Acasă Actualitate Inundaţie pe strada Narcisei…

Inundaţie pe strada Narcisei…

DISTRIBUIȚI

În Giroc, un canal s-a umflat şi a inundat casele oamenilor
Strada Narcisei. Ce nume frumos! Un  nume care te duce cu gândul la culori vii, mirosuri fine şi multe alte lucruri bune. Dar parcă ar fi un făcut… unele dintre străzile cu nume frumos au poveşti… urâte. Sentimentul, când intri pe strada Narcisei, este unul foarte greu de definit. În dreapta ta e un canal care mai că dă pe afară, de o culoare maro închis şi plin de peturi de plastic, de bere şi de tot felul de gunoaie. Lângă acest canal umflat e strada: plină de gropi şi… plină de apă. Canalul s-a umflat, zilele trecute, a dat pe afară şi a inundat strada oamenilor. Parcă ai fi în Veneţia de Jos, nu în… Giroc… Pentru că această stradă aparţine de comuna Giroc. Oamenii au venit acolo pentru linişte şi s-au trezit cu apa în pivniţe. Nu e o privelişte deloc frumoasă pe această stradă. Unde mai pui că pentru a ajunge pe această stradă frumos mirositoare (după nume) trebuie să încaleci mii de gropi. Iar chiar pe strada Narcisei trebuie să te opreşti cu maşina şi să te gândeşti – oare va face faţă autovehiculul prin aceste imense bălţi sau nu? Încerci cu piciorul şi decizi să tragi pe dreapta. Mai bine pantofi murdari decât să pleci pe jos. Gropi mari, bălţi imense pe o porţiune, că de la un moment dat… începe Veneţia din Giroc. Canalul i-a inundat pe oameni şi aşteaptă ca cineva să facă ceva. Aşteaptă… să fie desfundat canalul.

“Ne-au ars pompele, hidrofoarele, o seamă de neajunsuri”

“Canalul ăsta, la un moment-dat, face trecerea spre un alt canal, unde este un podeţ. Acolo comunică cele două canale printr-un tub şi asigură drenajul dinspre Moşniţa spre Calea Martirilor acest podeţ. La un moment-dat, cineva a venit şi a pus o volă de pământ şi acest canal nu a mai putut să dreneze în jos, înspre Calea Martirilor, ci s-a umplut şi a început să acopere drumul şi să ne inunde pe noi, casele din zonă. Subsolurile, forajele, pentru că noi avem apă din foraje, nu există reţea de apă şi canalizare. Ne-au ars pompele, hidrofoarele, o seamă de neajunsuri care se întâmplă din cauza faptului că acest canal, care are rol de drenaj, îşi depăşeşte cu mult capacitatea lui de a drena din cauză că el nu poate să curgă la vale”, spune Doina Busuioc, locuitor al străzii Narcisei.

“Soluţia cea mai bună ar fi ca toate aceste canale să fie decolmatate”

“Pe strada Narciselor, inspectorul de zonă a luat decizia de a bloca cursul de apă, pentru a nu inunda. Dacă va ploua, aceste probleme se vor răsfrânge şi vor afecta mai mulţi oameni. Eu am luat o decizie ca la celălalt capăt al localităţii să începem un pic decolmatarea, să formăm un bazin de apă în acea zonă. Zona respectivă este o zonă cu o pânză freatică destul de ridicată. Am încercat să menţinem un nivel constant. Inspectorul de zonă mi-a explicat că dacă se va da jos acel dop de pământ riscăm să inundăm tot ce este în aval de acel dop de pământ. Nu putem decât să ne rugăm la Dumnezeu să nu mai plouă. Încercăm să împingem apa pe un alt canal. Am încercat să ţinem undeva în echilibru acele probleme. Dar nu putem foarte mult, o luăm dintr-o localitate şi o ducem în alta. Soluţia cea mai bună ar fi ca toate aceste canale să fie decolmatate. Este o prioritate partea limitrofă”, spune Adrian Pau, directorul regional al Asociaţei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF).

Curăţirea canalelor, respectarea nivelului zero şi… canalizare

Primarul din Giroc spune că şi oamenii au aruncat de toate în aceste canale. Mai mult, atunci când şi-au făcut casa, unii nu au ţinut cont de nivelul fundaţiei, spune primarul. Dar, în acelaşi timp, nici canalizarea nu ar strica să fie făcută, pentru că aceşti oameni care stau pe strada cu nume frumos mirositor nu beneficiază de aşa ceva… “A fost un an de excepţie. Ei au aruncat moloz, aruncă gunoi, nu o anumită persoană. Trebuie dat nivelul la fundaţie, pentru a vedea unde te afli. Aici nu putem să intervenim, noi intervenim la legalitatea construcţiei. Că el îşi face fundaţia mai jos… Toată lumea este atenţionată că nu poate face pivniţă, deoarece zona e mlăştinoasă. O singură soluţie este – cei de la ANIF să fie într-o permanentă alertă în curăţirea acestor canale, iar cetăţeanul trebuie să respecte această cotă, acest nivel zero. Şi să fie făcută canalizarea. În plus… este o lege foarte clară privind asigurarea locuinţei. Te pune la scut de o grămadă de lucruri. A plouat mult…”, spune Ionel Toma, primarul din Giroc.

Comentarii

comentarii