Acasă Cultura Ioan Caramitru, la Cafe21: „Richard al III lea învins a cerut un...

Ioan Caramitru, la Cafe21: „Richard al III lea învins a cerut un cal, în timpurile moderne, s-a cerut un elicopter”

DISTRIBUIȚI

Marți seara, Asociația Timișoara – Capitală Culturală Europeană a continuat seria dezbaterilor publice purtate în jurul unor subiecte de importanță și actualitate europeană în cadrul proiectului Café 21, având doi invitați speciali: unul din Italia – Marco Martinelli, directorul Teatro delle Albe, Italia – și unul din România – Ion Caramitru directorul Teatrului Național București.

Tema discuției a fost una extrem de generoasă și complexă: „Teatru și democrație”. De ce a fost aleasă asemenea obiect de dezbatere? Simona Neumann, directorul ACCE Timișoara, a explicat: “O particularitate a acestei întâlniri dintre doi oameni de teatru foarte importanți din România și din Italia este faptul că sunt provocați la o discuție privind teatrul și democrația. Ce rol joacă teatru în democratizarea unei societăți, dar și teatru ca rezistență. Ion Caramitru a prins și perioada dinainte de 1998, când el a fost un actor dizident și cunoaștem rolul lui în momentul Revoluției Românie și după aceea. Ne bucurăm oridecâte ori reușim să aducem personalități care au o voce recunoscută la nivel național, cât și internațional. Această întâlnire între doi adevărați europeni despre angajament, artă și societate, va inspira atât generațiile mai în vârstă, cât și pe cele tinere.”, a spus Neumann.

Ion Caramitru a fost una dintre forțele teatrale și oponent al regimului comunist ce a reprezentat mișcarea de rezistență înainte și în timpul Revoluției din 1989 din România. Ulterior a devenit ministru al culturii (1996-2000), legând politica de artă. Pe scurt, maestru Ioan Caramitru, a declarat, marți 16 octombrie, seara, la Timișoara Cafe21:  „Teatrul a fost întotdeauna un măr al discordiei în sistemele totalitare. La noi în România poți spune Teatru și rezistența la dictatură, nu Teatru și democrație. Teatru are un rol care nu poate fi confundat cu obediența. Când vorbim de democrație, vorbim de libertate. Libertatea de creație este primul semn al unei democrații autentice. Câtă vreme este cenzură, nu mai putem vorbi de libertate și democrație, ceea ce românii au trăit mulți ani, înainte de 89. Teatrul trebuie să fie oglinda lumii, să spună ceea ce se întâmplă în viața omului. Dacă în piesa de teatru Richard al III al lui Shakespeare când regele este învins pe câmpul de luptă cere un cal. “Dau un regat pentru un cal”. Acum, în timpurile moderne, s-a cerut un elicopter. Personajele fundamentale nu se schimbă”, a subliniat Caramitru.

Marco Martineli a vorbit despre teatru și democrație într-o societate liberă și democratică și rolul pe care teatru îl joacă în coagularea unei comunități. Marco Martinelli a combinat de peste 25 de ani excelența și etica. Compania Teatro delle Albe a câștigat numeroase premii în întreaga lume pentru actul artistic pe care îl produc și îl prezintă. În tot acest timp, compania de teatru, cu sediul în Ravenna, Italia, a implicat activ atât tinerii cât și alte grupuri de cetățeni în spectacole de mari dimensiuni, provocând arta în toate sensurile ei. Dialogul dintre cei doi a fost moderat de Simona Neumann și Chris Torch, iar pauzele muzicale vor fi asigurate de Horea Crișovan Acoustic Trip cu Florin Cvașa (percuție) și Maria Hojda (guest star).

 

Comentarii

comentarii