul că Parchetul DIICOT Timișoara a gestionat “neglijent” și culpabil dosarul legat de fraudele a cărei victimă este AEM SA.
AEM S.A., cel mai vechi brand românesc care este o victimă în acest context, a fost extrem de contrariat de comportamentul partizan și subiectiv a Parchetului DIICOT Timișoara, care în loc să-si îndeplinească obligațiile prin procurorii de caz pentru trimiterea în instanță cât mai urgent a dosarului și să asigure recuperarea prejudiciului cauzat societății noastre, tergiversează procedurile, arătând că dorește să se îndeplinească termenul de prescripție în favoarea infractorilor. Parchetul întârzie în mod premeditat procedurile, afectând reputația și funcționarea companiei, și aducând prejudicii suplimentare.
Într-un dosar de fraudă, în care executivul din perioada 2011 – 2017, în complicitate directă cu renumitul auditor PWC și a cărui reprezentanți au calitate de inculpați în dosar, au falsificat împreuna actele contabile și au prejudiciat AEM SA cu peste 200 milioane RON echivalent a 50 milioane de euro, reprezentanții DIICOT Timișoara au făcut tot ce a putut pentru a tergiversa dosarul și a lăsa infractorii să scape (procurorii de caz au fost schimbați o data la șase luni). Menționăm ca majoritatea inculpaților și-au recunoscut faptele săvârșite și au dat declarații în acest sens.
Este inadmisibil ca în aceste condiții, reprezentanții statului, plătiți din bani publici, procurorii DIICOT TIMIȘOARA să lase dosarul în nelucrare 2 ani.
Mai mult, deși s-a dispus efectuarea unei expertize contabile în dosarul AEM, DIICOT Timișoara cu intenție și determinat, NU a numit expertul contabil care să efectueze expertiza contabilă. De mai mult de un an de zile DIICOT “uită”, în fapt refuza nejustificat, să numească expertul contabil, dând astfel o șansă infractorilor să scape nepedepsiți datorită prescripției răspunderii penale.
DIICOT Timișoara a dispus extrem de târziu aplicarea sechestrelor asiguratorii pe averea inculpaților, întârziind mai multe luni de zile, în ciuda mai multor cereri de urgentare a sechestrului făcute de AEM. Acest fapt a permis inculpaților să-și înstrăineze proprietățile, unele cu o valori de peste 1,5 milioane Euro.
DIICOT are un în mână un dosar în care majoritatea infractorilor au recunoscut, în care există probe clare irefutabile, dar în care din vara anului 2022 DIICOT Timișoara NU a mai făcut nimic, cu excepția faptului că a emis o Ordonanță prin care a propus închiderea dosarului invocând prescripția faptelor, evident în favoarea infractorilor, fapt contestat de altfel în instanța de judecată de către AEM SA, cu termen în luna septembrie 2023.
Si pe această cale AEM TIMISOARA, trage un semnal de alarmă și aduce în atenția factorilor responsabili cât și opiniei publice această abordare a Parchetului DIICOT Timișoara care este nu doar inacceptabilă, ci și dăunătoare pentru justiția românească, erodând încrederea publicului în instituții.
Solicităm cu fermitate ca această situație să fie revizuită și remediată, și cerem transparență, responsabilitate și un angajament clar din partea DIICOT Timișoara pentru trimiterea dosarului instanțelor de judecată competente pentru soluționare, pâna chiar nu intervine prescripția faptelor și se face imposibilă recuperarea prejudiciului constatat si necontestat de părțile din dosar.
Cu deosebită considerație,
Conducerea societății AEM S.A.”