Acasă Cultura Invizibil/Vizibil: concert Santino Spinelli la Timișoara

Invizibil/Vizibil: concert Santino Spinelli la Timișoara

DISTRIBUIȚI

Institutul Intercultural Timișoara continuă proiectul „Invizibil/Vizibil – Deconstruirea stereotipurilor și depășirea marginalizării comunităților rome din Timișoara și din Europa” cu un concert-eveniment al celebrului artist rom Santino Spinelli, care va avea loc în 18 septembrie 2023, de la 20.00 în sala de concerte a Colegiului Național de Artă „Ion Vidu” Timișoara, cu intrare liberă. Spinelli își definește versurile drept „poezia comunicării”, care dorește să apropie lumea romă de ceilalți.

Santino Spinelli (n. 1964), care folosește și numele de scenă Alexian, un talentat acordeonist, promovează muzica romă tradițională, transmisă în familie din generație în generație și nealterată de comercial. Din punct de vedere stilistic, artistul reușește să transpună imagini puternice prin folosirea pricepută a rimelor și asonanțelor, un curent original în recrearea tradiționalului gilí romaní (cântecul rom). 

Artist multitalentat și activist rom, Spinelli vine din Italia și a absolvit Literatura și Muzicologia, iar în prezent lucrează ca profesor universitar. Își definește versurile drept „poezia comunicării”. Pentru el, este de datoria poetului să aplice înțelegerea sa profundă a relației dificile dintre romi și ne-romi pentru a găsi un punct de întâlnire între opinia publică și lumea romă.” Poemul său „Auschwitz” a fost gravat pe monumentul ridicat la Berlin în memoria romilor uciși de naziști.

Intrarea este liberă. Rezervările se pot face la tel. 0758034407 sau prin formularul online https://shorturl.at/huEGZ

Concertul din 18 septembrie este inclus în proiectul „Invizibil/Vizibil – Deconstruirea stereotipurilor și depășirea marginalizării comunităților rome din Timișoara și din Europa”, implementat de Institutul Intercultural Timișoara și face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, fiind finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Comentarii

comentarii