Acasă Actualitate Învață să salvezi o viață! – amplă acțiune de responsabilizare a participanților...

Învață să salvezi o viață! – amplă acțiune de responsabilizare a participanților la trafic, în Piața Operei Timișoara

DISTRIBUIȚI

Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, prin concursul căreia va fi oferit gratuit studenților mediciniști și participanților la campanie câte un exemplar din volumul „Primul ajutor în accidentele rutiere”, ediția a doua, autori: Dan V. Poenaru, Iulian Popa și Diana Mihai.

Sub motto-ul „Împreună pentru siguranța rutieră!”, ediția din acest an reunește un număr mai mare de parteneri:

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Banat – Timiș, Inspectoratul de Poliție Județean Timiș, Inspectoratul de Jandarmi Județean Timiș, Penitenciarul Timișoara, Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, Unitatea de Primiri Urgențe – Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara,  Help Trend, Hells Angels MC Timișoara, Timișoara Bikers MF, Moto Aikon, Vlad Neaga – VN Motorsport, Leo Borlovan – ABAS Timișoara, SpeCar, Mihoc Rally Team, Gao Racing Timișoara, Giurisici Motorsport, RTA/Romania Tuning Addicts și Doctor de Permise.

Evenimentul va debuta cu mesaje din partea organizatorului și a partenerilor campaniei, privind importanța respectării legislației rutiere și a acordării primului ajutor în mod corect.

Vor lua cuvântul:

Diana Mihai – jurnalistă și organizatoarea campanie, prof.univ.dr. Andrei Motoc, prorector și purtător de cuvânt al Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, dr. Mihai Grecu, șeful Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara, sergent major Zorița Mircov, purtător de cuvânt al ISU Timiș, Lt. Col. Caius Săceanu, de la ISU Timiș, locotenent Ionuț Dan, locțiitor comandant Detașamentul 1 Pompieri Timișoara, subcomisar Ioan Lazăr de la Serviciul Rutier Timiș, din cadrul I.P.J. Timiș, plutonier major Remus Mezinca, purtător de cuvânt al I.J.J. Timiș, comisar Liviu Ștefăniță Marica, directorul Penitenciarului Timișoara, campionul Super Rally Timișoara – pilotul Leo Borlovan, de la ABAS Timișoara, campionul județean la automobilism Darius Stepan, de la SpeCar, pilotul Sorin Mihoc, de la Mihoc Rally Team, pilotul Sergiu Tirla, de la Gao Racing, pilotul Marius Giurisici, de la Giurisici Motorsport, Vlad Neaga, multiplu campion național MotoRC, Valentin Buru, secretarul Asociației Timișoara Bikers, Ovidiu Szekeres, președintele Asociației Moto Aikon, Sorin „Sunshine” Stanca, de la clubul Hells Angels Timișoara, instructorul auto Alex Vior, de la Doctor de Permise, Narghita Nonn, președintele RTA/Romanian Tuning Addicts și Adelin Bortiș, președintele Help Trend.

“Duminică ne unim din nou forțele pentru creșterea siguranței rutiere. Așadar, pe platoul din fața operei, va fi pusă în scenă simularea unui accident rutier cu trei victime, rezultat în urma coliziunii dintre două autoturisme, care au încercat să evite o trotinetă, având în vedere numărul mare de incidente cu această categorie de participanți la trafic”, este mesajul organizatorilor.

 În cadrul acțiunii, vor fi expuse două mașini avariate în urma unui accident rutier grav, patru mașini de concurs, două monoposturi și 30 de motociclete

Participanții vor putea vedea un exercițiu de descarcerare și demonstrații de prim ajutor acordat victimelor din autoturism – roluri jucate de Sorin Mihoc, Marius Giurisici și Narghita Nonn, transformați în „victime” prin efecte speciale de make-up realizate de Daniela Cășuneanu Stănculete, campioană internațională la concursuri de profil.

 După salvarea victimelor și transportarea acestora la ambulanță, vor intra în scenă polițiștii de la Biroul Rutier Timișoara, care vor începe investigațiile la locul accidentului, pentru a vedea cauza celor întâmplate; jandarmii vor asigura zona, iar polițiștii de penitenciar vor prelua „în arest” persoana vinovată de producerea accidentului, dată în urmărire generală pentru un cumul de infracțiuni.

De ce reluăm anual aceste scenarii?

Diana Mihai a explicat: “Pentru că fiecare dintre noi putem fi oricând martori ai unui accident rutier cu victime și ar fi ideal să putem fi de ajutor până la sosirea echipajelor de intervenție. O singură secundă poate face diferența dintre viață și moarte!

Alături de eforturile pompierilor și paramedicilor, medicii sunt cei care duc lupta grea în salvarea victimelor accidentelor rutiere.

Așadar, pentru că acordarea primului ajutor în caz de accident este un factor primordial în salvarea unei victime accidentate, considerăm extrem de importante diseminarea unor informații și desfășurarea unor demonstrații publice care să vină în sprijinul publicului larg.

Campania are la bază numeroasele mărturii conform cărora mulți conducători auto, martori ai unor evenimente rutiere, sunt reticenți în a acorda primul ajutor persoanelor rănite în accidente, pornind de la premisa că le-ar putea dăuna mai mult în contextul necunoașterii metodelor de intervenție și informațiilor corespunzătoare în astfel de situații.

Ne dorim ca mesajele noastre și ale colaboratorilor noștri nelipsiți să ajungă la cetățeni și ca un semnal de alarmă privind numărul mare de accidente mortale din Timiș. Împreună atragem atenția asupra importanței respectării legislației rutiere și a acordării primului ajutor în mod corespunzător, promovând siguranța în trafic”, a concluzionat Diana Mihai, organizatoarea campaniei „Învață să salvezi o viață!”

Comentarii

comentarii