Acasă Eveniment „Întreg Banatul ar trebui să aibă reşedinţa la Timişoara”

„Întreg Banatul ar trebui să aibă reşedinţa la Timişoara”

DISTRIBUIȚI

Omul care spera odată să schimbe reşedinţa de judeţ din Caraş-Severin, primarul de Caransebeş, are o nouă propunere inedită:
A fost viceprimar, apoi şef la asigurări, iar acum este primar la al doilea mandat… Toate aceste lucruri contează prea puţin pentru el. Poate unul dintre cei mai non-conformişti primari din ţară, Marcel Vela, edilul din Caransebeş, a dezvăluit pentru ZIUA de Vest visul său secret – Banatul Mare, cu capitala la Timişoara. Pentru a schimba faţa oraşului, prima lucrare pentru Caransebeş s-a făcut exclusiv pe bani din buzunarul lui Marcel Vela. Acum, edilul oraşului din Caraş-Severin vrea să lumineze toate clădirile istorice din localitate şi să transforme Caransebeşul în „Micul Paris”. Marcel Vela susţine că a eliminat birocraţia, le-a acordat facilităţi neobişnuite investitorilor mari şi a adus şomajul la zero în Caransebeş. Edilul din Caraş-Severin susţinea într-o perioadă că reşedinţa judeţului ar trebui mutată de la Reşiţa la Caransebeş. Acum vrea 8 judeţe în întreaga Românie şi capitala Banatului la Timişoara…

Care este primul lucru pe care l-aţi făcut atunci când aţi ajuns primar?

 Vă spun sincer, am găsit o situaţie dezastruoasă în primăria din Caransebeş. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să-i pun pe angajaţii mei să vopsească toate bordurile din oraş şi asta din banii mei personali. Am făcut acest lucru pentru ca lumea din Caransebeş să observe măcar că s-a schimbat primarul.

Banii proprii reprezintă de prea puţine ori o soluţie. Cum aţi încercat să schimbaţi imaginea Caransebeşului?

Am făcut tot ce a depins de mine, în măsura banilor de care dispuneam. Adică am asfaltat mai multe străzi din oraş, am încercat să dau o nouă imagine Caransebeşului. Pentru acest lucru am făcut o serie de fântâni arteziene şi cişmele moderne, pentru ca cei care ajung în municipiul nostru să poată vedea cu ochiul liber că ceva s-a schimbat. În acest moment, am un proiect de punere în valoare a clădirilor istorice din oraş. Adică cele mai importante clădiri vor fi iluminate pe timp de noapte. Pot să spun cu certitudine că după ce investiţia va fi gata, Caransebeşul va fi un mic Paris. Cel puţin din punct de vedere al iluminatului. Până în momentul de faţă, am reuşit să luminez doar trei clădiri, iar până la finalul anului, sper să le luminez şi pe celelalte.

Vă lăudaţi cu oamenii dumneavoastră. Cum aţi reuşit să vă formaţi o echipă de lucru competitivă?

Cine a vrut să lucreze cu mine, repet, cine a vrut să lucreze cu mine, nu să doarmă pe bani publici, a rămas, cine nu a plecat. Pot să spun că în momentul de faţă am o echipă tânără şi competitivă, cu care pot lucra foarte bine.

Cum staţi cu locurile de muncă în oraş?

Această problemă nu există în Caransebeş. Pot spune cu mâna pe inimă că am rezolvat foarte multe locuri de muncă.  Asta după ce am reuşit să atrag mulţi investitori în oraşul nostru. Gândiţi-vă că zilnic vin oameni de la Reşiţa pentru a lucra la Caransebeş. Asta cu toate că reşedinţa de judeţ este încă acolo.

Cum aţi reuşit să-i atrageţi pe aceşti investitori?

Nu a fost deloc uşor. Oamenii au înţeles că la noi, la Caransebeş, se oferă cele mai multe facilităţii investitorilor. Ba, mai mult, vă spun sigur, la noi nu există birocraţie. Noi acordăm terenuri investitorilor definitiv, nu contracte de închiriere, aşa cum se întâmplă în alte părţi. La noi autorizaţia de construcţie se poate elibera în maxim o săptămână. Prin aceste măsuri am încercat să atragem cât mai mulţi investitori. Am luptat pentru a nu-i face pe aceştia să fugă de noi.  Una dintre firmele importante din Caransebeş şi-a început activitatea după doar o lună din momentul în care ne-a contactat. În momentul de faţă, la această firma lucrează aproximativ 200 de persoane.

O ambiţie a dumneavoastră mai veche este ca municipiul Caransebeş să devină reşedinţă de judeţ. Mai credeţi în această idee?

Eram tânăr atunci când am lansat aceasta idee. Se întâmpla în perioada 92- 96 ,atunci când eram viceprimar. De atunci a mai trecut timpul… În momentul de faţă, cred cu tărie că întreg Banatul ar trebui să aibă reşedinţa la Timişoara. Asta pentru că, ne place sau nu ne place, acolo se învârte totul. Eu cred cu tărie că în România ar trebui să existe doar opt judeţe. Vă dau un exemplu. Caraş-Severinul are o populaţie de doar 300.000 de locuitori. Preşedintele consiliului judeţean de aici merge să stea de vorbă cu un omolog din Germania. Puneţi-că în pielea neamţului. Nu este penibil să stai de vorbă cu un asemenea om, când landul pe care îl reprezinţi are câteva milioane de oameni, iar judeţul omologului doar câteva sute de mii? Trebuie să lăsăm orgoliile la o parte şi să regândim acest proces.

Comentarii

comentarii