Acasă Actualitate ”Între Chin şi Amin”, un film de Oscar

”Între Chin şi Amin”, un film de Oscar

DISTRIBUIȚI

De multe ori spunem că viaţa e o poveste, că fiecare om are un destin care poate deveni un roman, un film. De multe ori, o singură viaţă adună multă suferinţă, durere, tragism. De multe ori astfel de destine şi dramele colective devin pagini de istorie. Unele se lasă descoperite devreme, altele rămân tăcute, retrase în smerenie, până ce colbul va fi ridicat din întâmplare. Cei care au har le transformă în artă, devenind pe lângă istorie, pagini de literatură, de teatru, de balet, de artă plastică ori pelicule de film.

O dramă, dintre multele prin care românii demni care nu au acceptat supunerea în faţa valorilor unui neam străin, care nu rezonau cu credinţa şi cu conştiinţa lor, a fost perioada de după înlăturarea samavolnică a regelui Mihai I, 1949 – 1952, în închisoarea Piteşti.

Acolo s-a experimentat, pe români cu demnitate şi onoare, spălarea de conştiinţe, înlocuirea valorilor noastre democratice, de către comuniştii ruso-fili extremişti, cu cele staliniste. A fost cel mai negru experiment, “experimentul Piteşti”.

Prin bătăi, înfometări şi torturi fără de seamăn se încerca reeducarea deţinuţilor politici, tineri studenţi, oameni care aderaseră la valorile PNL sau PNŢ ori care simpatizau cu ideile legionare ori sioniste, tot ceea ce nu era pro-sovietic.

         Marile drame umane au născut cele mai reuşite creaţii de artă, opere, literatură, filme.

         Un astfel de film, prin care cinematografia românească are şansa de a urca pe podiumul Premiilor Oscar, este “Între Chin şi Amin”, în regia lui Toma Enache, pe un scenariu semnat de Toma Enache, Elena Enache şi Eugen Cojocariu. Este un film despre fenomenul Piteşti, după cartea “Fenomenul Piteşti” scrisă de Virgil Ierunca, inspirat la rândul său de poetul timişorean Ovidiu Cotruş, nepotul lui Aron Cotruş.

         Minunaţii actori Vali V. Popescu, Ana Pârvu, Kira Hagi, Constantin Cotimanis, Ioachim Ciobanu, Sălceanu Bogdan alături de întreaga distribuţie s-au lăsat îmbrăcaţi în spiritul victimelor experimentului Piteşti şi redau cu mare fidelitate durerea, iubirea, căldura, credinţa în Dumnezeu, prietenia, ataşamentul, iertarea. Prin suferinţele lor, aceştia devin sfinţi ai temniţelor comuniste.

         “Între Chin şi Amin”, un film care a umplut până la refuz sălile cinematografelor din întreaga ţară unde a avut gale de prezentare, emoţionând publicul până la lacrimi. Mai ales când în rândul publicului s-au regăsit urmaşi ai celor care au trecut prin închisoarea şi experimentul Piteşti.

         Un film răsplătit deja cu peste 10 premii internaţionale decernate de jurii ale unor festivaluri prestigioase, care deschid, de obicei, calea spre marea scenă a Oscarurilor.

         Filmul a obţinut deja zeci de premii şi numeroase nominalizări, acestea fiind tot atâtea recunoaşteri internaţionale. Amintim doar câteva performanţe – filmul a fost premiat la Vienna Independent Film Festival pentru Cel mai bun film şi Cea mai bună muzică originală de film; premiu la unul dintre cele mai cunoscute festivaluri din lume, The Accolade Global Competition din SUA, fiindu-i conferite Premiul de excelenţă pentru cea mai bună regie şi o distincţie specială de excelenţă pentru întregul film, apoi Independent StarFilmfest, din Freising, Germania unde filmul a fost premiat cu Silver Award. Veşti bune au venit şi din Albania, unde filmul a câştigat Premiul Humans Rights Award la cea de-a X-a ediţie a Festivalului Balkan Film & Food, “Între Chin şi Amin” a intrat şi în selecţia CEIFF – Ciudad del Este Independent Film Festival (Paraguay), a primit trofeul

“Florence Film Awards”, a fost nominalizat la Montreal, recenzii despre film au apărut în revista Film Daily, a intrat în semifinalele a trei festivaluri – Montreal Independent Film Festival, Cyrus International Monthly Festival of Toronto şi World of Film International Festival Glasgow. A fost desemnat cel mai bun film de lungmetraj la Amsterdam World International Film Festival sau selecţia oficială la Film Festival, Valladolid, 2020.

Continuăm lista performanţelor cu Premiul de Excelenţă la prestigioasa competiţie internaţională The IndieFEST – “Award of Excellence Special Mention: Film Feature”.

“Între Chin şi Amin” este un film istoric, o dramă, care i-a făcut pe mulţi dintre cei care l-au urmărit să retrăiască dramele prin care propriile familii au trecut, amintind despre destine frânte, luptă, credinţă, izbândă.

Un film căruia îi dorim succes să cucerească cel dintâi Oscar pentru România.

Comentarii

comentarii