Acasă Economic Investitorii germani din România cer reluarea activităţii economice şi introducerea sistemului de...

Investitorii germani din România cer reluarea activităţii economice şi introducerea sistemului de lucru Kurzarbeit

DISTRIBUIȚI

Organizaţia care reprezintă interesele unui număr important de investitori germani prezenţi pe piaţa din România consideră necesară relaxarea cât de curând a măsurilor de protecţie la pandemie şi repornirea economiei. De asemenea, solicită introducerea unui sistem de muncă flexibil, aşa numitul Kurzarbeit.

Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România), consideră că este necesară  o relaxare a restricţiilor pentru economie precum şi introducerea sistemului de muncă flexibilă- Kurzarbeit, în contextul în care perioada de acordare a indemnizaţiei de şomaj tehnic suportată de stat se apropie de final.

„Economia românească este cu spatele la zid şi are nevoie de aer, pentru a putea respira – are nevoie cel puţin de o perspectivă clară, pentru a redobândi încredere şi speranţă şi pentru a putea începe pregătirile pentru repornirea activităţii. Atmosfera este apăsătoare”, transmite Sebastian Metz, director general AHK România.

Cel mai recent sondaj privind efectele pandemiei COVID-19 asupra afacerilor, realizat de AHK România, arată că majoritatea companiilor  se aşteaptă la scăderi ale cifrei de afaceri cu până la 30%, iar 19% chiar la o scădere de peste 40%, în contextul în care activităţile companiilor au fost reduse cu până la 40% în multe cazuri, iar 13% au redus activităţile cu 80-100%.

În ceea ce priveşte companiile care activează în industria prelucrătoare, 31% dintre acestea au închis complet producţia, iar 52% parţial.

“ Măsurile luate de Guvern sunt desigur binevenite, dar nu sunt suficiente. Astfel, companiile își doresc ca acestea să fie completate cu altele, care să ofere soluţii eficiente pentru a trece cu succes prin această criză. Printre măsurile concrete solicitate de mediul de afaceri se numără rambursarea accelerată a TVA, reducerea contribuțiilor salariale, introducerea unui sistem de bonificație la plata la termen a taxelor și impozitelor, condiții mai bune pentru acordarea indemnizației de 75% a șomajului tehnic și criterii clare de acordare a acestuia, dar și implementarea muncii cu timp redus & flexibil (Kurzarbeit), un concept care funcționează cu succes în Germania. Munca cu timp redus presupune un parteneriat între angajatori, Stat și salariaţi, cu avantaje pentru toate părțile implicate: salariaţii îşi păstrează contractele de muncă şi pot lucra cu timp redus, angajatorii beneficiază de munca salariaţilor, însă doar în măsura în care aceasta este necesară, iar Statul contribuie în multe cazuri cu o sumă care este mai mică decât ajutorul de şomaj pe care l-ar suporta în cazul concedierii și evită concedierile. În afară de asta, acest concept ar ajuta mai ales firmele mici și mijlocii să iasă cu bine din această criză. „Din acest motiv considerăm oportun şi necesar ca România să se orienteze spre modele aplicate cu succes în alte state membre UE, cum ar fi Germania, în vederea combaterii efectelor actualei pandemii. În acest sens s-a exprimat ieri și Comisia Europeană care propune implementarea modelului Kurzarbeit la nivel european”, a spus Sebastian Metz, director general AHK Romania.

Comentarii

comentarii