Acasă Actualitate Ioan Barcian, meteorologul militar care, ani de zile, a autorizat decolarea avioanelor...

Ioan Barcian, meteorologul militar care, ani de zile, a autorizat decolarea avioanelor de luptă de pe Aeroportul Timișoara, înmormântat cu onoruri militare

2324
DISTRIBUIȚI

Un ceremonial militar la care a participat detasamentul de onoare al Garnizoanei Timisoara, in cadrul caruia s-au executat trei focuri de salva, a marcat trecerea in nefiinta si inmormantarea maistrului militar principal (r) Barcian Ioan, 66 de ani, fostul sef al statiei de radiolocatie meteo din cadrul Regimentului 93 Aviatie Vanatoare Giarmata.

La slujba de pomenire oficiata de preotul Alin Scridon, in cimitirul de pe strada Stuparilor, au participat zeci de prieteni, fosti colegi si rude ale militarului defunct, care au tinut sa-i aduca un ultim omagiu omului bun, Ionica Barcian.

Personalitatea meteorologului militar care, in anii de dupa revolutie, a autorizat ridicarea de la sol a avioanelor de vanatoare stationate pe aerodromul de la Giarmata, a fost evocata de preotul Alin Scridon, a carui predica de inmormantare a provocat vii emotii in randul participantilor.

“Practic, fara autorizarea lui Ionica Barcian, seful radarului meteo de la Giarmata, avioanele de vanatoare nu plecau in executarea misiunilor. Harta norilor era esentiala pentru piloti, intrucat nu le era permisa ridicarea de la sol, daca meteorologul decidea ca nu sunt conditii prielnice zborului. Nimeni nu-si asuma riscul decolarii”, a punctat importanta activitatii desfasurate de Ionica Barcian, in unitatea militara de la Giarmata, fostul sau coleg de scoala si prieten, Gigi Viziteu.

“Moartea nu distruge relatia noastra cu cei adormiti, altfel n-am mai plange pentru ei, nu ne-am mai ruga pentru ei, nu am mai suferi pentru ei. Moartea e un castig, o trecere la Domnul, si nu disperare”, ne invata canoanele bisericesti, iar aceasta concluzie teologica s-a desprins si din predica plina de compasiune a preotului Alin Scridon.

Sase militari au purtat pe umeri sicriul catre locul de veci, iar dupa onorul militar si executarea focurilor de salva, steagul tricolor si insemnele militare au fost predate unui membru al familiei indoliate.

Sursa: impactpress.ro

Comentarii

comentarii